Foto's, video's, artikels en interviews
Bekijk foto's en video's, lees en bekijk artikels en interviews in het kader van de campagne rond gelijke kansen in het onderwijs.
Fotoshoots lager en secundair onderwijs
Bekijk de foto'sMaak een X tegen hoge schoolkosten!
Bekijk de foto'sAlgemeen coördinator Heidi Degerickx in het radionieuws op Radio 1 op 25/4/2024 om 7u: "1 op de 8 Vlaamse kinderen groeit op in armoede, en voor hen biedt ons onderwijs niet de kans om maximaal te groeien. Voer daarom een maximumfactuur in het secundair in, zoals in het lager onderwijs."
Netwerk tegen Armoede herhaalt vraag voor maximumfactuur in middelbaar
Herbeluister het interview (van 59:50 tot 01:00:44)"Als alleenstaande moeder moet ik regelmatig puzzelen om de facturen te kunnen betalen"
Op 25/4/2024 om 13u zond VRT 1 een reportage uit over schoolkosten en de samenwerking tussen ouders en scholen.
Tessa Leeman: "Als alleenstaande moeder moet ik regelmatig puzzelen om de facturen te kunnen betalen. Als je aan de schoolpoort staat met allemaal andere ouders, is het moeilijk bepaalde zaken te bespreken. Dan moet je wel een manier vinden om met de juf in contact te komen."
Heidi Degerickx: "Gezinnen in armoede hebben het al moeilijk om huishuur, eten, dokterkosten te betalen en dan komt de schoolfactuur daar nog eens bovenop. Die blijft dan soms al eens liggen." Zo staan er in totaal voor 11 miljoen euro aan schoolfacturen open bij het GO!.
Daarom pleit het Netwerk tegen Armoede voor het principe van een maximumfactuur in het secundair.
Om drempels weg te nemen voor ouders, stellen het Netwerk en de armoedeverenigingen voor om met brugfiguren te werken in de samenwerking tussen ouders en scholen.
Ervaringsdeskundige Maria Hebbelinck over brugfiguren: "Ouders hebben echt wel nood om te zeggen waarmee ze zitten. Alleen vinden ze niet de juiste mensen om die te kunnen uitspreken. Brugfiguren kunnen daarbij helpen."
Netwerk tegen Armoede herhaalt vraag voor maximumfactuur in middelbaar
Lees meer en herbekijk de reportageFoto's van interviews
Bekijk de foto's“Wij leggen ouders uit waarom hun kind op tijd moet komen en tonen leerkrachten hoe ze meer volk op een oudercontact krijgen”
“Er is soms een mismatch tussen scholen en gezinnen, dat kan tot frustraties leiden over te laat komen of afwezigheid op oudercontacten”, zeggen Nele Buyl en Maria Hebbelinck van de vereniging Mensen voor Mensen in Aalst. Brugfiguren Nele en Maria zorgen voor een betere verstandhouding tussen ouders van leerlingen en de scholen. In Aalst zijn er vijf brugfiguren aan de slag op acht verschillende scholen.
“Aan scholen proberen wij uit te leggen hoe kwetsbare gezinnen in elkaar zitten, om begrip voor hen te creëren. Aan de gezinnen leggen wij uit hoe de scholen werken. Zo begrijpen ze beter waarom een school erop staat dat de leerlingen op tijd komen.”
Een leerkracht. “Ik vroeg mij toen af of die ouders niet geïnteresseerd waren in hun kinderen. Sinds drie jaar hebben we elke ochtend een open onthaalmoment in de kleuterklas. Ouders zetten hun kinderen af in mijn klas, en kunnen mij vragen stellen. Maar ook ik kan nu veel korter op de bal spelen, eens iets vragen aan een ouder. Zo leer ik ook hun kinderen beter kennen. Omdat ik de ouders nu dagelijks zie, vind ik oudercontacten veel minder nodig.”
Tijdens de Inspiratiedag ‘Betrokken scholen betrokken ouders’ legde Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen vzw Aalst uit hoe ze de werking van brugfiguren in de praktijk toepassen op acht Aalsterse lagere scholen. “Brugfiguren bouwen letterlijk de brug tussen ouders en scholen. Ze kennen de leefwereld van kwetsbare ouders en brengen hun stem naar de school.” Het Laatste Nieuws publiceerde op 26/4/2024 een artikel in de regionale pagina's van Aalst.
De brugfiguren ontwikkelden het spel ‘Sterrenschool’, een methodiek voor ouders en leerkrachten om met elkaar in dialoog te gaan. Een aanwezige leerkracht: "Met het kennismakingsspel startte de avond al heel fijn. De verschillende thema’s zorgden voor interessante gesprekken. Zo vertelde een ouder dat ze op het inschrijvingsgesprek meteen vertrouwen in onze school voelde en dat haar dat erg geruststelde. De aandachtspunten bespreken we nu op de personeelsvergadering en vertalen we dan in verdere acties."
Lees het artikel in HLN op 25/4/2024: Netwerk tegen Armoede wil maximumfactuur in het onderwijs
Lees het artikel in Het Nieuwsblad van 25/4/2024: ″Opleidingen zoals bakker en elektricien zijn erg duur”: Netwerk tegen Armoede pleit voor maximumfactuur in onderwijs
Lees het artikel van Het Nieuwsblad van 25/4/2024: Maria en Nele verhelpen mismatch tussen scholen en gezinnen
Lees het artikel in HLN van 26/4/2024: Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen bouwt bruggen tussen kwetsbare ouders en de scholen
Column van beleidsmedewerker Saar Lambrechts over de campagne Onderwijs is geen luxe! op de website van de vereniging vzw Wieder