Terug

Sterk Vrouwenwerk ging in april 2023 van start met een eerste traject in Antwerpen. Na een opstartvergadering met onze verenigingen Filet Divers, Betonne Jeugd en een aantal lokale SAAMO-projecten, begonnen we met onze zoektocht naar vrouwen in armoede die interesse hebben in een job in de retailsector, maar op drempels stoten bij hun zoektocht naar duurzaam werk.

Opstart van het groepstraject (april - mei 2023)

Al snel hadden we een groep van een 15-tal enthousiaste deelneemsters verzameld. Samen met deze groep gedreven vrouwen met een migratieachtergrond, organiseerden we in juni de kick-off van ons Antwerps groepstraject.
De basis van het project is begeleiding in groep. De focus van het groepstraject ligt op het identificeren van de drempels die de stap naar duurzame tewerkstelling nog in de weg staan. In groep zijn drempels niet meer enkel een individueel probleem. Ze worden collectief, deel van de groep. De sterkte van het collectief maken is dat vrouwen zich bewust worden van structurele uitsluitingsmechanismen en op die manier ‘ontschuldiging’ plaatsvindt. Het is bijvoorbeeld niet hun schuld dat kinderopvang onvoldoende beschikbaar, flexibel of betaalbaar is.

“Problemen zijn vaak onzichtbaar. Dit kan je niet aflezen van het gezicht, vb problemen met papieren, of andere onzichtbare problemen. Goed om samen na te denken over oplossingen” (Ache, 43 jaar).

Deze groepsbegeleiding wordt aangevuld met individuele ondersteuning op maat. Een van de onderwerpen die tijdens de individuele begeleiding vaak aan bod komt, is de verlenging van verblijfsvergunningen.

Wekelijkse groepssessies (juni - september 2023)

Tijdens de aanloopfase stoomden de deelneemsters zich klaar om vanaf september 2023 in gesprek te gaan met hun toekomstige werkgever, Colruyt Group. Het groepstraject en de individuele begeleiding van de deelneemster liepen als een trein! Ondertussen hebben we met het Netwerk tegen Armoede en ZIJkant, in samenwerking met Colruyt Group drempels in kaart gebracht en proberen we deze aan te pakken.

Werkervaring en maandelijkse terugkommomenten (oktober - …)

De meeste vrouwen die deelnemen aan het Sterk Vrouwenwerk-ons project zijn kunnen staten met het opdoen van waardevolle werkervaring . Het traject naar duurzame tewerkstelling zager voor elk van onze deelneemsters anders uit.

Momenteel werken er twee dames bij Okay Compact: één heeft een vast contract en de andere is na haar beroepsverkennende stage (BVS) doorgestroomd naar een betaalde opleiding met taalcoaching op de werkvloer. Binnenkort rondt één van de vrouwen haar opleiding als verkoopmedewerker bij Colruyt af en zal zij ook een vast contract krijgen. Nog een andere deelneemster kon starten met een studentenjob op het hoofdkantoor van Colruyt. Daar werkt ze bij de afdeling Corporate Marketing mee aan het bevorderen van een inclusieve werkomgeving.

Tijdens individuele werkplekbezoeken en maandelijkse terugkommomenten in groep volgden we de voortgang van de dames. Elke maand organiseerden we groepsbijeenkomsten om hun ervaringen op de werkvloer te bespreken en eventuele drempels te identificeren. Deze bijeenkomsten boden niet alleen ruimte voor reflectie, maar dienden ook als platform om gezamenlijk oplossingen te vinden.

Tijdens de werkplekbezoeken evalueerden we samen met de deelneemsters de jobinhoud, taken, werkuren en andere relevante aspecten. Dit bezoek bood ook gelegenheid om te luisteren naar leidinggevenden en andere betrokken collega’s, waaronder mentoren. We verzamelden alle verkregen informatie om gerichte verbeteringen aan te brengen in de werkomgeving. Op deze manier blijven we niet alleen betrokken, maar streven we ook naar een ondersteunende en inclusieve werkomgeving.

Voor vier deelneemsters zijn we gestart met een heroriëntatieproces. Na aanvang van de stage of opleiding bleek dat de werkplek niet voldeed aan hun behoeften of verwachtingen. Deze vrouwen krijgen nu ondersteuning op maat in de zoektocht naar een duurzame job vinden die meer aansluit bij hun noden en talenten.

Structureel drempels wegwerken voor een inclusieve arbeidsmarkt

Met de drempels die gaandeweg aan de oppervlakte kwamen, probeerden we niet enkel de deelnemende vrouwen vooruit te helpen in hun traject naar werk. We namen ze na afloop van dit traject ook mee om beleidsaanbevelingen te formuleren, in de hoop dat we structureel een aantal drempels kunnen wegwerken. Zo helpen we met ons traject ook alle andere vrouwen (en mannen) met een afstand tot de arbeidsmarkt vooruit en werken we aan een inclusieve arbeidsmarkt!

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.