Terug

Goede praktijken en inspiratie rond communicatie tussen ouders en scholen

Spel ‘Sterrenschool’

Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen, een vereniging waar mensen in armoede het woord nemen uit Aalst, ontwikkelde het spel 'Sterrenschool'. Het is een uitnodiging voor leerkrachten en ouders om met elkaar in gesprek te gaan. Door samen te praten over thema’s die ze belangrijk vinden, verbinden ouders en leerkrachten met elkaar. De school kan via een actieplan verder met de drempels en ideeën die uit het spel naar boven zijn gekomen.

Bekijk de handleiding van het spel. Of bekijk alvast enkele filmpjes over het spel (wat er in de doos zit, inspiratie voor kennismaking, …).

Je kan het spel bestellen via nele@vierdewereldgroepaalst.be - kostprijs 35 euro + verzendingskosten.

Spel ‘Open Kaart'

Open Kaart’ is een kaartspel dat ontwikkeld werd door Recht-Op, een vereniging waar mensen in armoede het woord nemen uit Antwerpen. Het motiveert, inspireert en ondersteunt scholen en leerkrachten (in opleiding) om met partnerschap tussen ouders en school aan de slag te gaan. Het spel daagt je uit om na te denken over je eigen drempels en noden om als leerkracht met elke ouder een partnerschap aan te gaan. Het bevat quotes, reflectievragen, tips en geluidsfragmenten waar je ouders aan het woord hoort.

Bekijk één themaonderdeel van het spel en de toelichting bij het spel.

Je kan het kaartspel bestellen via info@recht-op.be – kostprijs 15 euro en 5 euro verzendingskosten.

Brochure ‘Maak je sterk tegen armoede op school’

In de brochure ‘Maak je sterk tegen armoede op school’ ligt de focus op twee speerpunten: communicatie en schoolkosten. Het is een bundeling van tips, aanbevelingen, ideeën … voor scholen die werk willen maken van een beleid rond armoede, diversiteit, ouderbetrokkenheid en schoolkosten. Het biedt een actieplan waar je als school zelfstandig mee aan de slag kan.

Brochure ‘Ik heb mijn kind vleugels gegeven’

In 2010 bracht vzw OnderOns, een vereniging waar mensen in armoede het woord nemen uit Sint-Truiden, een brochure uit: ‘Ik heb mijn kind vleugels gegeven, de school moet het leren vliegen’. Deze groep ondernemende, bewuste ouders gingen aan de slag rond de soms diepe kloof tussen school en ouders. Ze werkten rond 10 thema’s en dachten na over hoe ze de kloof konden verkleinen.

In 2022 is de brochure herzien: OnderOns merkte dat de vraag naar praktische tips vanuit het onderwijs heel groot was. Daarnaast gaven ouders aan nog tegen drempels aan te lopen. Om aan te tonen hoe belangrijk het is te weten dat zowel scholen als ouders er niet alleen voor staan, formuleerde OnderOns voor beide partners tips.

Brochure 'Betrokken scholen, betrokken ouders'

Brochure van Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen in Aalst met 12 sleutels voor een goede ouder-school samenwerking.

Draaiboek: hoe organiseer je een ouderkaffee?

Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen in Aalst maakte een draaiboek over hoe je als school een ouderkaffee organiseert.

Video: een warm welkom op school

Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen in Aalst maakte een filmpje over een warm welkom op school, vanaf de schoolpoort tot in de klas.

Artikel in Welwijs: Partnerschap tussen ouders en school

Lees het artikel in het magazine Welwijs: 'Partnerschap tussen ouders en school - Een noodzaak om tot gelijke onderwijskansen te komen van vzw Recht-Op (2002).

Rapport partnerschap

Een uitgebreid rapport van vzw Recht-Op over partnerschap tussen ouders en school (2021). Lees het Rapport partnerschap - Partnerschap tussen ouders en school is noodzakelijk om tot gelijke kansen te komen.

Rapport jongeren en mentaal welzijn

Vzw Recht-Op schreef een rapport over jongeren en mentaal welzijn (2020-2021). Lees het rapport '(Kwetsbare) jongeren en mentaal welzijn: Welke rol kan de school spelen?'

Dossier CLB - Van wantrouwen naar dialoog

Het CLB en vzw Recht-Op werkten samen aan dit dossier over het CLB (2009). Lees het dossier CLB - Van wantrouwen naar dialoog.

Goede praktijken rond schoolkosten en schoolmateriaal

Webinar ‘Iedereen mee op (dag)uitstap': schoolkosten

Op vraag van vzw Krijt gaven Nele en Ingrid van Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen, een vereniging waar mensen in armoede het woord nemen uit Aalst, een webinar waarin ze tips en tricks delen om ervoor te zorgen dat iedere leerling mee op uitstap kan.

Webinar ‘Iedereen schoolmateriaal op 1 september’: schoolmateriaal

Samen met vzw Krijt en de scholenkoepels GO!, Katholiek Onderwijs Vlaanderen en Provinciaal Onderwijs Vlaanderen organiseerden we een webinar ‘Iedereen schoolmateriaal op 1 september’. De webinar biedt scholen een actieplan voor scholen die ervoor willen zorgen dat iedere leerling op 1 september met al het nodige schoolmateriaal in de klas zit. Er komen ook enkele scholen aan het woord die hun manier van werken voorstellen.

Keynote: een doordacht armoede- en kostenbeleid

GO! Spectrumschool in Deurne zet in op een doordacht armoede- en kostenbeleid op school. Bekijk de keynote van Christine Hannes, directeur.

Brochure: een betaalbaar en divers beleid rond digitale toestellen

Methodeschool van Veldeke in Hasselt voert een betaalbaar en divers beleid rond digitale toestellen. Lees hoe zij het aanpakken.

Aanbevelingen: kostenbeheersend werken

GO! Atheneum Busleyden campus Stassart werkt al jaren kostenbeheersend. De maatregelen om de schoolkosten te minimaliseren zijn vervat in een kostenbeleid dat jaarlijks wordt geëvalueerd. Daarnaast zet de school sterk in op laagdrempelige contacten met alle ouders zodat vragen/moeilijkheden rond schoolfacturen in vertrouwen aangepakt worden.

Aanbevelingen: schoolkosten voor materiaal minimaliseren

GO! Talent Dendermonde neemt al jaren diverse initiatieven om de schoolkosten voor materiaal te minimaliseren. Gaande van het invoeren van een zelf opgelegde maximumfactuur, het niet samenwerken met externe boekenleveranciers, het verhuren van materiaal, het opstarten van een solidariteitsfonds tot het werken met een financieel vertrouwenspersoon.

Nog meer goede praktijken verzameld door vzw Krijt

Bekijk de inspirerende voorbeelden

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.