Terug

Getuigenissen en verhalen

Interview met Tessa van Mensen voor Mensen Aalst

Tessa Leeman van de vereniging Mensen voor Mensen Aalst: "Als alleenstaande moeder moet ik regelmatig puzzelen om de facturen te kunnen betalen. Als je aan de schoolpoort staat met allemaal andere ouders, is het moeilijk bepaalde zaken te bespreken. Dan moet je wel een manier vinden om met de juf in contact te komen."

Cindy Van Geldorp, ervaringsdeskundige bij het Netwerk tegen Armoede, mama van een zoontje en een tweede kindje onderweg. Haar zoontje zit in de lagere school waar een maximumfactuur geldt: “Hier vallen helaas niet alle kosten onder. Zo betalen we 1 euro/dag voor het middagtoezicht. Dat loopt dus enorm op als je meerdere kinderen hebt en is niet altijd voor iedereen betaalbaar. Het is voor ouders niet altijd duidelijk wat wel of niet onder de maximumfactuur valt. Gemiddeld betalen we 13 euro/maand voor middagtoezicht. Dat is dus ongeveer 130 euro op een schooljaar, dat bovenop de maximumfactuur van 105 euro komt.”

Een leerkracht over het spel Sterrenschool van de vereniging Mensen voor Mensen Aalst om de dialoog tussen ouders en scholen te vergemakkelijken: "Met het kennismakingsspel startte de avond al heel fijn. De verschillende thema’s zorgden voor interessante gesprekken. Zo vertelde een ouder dat ze op het inschrijvingsgesprek meteen vertrouwen in onze school voelde en dat haar dat erg geruststelde. De aandachtspunten bespreken we nu op de personeelsvergadering en vertalen we dan in verdere acties."

Sociaal-artistiek project Recht-Op (2021)

Inspraak van gezinnen in armoede is cruciaal om tot kwaliteitsvol onderwijs en een goed gelijke-onderwijskansenbeleid te komen. De oudergroep van Recht-Op ging in september 2021 een sociaal-artistiek traject aan met illustrator Maarten Peeters. Het resultaat is een tentoonstelling met beeld en geluid, die je meeneemt in de leefwereld van gezinnen in armoede. Je kan de tentoonstelling lenen via info@recht-op.be.

Documentaire Recht-Op ‘Partnerschap: ouders in armoede aan het woord’ (2022)

Recht-Op vzw focust op het belang van partnerschap tussen ouders en school. Je hoort vier ouders in armoede aan het woord over hun leefwereld.

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.