Nieuws
3-daagse vorming
10/01/2020Armoede roept heel wat vragen op in onze samenleving! Tijdens deze 3-daagse vorming gaat het Netwerk tegen Armoede dieper in op deze vragen en worden er - samen met mensen met ervaringskennis in armoede – mogelijke antwoorden geformuleerd.
Lees meerMensen in armoede: "Vlaamse regering kan werk maken van betere rechtentoekenning."
08/01/2020e Vlaamse regering heeft nog veel marge om rechten beter toe te kennen voor mensen in armoede. Dat laten ze zelf blijken in de jaarlijkse eindejaarsbevraging van het Netwerk tegen Armoede. De automatische toekenning van de schooltoeslag (participatietoeslag) door de vorige Vlaamse regering is alvast een stap vooruit. Maar ook in toekenning van sociale tarieven (energie, water) of sociale abonnementen (openbaar vervoer) kunnen nog belangrijke stappen vooruit gezet worden.
Lees meerUitstel meer humane invordering schulden mag geen afstel worden
19/12/2019Het Netwerk tegen Armoede reageert teleurgesteld op het uitstel van het wetsvoorstel dat uitwassen van de schuldindustrie aan banden moest leggen en beperkingen invoert voor inningskosten en meer financiële ademruimte moet geven aan mensen met betalingsproblemen. Het voorstel werd eerder unaniem goedgekeurd door de bevoegde commissie. Na die goedkeuring is de lobbymachine om het wetsvoorstel alsnog af te zwakken of te kelderen, in gang geeschoten. Uiteindelijk is het wetsvoorstel eerst voor advies doorgestuurd naar de Raad van State bij de voltallige zitting in De Kamer. Netwerk tegen Armoede rekent erop dat uitstel geen afstel wordt, want met deze wet zouden belangrijke stappen vooruit gezet worden in de aanpak van de schuldindustrie.
Lees meerMaak je sterk tegen armoede op school
19/12/2019Een grote groep leerlingen uit gezinnen met laag inkomen ziet zijn onderwijskansen beperkt door financiële tekorten. Hun ouders hebben moeite om de schoolfactuur te betalen. Zelf voelen ze zich vaak uitgesloten: omdat ze niet de richting kunnen volgen waar hun talent en passie ligt, omdat ze soms moeten afhaken voor schooluitstappen of omdat ze het schooljaar moeten starten zonder het nodige lesmateriaal. De financiële en sociale drempels duiken voortdurend op in de klas en dat is onaanvaardbaar. Daarom werkten mensen in armoede zelf een handleiding uit over hoe een school de kosten binnen de perken kan houden én hoe je als directie en leerkrachtenteam op een open en respectvolle manier met kwetsbare gezinnen kunt communiceren.
Lees meer DownloadSteun Netwerk tegen Armoede tijdens de Warmste Week
13/12/2019De Warmste Week staat voor de deur en daarbij kunt u opnieuw de strijd tegen armoede een stevige duw in de rug geven. Zet een actie op of vraag een plaat aan ten voordele van Netwerk tegen Armoede. Zo helpt u mensen in armoede uit hun isolement breken, sterker worden en zelf oplossingen bedenkingen die de armoede en sociale uitsluiting terugdringen.
Lees meerRaad van State vernietigt verplicht gebruik van betalende software door advocaten
12/12/2019In december 2018 tekende het Netwerk tegen Armoede, samen met drie andere armoedeorganisaties verenigd in Belgisch Netwerk Armoedebestrijding, beroep aan tegen twee koninklijke besluiten die advocaten verplichtten om bij het elektronisch neerleggen van documenten bij de rechtbank gebruik te maken van betalende software in handen van een privébedrijf. Dit bedrijf rekende fikse kosten aan voor het neerleggen van documenten, ook in pro-deozaken. De Raad van State heeft die besluiten nu vernietigd, tot grote tevredenheid van het Netwerk tegen Armoede. Daarmee is het verhaal echter niet ten einde.
Lees meerKlimaatbeleid kan niet zonder sociaal beleid
11/12/2019Klimaatbeleid zal sociaal zijn of zal niet zijn. Dat blijkt uit het 10de Tweejaarlijks Verslag van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting. Het verslag focuste deze keer op de sociale impact van het klimaatbeleid. Een terechte zorg, want terwijl mensen met een laag inkomen (vaak noodgedwongen) een kleine econlogische voetafdruk laten optekenen, dreigen ze wel de rekening te krijgen van een klimaatbeleid zonder sociale component. Denk maar aan de lage emissiezones of de koolstoftaks waar meer en meer over gesproken wordt. Mensen in armoede worden veel harder getroffen door dergelijke maatregelen, terwijl zij lang niet de grootste broeikasgasuitstoters zijn. Nochtans is een sociaal klimaatbeleid perfect mogelijk.
Lees meerInspiratiegids: Diva's in diversiteit - samen tegen armoede
10/12/2019Als vrouwen van verschillende achtergronden elkaar ontmoeten, ontkiemt er iets moois! Drie jaar lang al ontmoeten vrouwen met een migratieachtergrond en KVLV-leden elkaar binnen het project DIVA’s Samen tegen Armoede. Samen zetten ze in op de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Een project van KVLV, samen met Netwerk tegen Armoede, Minderhedenforum en Cera.
Lees meerMo*Talk: Hoe dichten we de onderwijskloof
04/12/2019Op 4 december was collega Nele Schroyen te gast bij deBuren voor een MO*talk over onderwijsongelijkheid. Ook te gast waren de Nederlandse onderzoeksjournaliste Anja Vink en Open-VLD politica Sihame El Kaouakibi. Gespreksleider Gie Goris leidde het thema in, dat niet toevallig brandend actueel was; de PISA-resultaten (een onderzoek dat om de drie jaar peilt naar de vaardigheden van 15-jarigen) waren immers hét nieuws van de dag – en die waren opnieuw niet fraai, vooral als we kijken naar de link tussen sociaal-economische status en prestaties.
Lees meerZet je in als vrijwilliger tijdens De Warmste Week
22/11/2019De dagen worden korter en kouder. Dat betekent dat De Warmste Week in aantocht is. In heel Vlaanderen worden her en der acties gevoerd om de Goede Doelen te ondersteunen door extra geld in het laatje te brengen.
Dit jaar gaat De Warmste Week echter verder, en roepen we iedereen op om wat tijd te geven; voor en tijdens De Warmste Week en zo kennis te maken met het vrijwilligerswerk.
Lees meerVuurwerk: warme samenleving heeft sterk middenveld nodig
21/11/2019Het Netwerk tegen Armoede steunt het protest tegen de besparingen in het sociale middenveld en cultuur. Dit zet veel kwetsbare mensen én honderdduizenden vrijwilligers in de kou, terwijl vzw's en cultuurorganisaties ook een hefboom zijn voor tewerkstelling en maatschappelijk engagement.
Lees meerArmoedebarometer kleurt donkerrood
13/11/2019Alle armoedecijfers staan op rood in Vlaanderen en dat is zonder meer alarmerend, zeker wanneer deze regering het armoedeprobleem onder mat lijkt te willen schuiven. De Vlaamse armoedecijfers blijven hangen op 10,4%, en dit na zoveel jaren armoedebeleid; de kinderarmoede steeg tot 15%; het aantal leefloners blijft stijgen tot meer dan 41.000 Vlamingen; de wachtlijst voor sociale woningen blijft aangroeien tot 154.000 wachtenden; de voedselbanken breken alle records: 160.000 mensen vroegen een voedselpakket; meer dan 680.000 Vlamingen leven vandaag in armoede; de uitstroom zonder diploma stijgt opnieuw; de klachten inzake discriminatie en racisme blijven stijgen; de leefkosten (voor energie, openbaar vervoer, …) blijven stijgen;
Lees meerKwetsbare burgers betrekken bij lokale dienstverlening: 10 praktijken
13/11/2019Hoe betrekt een lokale overheid kwetsbare burgers bij haar lokale hulp- en dienstverlening? De VVSG bundelde 10 praktijken die hun aanbod afstemmen op de noden en verwachtingen van gebruikers zelf. Netwerk tegen Armoede verzorgde samen met De Zuidpoort, een van onze Gentse verenigingen, de uitleiding.
Lees meerLage emissiezone zonder alternatief vergroot vervoersarmoede
11/11/2019Het Netwerk tegen Armoede maakt zich zorgen over de lage emissiezones in Brussel, Gent en Antwerpen. Dergelijke maatregelen dreigen de vervoersarmoede te vergroten en de mobiliteitskloof tussen rijk en arm verder uit te diepen.
Lees meerLage emissiezone zonder alternatief vergroot vervoersarmoede
11/11/2019Het Netwerk tegen Armoede maakt zich zorgen over de lage emissiezones in Brussel, Gent en Antwerpen. Dergelijke maatregelen dreigen de vervoersarmoede te vergroten en de mobiliteitskloof tussen rijk en arm verder uit te diepen. Het zijn net mensen ...
Lees meerCommissie geeft duidelijke richtlijnen voor samenwerking tussen scholen en boekenleveranciers
08/11/2019Na een klacht van het Netwerk tegen Armoede heeft de Commissie Zorgvuldig Bestuur duidelijke richtlijnen uitgevaardigd voor de samenwerking tussen scholen en boekenleveranciers. Die moeten er voor zorgen dat geen enkel kind het schooljaar moet starten zonder de nodige boeken en het nodige schoolmateriaal, ongeacht de financiële situatie van de ouders.
Lees meer DownloadCommissie geeft duidelijke richtlijnen voor samenwerking tussen scholen en boekenleveranciers
08/11/2019Na een klacht van het Netwerk tegen Armoede heeft de Commissie Zorgvuldig Bestuur duidelijke richtlijnen uitgevaardigd voor de samenwerking tussen scholen en boekenleveranciers. Die moeten er voor zorgen dat geen enkel kind het schooljaar moet ...
Lees meerEen origineel eindejaarscadeau? Steun Netwerk tegen Armoede via Good Gifts!
06/11/2019Good Gifts pakt dit eindejaar uit met een originele geschenkformule, waarbij u aan uw dierbaren een origineel cadeau schenkt én een goed doel steunt. Netwerk tegen Armoede is een van de goede doelen die uw steun kunnen krijgen.
Lees meerEen origineel eindejaarscadeau? Steun Netwerk tegen Armoede via Good Gifts!
06/11/2019Good Gifts pakt dit eindejaar uit met een originele geschenkformule, waarbij u aan uw dierbaren een origineel cadeau schenkt én een goed doel steunt. Netwerk tegen Armoede is een van de goede doelen die uw steun kunnen krijgen. Hoe werkt het? Via de ...
Lees meer'Meer dan mijn ziekte' - Blik op verleden en toekomst van patiëntenparticipatie
06/11/2019Wat weten we over de kwaliteit van ons gezondheidssysteem? Zijn ervaringsdeskundigen betweters, pottenkijkers of experten? Zijn er grenzen aan patiëntenparticipatie? Het zijn enkele van de vragen die aan bod komen in het boek ‘Meer dan mijn ziekte. Patiënten betrekken in de zorg’. Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, zoekt samen met patiëntenverenigingen, beleidsmakers, vertegenwoordigers van de zorgsector en academici naar antwoorden.
Lees meerMeer dan mijn ziekte' - blik op verleden en toekomst van patiëntenparticipatie
06/11/2019Wat weten we over de kwaliteit van ons gezondheidssysteem? Zijn ervaringsdeskundigen betweters, pottenkijkers of experten? Zijn er grenzen aan patiëntenparticipatie? Het zijn enkele van de vragen die aan bod komen in het boek ‚'Meer dan mijn ziekte. Pa ...
Lees meer10 jaar lokale netwerken vrijetijdsparticipatie
04/11/2019Op dinsdag 26 november organiseert Demos de zesde editie van de netwerkdag voor lokale netwerken vrijetijdsparticipatie. Meteen ook het moment om stil te staan bij het tienjarige bestaan van deze netwerken. De dag begint met een boeiende keynote ...
Lees meerDrempel tot rechter blijft toenemen
30/10/2019De drempel tot de rechter is de voorbije jaren stelselmatig hoger geworden, ook en vooral voor mensen in armoede. Dat blijkt uit een studie van professor grondwettelijk recht Toon Moonen (UGent).
Lees meerDrempel tot rechter blijft toenemen
30/10/2019De drempel tot de rechter is de voorbije jaren stelselmatig hoger geworden, ook en vooral voor mensen in armoede. Dat blijkt uit een studie van professor grondwettelijk recht Toon Moonen (UGent). De conclusies verrassen ons niet. Rechtsbijstand ...
Lees meer1 op 5 Belgen maakt zich financiële zorgen over zorg
22/10/2019Deze week is Dokters van de Wereld met de steun van het Netwerk tegen Armoede van start gegaan met een campagne die de aandacht vestigt op de groeiende zorgkloof en zorguitstel in ons land. De campagne wijst op de pijnpunten op het vlak van zorguitstel en ongelijkheden en formuleert 6 urgente kernaanbevelingen naar de toekomstige federale regering.
Lees meer1 op 5 Belgen maakt zich financiële zorgen over zorg
22/10/2019Deze week is Dokters van de Wereld met de steun van het Netwerk tegen Armoede van start gegaan met een campagne die de aandacht vestigt op de groeiende zorgkloof en zorguitstel in ons land. De campagne wijst op de pijnpunten op het vlak van ...
Lees meerElk talent telt: actie voor maximumfactuur in secundair onderwijs
17/10/2019Teken onze petitie. Vandaag 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, kwamen onze verenigingen massaal naar buiten om actie te voeren voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs. Met een petitie, een actie voor het langste ...
Lees meerIndra, alleenstaande moeder van drie: "Schoolkosten bezorgen mij soms slapeloze nachten
17/10/2019“Ik lig er soms nachten wakker van, van die schoolfacturen.” Dat zegt Indra uit Erpe-Mere, werkende alleenstaande moeder van drie kinderen. “Het zijn natuurlijk niet de enige facturen die ik op mijn bord krijg, maar het zijn wel de facturen die je absoluut niet wil laten liggen. Je kinderen gaan toch voor?”
Lees meerJongeren doen voorstellen voor toegankelijker CLB
17/10/2019Jongeren in armoede kijken niet alleen aan tegen hoe schoolkosten. Ze ondervinden nog heel wat andere drempels. Ze voelen zich vaak slecht op school, worden sociaal geïsoleerd en zijn vaker dan gemiddeld het slachtoffer van pestgedrag. Normaal gezien zou je dan bij het CLB van je school terecht moeten kunnen. “Maar vaak botsen jongeren ook daar op een muur”, zegt Jurgen van JongGentinActie, de jongerenwerking van onze drie Gentse verenigingen waar armen het woord nemen (Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen, De Zuidpoort en Sivi).
Lees meerKatja, moeder van twee: "Tweedehandsboeken staan in een verborgen hoekje op de site
17/10/2019Katja heeft twee kinderen. Haar oudste dochter Mandy zet nu haar eerste stappen in het middelbaar onderwijs. “Ze wil dierenverzorging doen. Voor de schoolboeken heb ik alvast een factuur gekregen van €133,80, exclusief turnkleren en overall. En welke bijkomende kosten er tijdens het schooljaar nog gaan bijkomen, daar heb ik het raden naar. Wat ik wel al weet, is dat ik vier facturen per schooljaar mag verwachten. Ik ben nu al begonnen met geld opzij zetten. Ik wil niet voor onaangename verrassingen komen te staan.”
Lees meer