"> "> ">

Elk kind verdient gelijke kansen op school. Maar liefst 1 op de 8 kinderen en jongeren in Vlaanderen groeit op in armoede. Ook zij hebben het recht hun talenten te ontplooien. We vragen aan de volgende Vlaamse Regering een toegankelijk en betaalbaar lager en secundair onderwijs voor iedereen. Onderwijs is geen luxe, maar een basisrecht!

Gelijke kansen en schoolkosten in het onderwijs centraal

Gelijke onderwijskansen is een thema dat al sinds de start van het Netwerk tegen Armoede in het hart van onze werking verankerd zit. Wij zijn ervan overtuigd dat onderwijs een hefboom uit armoede kan zijn, maar momenteel vergroot ons onderwijssysteem enkel de kloof. We willen dat de Vlaamse Regering een toegankelijk en betaalbaar onderwijs voor iedereen terug hoog bovenaan de politieke agenda zet. We formuleren samen met mensen in armoede aanbevelingen voor de nieuwe Vlaamse Regering om gelijke kansen in het onderwijs voor iedereen te garanderen.

Lees meer

Drie eisen voor gelijke kansen in het onderwijs

Het Netwerk tegen Armoede heeft drie aanbevelingen voor gelijke kansen in het onderwijs opgesteld:

  1. Beperk schoolkosten in het onderwijs
  2. Laat iedere leerling het schooljaar starten met de nodige leermiddelen
  3. Beschouw ouders en school als evenwaardige partners in het onderwijs

Lees de aanbevelingen

Getuigenissen

We verzamelden getuigenissen en verhalen van mensen uit de verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen rond gelijke onderwijskansen.

"Als alleenstaande moeder moet ik regelmatig puzzelen om de facturen te kunnen betalen."

Naar de getuigenissen

Foto's, video's, artikels en interviews

Bekijk foto's en video's, lees en bekijk artikels en interviews in het kader van de campagne rond gelijke kansen in het onderwijs.

“Aan scholen proberen wij uit te leggen hoe kwetsbare gezinnen in elkaar zitten, om begrip voor hen te creëren. Aan de gezinnen leggen wij uit hoe de scholen werken."

Lees en bekijk meer

Goede praktijken en inspiratie

Leerlingen die opgroeien in een gezin in armoede ervaren beperkte onderwijskansen door een gebrek aan financiële middelen. Dat is een complex probleem waar geen eenvoudige oplossing voor bestaat. Het Netwerk tegen Armoede wil samen met alle onderwijspartners werk maken van gelijke onderwijskansen voor ieder kind en iedere jongere. We zien vaak dat scholen zoeken naar handvaten: hoe kan je ouders betrekken die moeilijk bereikbaar zijn? hoe kunnen we ervoor zorgen dat ieder kind of iedere jongere mee op uitstap kan? hoe kunnen we de schoolkosten voor gezinnen zo laag mogelijk houden en tegelijk kwaliteit bieden?

Verken de goede praktijken

Campagnemateriaal

Hier kan je het campagnemateriaal in verschillende formaten vinden. Post het campagnebeeld op jouw sociale media en deel onze oproep voor een toegankelijk en betaalbaar lager en secundair onderwijs voor iedereen. Onderwijs is geen luxe, maar een basisrecht!

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.