Jaaroverzicht 2023: een memorabel jaar

“Wat zijn we trots op onze verenigingen, die in dit bewogen jaar het hoofd hoog hielden. We vierden ons 20-jarig bestaan, maar een feest was het niet. Want nog steeds leven 18,7% mensen in armoede in uitsluiting in België. We keken daarom vooruit: wat is er nodig om armoede te bannen? Elke dag zetten we ons in voor een samenleving waar iedereen een menswaardig leven heeft.” - Heidi Degerickx, algemeen coördinator en Cindy van Geldorp, ervaringsdeskundige


20 jaar Netwerk tegen Armoede

We trapten ons ‘feestjaar’ af met een Startdag op 24/1 met een 150-tal mensen uit 32 verenigingen. We zetten het nieuwe jaar goed in met de start van het programma van het 20-jarig bestaan van het Netwerk tegen Armoede en de verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. De ideale manier om naar onszelf en de toekomst te kijken.

Lees meer

Welkom, nieuwe verenigingen

We mochten 7 nieuwe verenigingen binnen ons netwerk verwelkomen en kregen meer budget. Dat brengt het totaal op 61 verenigingen, elk met als doel om armoede te bannen. Welkom!

Lees meer

17/10: Recht op werk

De Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17/10 stond in het teken van het recht op werk. Mensen in armoede stoten op veel drempels op de weg naar duurzaam werk. Toch hoeft die zoektocht geen uitzichtloze werkomlegging te zijn.

Lees meer

Maxim en Ann op Europese vergadering van ervaringsdeskundigen in Madrid

Maxim en Ann vertegenwoordigden de Belgische armoedenetwerken op het Europese anti-armoede overleg in Madrid. Daar riepen ze mee op tot concrete vooruitgang in de strijd tegen armoede.

Lees meer

Jaarboek Armoede 2023: Armoede bestrijden vraagt om meerlagig bestuur

Op 6 juli bespraken we met kersvers Vlaams minister Jo Brouns het thema Werk in het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding. Onze prioriteiten: een aanpak op maat van kwetsbare groepen, het aanbod van VDAB afstemmen op de noden van mensen in armoede en personen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt toeleiden naar werk.

Lees meer

Maatschappelijk kwetsbare jongeren aan het woord over vrije tijd en welbevinden

De stem van maatschappelijk kwetsbare jongeren verdient een plek binnen het beleid. We gingen op tweedaagse met de jongeren uit onze verenigingen. Daaruit formuleerden we een advies over vrije tijd voor allen en welbevinden van het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan.

Lees meer

Dialoog met de verenigingen

We organiseren jaarlijks meerdere inhoudelijke bijeenkomsten met onze verenigingen. 2023 was geen uitzonderingen. We namen heel wat actuele thema's onder de loep en formuleerden samen aanbevelingen.

Lees meer

Dialoog met het beleid

Het Netwerk tegen Armoede gaat regelmatig in dialoog met Vlaamse en federale politici om het armoedebeleid vorm te geven. In 2023 stonden een aantal overlegmomenten op het programma met Vlaams ministers Dalle voor Armoedebestrijding, Jeugd, Brussel en Media, Brouns voor Werk en de kabinetten van Vlaams ministers Weyts voor Onderwijs en Jambon voor Cultuur.

Lees meer

Lees het jaaroverzicht in pdf

Doorblader het jaaroverzicht

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.