Terug

Foto's, video's en artikels

Bekijk foto's en video's van acties en activiteiten en lees artikels en interviews in het kader van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17/10

Mensen in armoede willen wél werken, maar de zoektocht naar werk of de praktijk op de werkvloer zijn niet voor iedereen evident.

Scarlett uit Antwerpen: "In mijn laatste school volgde ik een opleiding om logistiek assistent in een ziekenhuis of rusthuis te worden, en dat wil ik graag doen als werk. Maar daar heb je een diploma secundair onderwijs voor nodig. Om als poetshulp te werken in een rusthuis is het niet nodig, maar dat wil ik niet. Ik wil veel liever met mensen bezig zijn: eten geven, activiteiten doen ..."

Vlaams minister Benjamin Dalle steunt de acties voor de Werelddag tegen Armoede op 17 oktober
17 oktober in 30 seconden

Video's bij de lancering van de campagne op de Dag van de Inclusie op 3/10/2023

Pieter Callewaert van de SERV over de Dag van de Inclusie
Lieze Vermote van Colruyt Group over hun aanpak voor inclusief werk
Beleidsmedewerker Tine Claes onderstreept het belang van inclusief werk
Ervaringsdeskundige Christophe Terilinck over de drempels die hij ervaren heeft en oplossingen
"Ik wil zo graag gaan werken, bijdragen aan de maatschappij" (De Morgen, 16/10/2023)

Mensen in armoede willen wél werken, maar de zoektocht naar werk of de praktijk op de werkvloer zijn niet voor iedereen evident.

Scarlett uit Antwerpen: "In mijn laatste school volgde ik een opleiding om logistiek assistent in een ziekenhuis of rusthuis te worden, en dat wil ik graag doen als werk. Maar daar heb je een diploma secundair onderwijs voor nodig. Om als poetshulp te werken in een rusthuis is het niet nodig, maar dat wil ik niet. Ik wil veel liever met mensen bezig zijn: eten geven, activiteiten doen ..."

"In een jaar tijd heb ik zeker op 700 vacatures gereageerd. Ze zitten allemaal in mijn mailbox. Maar overal krijg ik te horen: als je geen diploma secundair onderwijs hebt, kom je niet in aanmerking. Ook voor een job in de supermarkt kiezen ze liever mensen met wat ervaring. Terwijl ik als student acht jaar in een supermarkt heb gewerkt.”

De weg naar de arbeidsmarkt is voor mensen in armoede vaak bezaaid met valkuilen en hindernissen die het parcours te complex maken. Algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede: "De activeringsdrang naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent die de politiek vooropstelt, getuigt van een ‘tunnelvisie’. We mogen niet enkel focussen op dat cijfer, maar we moeten kijken naar de talenten van de mensen en kwaliteit van de job. Is het de juiste job voor deze persoon? Daarnaast blijven we er ook op wijzen dat inkomens en uitkeringen boven de armoedegrens een basisvoorwaarde zijn.”

👉 Lees het artikel "Ik wil zo graag gaan werken, bijdragen aan de maatschappij" van 16/10/2023 in De Morgen.

  • Scarlett is een pseudoniem
Moeders met migratieachtergrond op zoek naar werk én kinderopvang (Sociaal.Net, 16/10/2023)

Vrouwen op het kruispunt van armoede en migratie stuiten op een reeks hindernissen als ze economisch onafhankelijk willen zijn. Een gebrek aan betaalbare, betrouwbare, bereikbare, beschikbare en bruikbare kinderopvang maakt werken voor deze moeders bijna onmogelijk. Dat hindert hun carrièrekansen en verzwakt hun financiële positie. Sterk Vrouwenwerk, een project van het Netwerk tegen Armoede en ZIJkant, werkt aan duurzame tewerkstellingskansen voor vrouwen in armoede. Binnen het traject komen drempels in de zoektocht naar werk aan bod, zoals de toegankelijkheid van kinderopvang. Daarom zorgen ze zelf voor kinderopvang tijdens het traject.

Een deelneemster aan het traject: “Ik wil graag voltijds werken, maar dat gaat niet omdat ik ook voor de kindjes moet zorgen. Mijn man is vrachtwagenchauffeur en gaat vroeg werken, soms al om vier uur ‘s ochtends. Ik moet de kindjes naar school brengen. Weekendwerk is wel oké, mijn man is dan thuis van het werk.”

Lees het artikel 'Moeders met migratieachtergrond op zoek nar werk én kinderopvang' op Sociaal.net

Kevyn en Karissa-Lena weten wat kansarmoede is (Karrewiet, 18/10/2023)

Sterke reportage met Kevyn en zus Karissa-Lena van Kinderwerking Fabota (Buurtwerk 't Lampeke vzw) in Karrewiet op Ketnet in verband met cijfers over kinderarmoede en de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17/10.

Begeleider Kevyn Armah: "Armoede betekent voor mij niet alleen niet genoeg geld hebben, maar ook niet genoeg kansen krijgen. Dat betekent niet genoeg aandacht hebben voor kinderen en hun ouders, dat betekent bepaalde uitstappen niet meer kunnen doen, niet op vakantie kunnen gaan ..."

Zus Karissa-Lena: "Hier bij Fabota kan ik mijn huiswerk maken, ik kan hier met vriendinnen praten en nieuwe vriendinnen leren kennen. Al sik niet naar Fabota zou gaan, zou ik veel dingen niet kunnen doen."

Bekijk de reportage op Karrewiet van 18/10/2023

Wereldverzetdag tegen armoede: "Ook wooncrisis in Kortrijk" (Focus-WTV, 17/10/2023

Reportage op Focus-WTV over de actie in Kortrijk op 17/10 met interview van Hannah en Jérôme van de armoedevereniging A'kzie

Bekijk de reportage op Focus-WTV van 17/10/2023

Mensen willen wél werken! (DeWereldMorgen.be, 17/10/2023)

Dinsdag 17 oktober is het Werelddag van Verzet tegen Armoede. Het Netwerk tegen Armoede focust dit jaar op het 'recht op werk'. De weg naar de arbeidsmarkt is voor mensen in armoede vaak bezaaid met valkuilen en hindernissen die het parcours te complex maken.

Lees het artikel 'Mensen willen wél werken!' van 17/10/2023 op DeWereldMorgen.be.

Mensenketting als verzet tegen armoede in Ronse (AVS, 17/10/2023)

Artikel op de website van AVS over de actie van De Vrolijke Kring in Ronse op 17/10/2023

"Ook in Leuven is er nog veel armoede" (ROBtv, 17/10/2023)

Reportage op ROBtv over de actie Eerlijk Werk(t) van Armoede Knelt in Leuven met interviews van onder andere Lieven Verlinde van Buurtwerk 't Lampeke en Tom Helsen met fragmenten van zijn lied "It could happen to you too"

Bekijk de reportage op ROBtv van 17/10/2023

''Maak van betaalbaar wonen een topprioriteit'' (AVS, 16/10/2023)

Reportage over de eisen van de Wooncoalitie en Stad Gent voor een beter sociaal woonbeleid, i.s.m. Gentse verenigingen De Zuidpoort, SIVI en de Beweging van Mensen met een Laag Inkomen

Bekijk de reportage van AVS op 16/10/2023

"Betere, duurzame jobs voor mensen in armoede" (TV Oost, 15/10/2023)

In Aalst voerde het collectief Stop De Armoede ter gelegenheid van de Werelddag van Verzet tegen Armoede actie op de Grote Markt met een weg-, of beter gezegd een 'werk'omlegging. Voorbijgangers werden langs een traject begeleid door twee mensen. Iemand die arm is, en de andere die dat niet is. Beide vertellen ze over hun eigen ervaringen in hun zoektocht naar werk. Want het hebben van een job is geen garantie om uit de armoede te geraken. Daarom pleit de actiegroep Stop De Armoede voor trajectbegeleiding op maat, eerlijke arbeidsvoorwaarden, menswaardige jobs en inkomens boven de armoedegrens.

Bekijk de reportage van 15/10 op TV Oost.

Effen jij mee de weg naar inclusief werk? (ZigZagHR, 3/10/2023)

Artikel op de website van ZigZagHR over inclusief werk op basis van het persbericht op de Dag van de Inclusie op 3/10/2023

Gemeenten, medebewakers van de menselijke waardigheid (LOKAAL, oktober 2023)

Uitgebreid interview met coördinator Wouter Cox van ATD Vierde Wereld in magazine Lokaal van VVSG over lokaal armoedebeleid

Lees het interview op de website van VVSG

Beste antigifpil tegen armoede is ongelijkheid verkleinen (DeWereldMorgen, 25/9/2023)

Op 25/9/2023 heeft minister-president Jan Jambon zijn Septemberverklaring toegelicht in het Vlaams Parlement. “Goed dat de minister-president stelt dat een job een antigifpil is tegen armoede. Helaas stellen wij vast dat een stabiele en lonende job vaak onbereikbaar is voor werkzoekenden in armoede. Eén van de cruciale redenen is dat ouders in armoede amper toegang hebben tot kinderopvang”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx. “Verder dreigt nog een grotere ongelijkheid door de verdieping en verbreding van armoede bij Vlamingen die niet in staat zijn om te werken door ziekte of andere omstandigheden.” Drempels wegnemen naar werk is cruciaal, wat centraal staat in de campagne Werkomlegging rond de Werelddag van Verzet tegen Armoede van 17 oktober.

DeWereldMorgen publiceerde de reactie van het Netwerk tegen Armoede op de Septemberverklaring.

Acht oplossingen om het dienstenchequesysteem fundamenteel bij te sturen

Opnieuw heeft de Vlaamse Regering een kans gemist om het dienstenchequesysteem fundamenteel bij te sturen. Er wordt nu wel een extra budget vrijgemaakt (cfr. Jan Jambon tijdens de Septemberverklaring) maar voorlopig blijft het onduidelijk wat daarmee zal gebeuren. Het ACV, het Vlaams, Brussels en Belgisch Netwerk tegen Armoede, Femma, Furia, Ella, Vrouwenraad en Vluchtelingenwerk Vlaanderen en LEVL hebben 8 concrete voorstellen om de situatie van de 90.000 huishoudhulpen in Vlaanderen fundamenteel te verbeteren.

Lees de 8 concrete voorstellen voor de sector van de dienstencheques

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.