
Sterk Vrouwenwerk ging in april 2023 van start met een eerste traject in Antwerpen. Na een opstartvergadering met onze verenigingen Filet Divers, Betonne Jeugd en een aantal lokale SAAMO-projecten, begonnen we met onze zoektocht naar vrouwen in armoede die interesse hebben in een job in de retailsector, maar op drempels stoten bij het zoektocht naar duurzaam werk.
Opstart van het groepstraject (april - mei)
Al snel hadden we een groep van een 15-tal enthousiaste deelneemsters verzameld. Samen met deze groep gedreven vrouwen met een migratieachtergrond, organiseerden we in juni de kick-off van ons Antwerps groepstraject.
De basis van het project is begeleiding in groep. De focus van het groepstraject ligt op het identificeren van de drempels die de stap naar duurzame tewerkstelling nog in de weg staan. In groep zijn drempels niet meer enkel een individueel probleem. Ze worden collectief, deel van de groep. De sterkte van het collectief maken is dat vrouwen zich bewust worden van structurele uitsluitingsmechanismen en op die manier ‘ontschuldiging’ plaatsvindt. Het is bijvoorbeeld niet hun schuld dat kinderopvang onvoldoende beschikbaar, flexibel of betaalbaar is.
“Problemen zijn vaak onzichtbaar. Dit kan je niet aflezen van het gezicht, vb problemen met papieren, of andere onzichtbare problemen. Goed om samen na te denken over oplossingen” (Ache, 43 jaar).
Deze groepsbegeleiding wordt aangevuld met individuele ondersteuning op maat. Een van de onderwerpen die tijdens de individuele begeleiding vaak aan bod komt, is de verlenging van verblijfsvergunningen.
De aanloopfase (juni - september)
Momenteel bevindt het traject in Antwerpen zich nog in de aanloopfase. De deelneemsters stomen zichzelf hier klaar om vanaf september in gesprek te gaan met Colruyt Group, hun toekomstige werkgever. Het groepstraject en de individuele begeleiding van de deelneemster lopen als een trein! Benieuwd naar de onderwerpen die al aan bod kwamen? Neem dan een kijkje op onze social media!
Ondertussen zijn we met het Netwerk tegen Armoede en ZIJkant druk bezig om samen met Colruyt Group een zo laagdrempelig mogelijke start te geven aan hun tewerkstelling.
Begeleiding op de werkvloer (oktober - …)
De deelneemsters starten op hun eigen tempo aan een job op maat. Hoe die job er precies uitziet, zullen de komende weken uitwijzen. Wat wel vaststaat, is dat we de deelneemsters niet loslaten eens ze op de werkvloer staan. We blijven samenkomen in groep en de individuele begeleiding verplaatst zich naar de werkvloer. Daar gaan we verder aan de slag met de nieuwe drempels die zich mogelijk opwerpen, zowel bij de werkneemsters als de werkgever. Zo willen we stappen zetten richting een inclusieve werkvloer en een duurzame job voor onze deelneemsters!
Structureel drempels wegwerken voor een inclusieve arbeidsmarkt
Met de drempels die gaandeweg aan de oppervlakte komen, proberen we niet enkel de deelnemende vrouwen vooruit te helpen in hun traject naar werk. We nemen ze na afloop van dit traject ook mee om beleidsaanbevelingen te formuleren, in de hoop dat we structureel een aantal drempels kunnen wegwerken. Zo helpen we met ons traject ook alle andere vrouwen (en mannen) met een afstand tot de arbeidsmarkt vooruit en werken we aan een inclusieve arbeidsmarkt.