Het Gentse traject van Sterk Vrouwenwerk
In september 2023 zetten we onze eerste stappen in Gent door contact op te nemen met de verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, lokale sociale organisaties, projecten en buurtverenigingen. De daaropvolgende maanden, in oktober en november, voerden we individuele kennismakingsgesprekken. Daarin namen we uitgebreid de tijd om de geïnteresseerde dames beter te leren kennen. In december ging het groepstraject officieel van start met wekelijkse sessies bij BMLIK (Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen). De inhoud en aanpak van het traject in Gent is versterkt met de waardevolle lessen die we hebben geleerd uit het eerdere traject in Antwerpen.
Wekelijkse groepssessies (december - januari)
Op dit moment is het Gentse traject afgerond. De deelneemsters deelden actief hun ervaringen, meningen en inzichten over werk, vrouw-zijn, en de complexiteit van armoede en migratie tijdens de wekelijkse groepsbijeenkomsten. We stonden ook stil bij hun dromen, doelen, sterktes en talenten. We focusten op het ontwikkelen en versterken van verschillende vaardigheden die zowel op als naast de werkvloer van belang zijn.
Voeling krijgen met de werkvloer (februari - maart 2024)
Bij het uitstippelen van het individuele werktraject hielden we rekening met diverse factoren, zoals voorkeur van werktijden, woonplaats, reistijd, talenten en het tempo van de werkzoekenden. In maart 2024 gingen de deelneemsters van start met een opleiding op de werkvloer, waarbij continue begeleiding werd voorzien. Deze begeleiding is cruciaal om de vinger aan de pols te houden en een draaideureffect tegen te gaan.
De dames startten vervolgens op een geleidelijke manier op. Ze proefden eerst kort van de werkvloer met een stage, waardoor nadien een beter werkervaringstraject op maat uitgestippeld werd. Bij het vormgeven van de trajecten hielden we rekening met eerdere werkervaring, welke competenties versterkt moesten worden, of er taalcoaching op de werkvloer nodig was en nog veel meer. Voor wie extra ondersteuning en begeleiding nodig had, voorzagen we een opleiding op de werkvloer. Wie die extra ondersteuning niet meer nodig had, kon meteen aan de slag met een vast contract.
Werkervaring en maandelijkse terugkommomenten (april 2024)
De deelneemsters startten op hun eigen tempo met een job op maat. Hoe deze job er precies uitzag, werd gaandeweg duidelijk. We lieten de deelneemsters niet los zodra ze op de werkvloer stonden. We bleven regelmatig in groep samenkomen, en de individuele begeleiding verplaatstte zich naar de werkvloer. Daar gingen we verder met het aanpakken van eventuele nieuwe uitdagingen, zowel voor de werkneemsters als voor de werkgever. Op deze manier streefden we ernaar om stappen te zetten in de richting van een inclusieve werkomgeving en een duurzame baan voor onze deelneemsters!