Jaaroverzicht 2023: een memorabel jaar
“Wat zijn we trots op onze verenigingen, die in dit bewogen jaar het hoofd hoog hielden. We vierden ons 20-jarig bestaan, maar een feest was het niet. Want nog steeds leven 18,7% mensen in armoede in uitsluiting in België. We keken daarom vooruit: wat is er nodig om armoede te bannen? Elke dag zetten we ons in voor een samenleving waar iedereen een menswaardig leven heeft.” - Heidi Degerickx, algemeen coördinator en Cindy van Geldorp, ervaringsdeskundige
20 jaar Netwerk tegen Armoede
We trapten ons ‘feestjaar’ af met een Startdag op 24/1 met een 150-tal mensen uit 32 verenigingen. We zetten het nieuwe jaar goed in met de start van het programma van het 20-jarig bestaan van het Netwerk tegen Armoede en de verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. De ideale manier om naar onszelf en de toekomst te kijken.
Welkom, nieuwe verenigingen
We mochten 7 nieuwe verenigingen binnen ons netwerk verwelkomen en kregen meer budget. Dat brengt het totaal op 61 verenigingen, elk met als doel om armoede te bannen. Welkom!
17/10: Recht op werk
De Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17/10 stond in het teken van het recht op werk. Mensen in armoede stoten op veel drempels op de weg naar duurzaam werk. Toch hoeft die zoektocht geen uitzichtloze werkomlegging te zijn.
Maxim en Ann op Europese vergadering van ervaringsdeskundigen in Madrid
Maxim en Ann vertegenwoordigden de Belgische armoedenetwerken op het Europese anti-armoede overleg in Madrid. Daar riepen ze mee op tot concrete vooruitgang in de strijd tegen armoede.
Jaarboek Armoede 2023: Armoede bestrijden vraagt om meerlagig bestuur
Bij de voorstelling van het Jaarboek Armoede en Ongelijkheid van Universiteit Antwerpen lichtte Veronique toe hoe armoede zich situeert op meerdere domeinen. Het vraagt een aanpak over alle beleidsdomeinen heen. In de ingewikkelde Belgische staatsstructuur zitten de bevoegdheden verspreid over heel wat actoren. We zochten uit hoe die op elkaar inspelen en wat de (positieve, maar ook negatieve) gevolgen voor mensen in armoede zijn.
Maatschappelijk kwetsbare jongeren aan het woord over vrije tijd en welbevinden
De stem van maatschappelijk kwetsbare jongeren verdient een plek binnen het beleid. We gingen op tweedaagse met de jongeren uit onze verenigingen. Daaruit formuleerden we een advies over vrije tijd voor allen en welbevinden van het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan.
Dialoog met de verenigingen
We organiseren jaarlijks meerdere inhoudelijke bijeenkomsten met onze verenigingen. 2023 was geen uitzonderingen. We namen heel wat actuele thema's onder de loep en formuleerden samen aanbevelingen.
Dialoog met het beleid
Het Netwerk tegen Armoede gaat regelmatig in dialoog met Vlaamse en federale politici om het armoedebeleid vorm te geven. In 2023 stonden een aantal overlegmomenten op het programma met Vlaams ministers Dalle voor Armoedebestrijding, Jeugd, Brussel en Media, Brouns voor Werk en de kabinetten van Vlaams ministers Weyts voor Onderwijs en Jambon voor Cultuur.