euro's
# Nieuws # Aanbeveling # Inkomen # Corona

Netwerken tegen Armoede vragen krachtige maatregelen om gezinsinkomen te beschermen in coronacrisis

11/05/2020 Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona # Digitalisering

Kwetsbare jongeren worden over het hoofd gezien in coronacrisis

06/05/2020

Netwerk tegen Armoede mist het perspectief van kinderen en jongeren in deze coronacrisis - in de eerst plaats van kwetsbare jongeren. We zijn nauw betrokken in de samenwerking tussen welzijn en jeugd om samen te kijken wat kwetsbare kinderen en jongeren, die vaak heel klein behuisd zijn zonder eigen kamer, digitale toegang en/of computer, nu nodig hebben en wat we hen kunnen bieden. We sporen de Vlaamse Regering aan om diezelfde reflex te maken en zijn blij dat minister van Jeugd Benjamin Dalle hier een lans voor breekt.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Bouw mee aan Atelier Solidair van Welzijnszorg

30/04/2020 Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Onderwijs

Onderwijs in tijden van corona

30/04/2020

Kinderen in armoede hebben grote problemen om bij te benen na 7 weken afstandsleren, en zeker nu sinds de paasvakantie ook nieuwe leerstof aangeboden wordt. Laptops raken niet waar ze moeten zijn en bovendien is de nood veel groter dan het aanbod van de 10.000 te verdelen computers. En zelfs met een laptop voor elk gezin is de digitale kloof verre van gedicht. Veerle, moeder van 2, en Yassin, 14 jaar oud, doen hun verhaal.

Lees meer
# Nieuws # Corona

Vlaamse task force kwetsbare gezinnen moet verder kijken dan noodhulp

24/04/2020 Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Onderwijs # Corona # Digitalisering

Armoedeorganisaties vragen prioriteit voor leerlingen met leerachterstand bij heropstart scholen

23/04/2020

Armoedeorganisaties (Netwerk tegen Armoede, Uit de Marge, Welzijnszorg, Welzijnsschakels, ATD Vierde Wereld, Samenlevingsopbouw), samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen, reageren verbijsterd op verklaringen van de minister in het Vlaams Parlement. Afstandsleren is lang niet het succesverhaal dat minister Weyts er nu van probeert te maken. Wij vragen dringend dat bij de heropstart van scholen prioriteit gegeven wordt aan kwetsbare leerlingen. Anders dreigen duizenden leerlingen definitief af te haken.

Lees meer
# Nieuws # Werk

Grondwettelijk Hof vernietigt bijkluswet

23/04/2020

Netwerk tegen Armoede reageert zeer verheugd over de vernietiging door het Grondwettelijk Hof van de bijkluswet. Samen met de vakbonden en andere sociale organisaties en werkgeversorganisaties hebben wij van bij de invoering de regeling voor het bijklussen tot 6.340 euro aangeklaagd. Daarom hebben we samen een procedure aangespannen bij het Grondwettelijk Hof. De bijkluswet was een nefaste maatregel voor werknemers en voor de sociale zekerheid.

Lees meer
# Dossiers # Nieuws # Onderwijs # Corona

Wat met kosten voor (geannuleerde) buitenschoolse activiteiten?

21/04/2020

Veel buitenschoolse activiteiten, ook duurdere meerdaagse uitstappen, worden nu geannuleerd. Vaak is daarvoor al betaald of komt dit op de schoolfactuur terecht. Hoe moet je daarmee omgaan als ouder? Welke kosten moet je al of niet betalen en voor welke heb je recht op terugbetaling.

Netwerk tegen Armoede zocht het samen met de andere partners binnen Stos uit.

Hier vindt u een overzicht.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Onderwijs # Corona # Digitalisering

Start niet met pre-teaching als een pak leerlingen uit de boot dreigt te vallen

16/04/2020

Pre-teaching dreigt voor een pak leerlingen uit te draaien op een mislukking. 10.000 laptops zouden er tegen maandag verdeeld worden onder kwetsbare gezinnen. In het beste geval zullen ze pas over enkele weken op hun bestemming zijn. Bovendien geven scholen zelf aan dat er voor het secundair onderwijs alleen al minstens 18.500 moeten zijn om alle noden te lenigen. Voor Netwerk tegen Armoede is het duidelijk. Scholen noch gezinnen zijn klaar voor pre-teaching. En de gezinnen in armoede, vluchtelingen, jongeren in kwetsbare situaties… al helemaal niet. En laat dat nu net de groep zijn, de leerlingen met zogenaamde ‘lage sociaal-economische status’ (SES), die in ‘normale’ omstandigheden al het grootste slachtoffer is van de ongelijkheid in ons onderwijs. Daarom pleiten wij samen met de andere armoedeorganisaties voor uitstel van pre-teaching via afstandsonderwijs en de uitrol van alternatieven, zoals gericht lesaanbod op school voor kleinere groepen leerlingen.

Lees meer

Koningin Mathilde in gesprek met De Vrolijke Kring

09/04/2020

Hare Majesteit De Koningin ging in gesprek met onze vereniging De Vrolijke Kring. Een belangrijk signaal en een stevig hart onder de riem in deze moeilijke tijden voor mensen in armoede.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Corona

Voyaach komt op voor mensen zonder wettig verblijf in corona-tijden

31/03/2020

De coronacrisis treft niet iedereen even hard. Mensen zonder wettig verblijf – een groep die in gewone omstandigheden reeds moeilijk in zijn basisbehoeften kan voorzien – hebben het nu extra moeilijk. De weinige (precaire) inkomensactiviteiten beschikbaar voor mensen zonder wettig verblijf liggen stil. De voedselhulp die doorgaans (maar beperkt) beschikbaar werd gesteld door organisaties en andere diensten is nu ook weggevallen. Dit is slechts een summiere opsomming van de obstakels die de corona-epidemie en de bijhorende maatregelen opwerpen.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

Armoede-, vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties bundelen krachten en vragen interfederale taskforce voor mensen in kwetsbare positie

27/03/2020

Nu zaterdag komen de partijvoorzitters bijeen om de huidige aanpak van de corona-crisis met de Federale regering te bespreken. Armoede-, vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties en vrijwilligersgroepen dringen erop aan dat alle partijen dit overleg op het hoogste niveau aangrijpen om een interfederale taskforce voor de ‘mensen in een kwetsbare positie’ op te richten. De organisaties, die over de nodige expertise, terreinkennis en netwerk beschikken, vragen hen hierbij te betrekken.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Wonen, water, energie # Corona

Deze week gratis te bekijken: Partij iedereen onder dak

27/03/2020

Goed nieuws in corona-tijden. Le Centre de Video Bruxelles stelt deze week de film 'Partij iedereen onder dak' van onze vereniging Bonnevie voor. Ideaal om inspiratie op te doen voor de post-Corona-periode! De film is gemaakt door en met mensen in armoede die de droom van recht op kwaliteitsvolle en betaalbare huisvesting voor iedereen in beeld brengen. Een beklijvende film.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Onderwijs # Corona

Geef kwetsbare leerlingen na de paasvakantie ondersteuning op school

26/03/2020

Als de scholen ook na de paasvakantie dicht blijven, dreigt de onderwijskloof tussen leerlingen onoverbrugbaar te worden. Zeker als er ondertussen ook nieuwe leerstof aangereikt wordt. Daarom pleiten Netwerk tegen Armoede, Welzijnszorg, Welzijnsschakels, ATD Vierde Wereld en Samenlevingsopbouw voor maximale ondersteuning op de school zelf voor leerlingen die dat nodig hebben.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Onderwijs # Corona

Gelijke onderwijskansen bij coronamaatregelen

25/03/2020

Door de Coronamaatregelen worden scholen plots met bijzonder veel uitdagingen geconfronteerd. Natuurlijk moeten eindtermen of diploma’s niet op 3 weken behaald worden. Een opschorting van lessen is voor de slaagkansen van de meeste leerlingen daarom ook geen catastrofe. Maar denken we ook nu aan gezinnen in armoede? Zodat de ongelijkheidskloof niet nog groter wordt?
We zien alvast allerlei mooie initiatieven ontstaan in en rond scholen, op vlak van internetabonnementen, beleid… Die goede praktijken proberen we te bundelen ter inspiratie.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Wonen, water, energie # Corona

Brusselse en Vlaamse regering schorten uithuiszettingen op

20/03/2020

Goed nieuws. Van bij het uitbreken van de coronacrisis en de strenge preventiemaatregelen hebben wij, samen met de andere armoedeorganisaties, gepleit voor een opschorting van uithuiszettingen. Het is onmogelijk om in je kot te blijven als je geen dak boven je hoofd hebt. De Brusselse regering volgde die aanbeveling snel op en nu is ook de Vlaamse regering gevolgd. Een belangrijke bescherming voor kwetsbare mensen die, zelfs zonder uithuiszettingen, hele zware weken tegemoet gaan.

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie # Corona

Grondwettelijk Hof vernietigt gedeeltelijk anti-kraakwet

18/03/2020

Het arrest van het Grondwettelijk Hof over de ‘anti-kraakwet’ is een halve overwinning … met een nare bijsmaak voor de verdedigers van het recht op wonen, zeker in tijden van de huidige gezondheidscrisis.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Corona # Digitalisering

Armoedeorganisaties doen concrete aanbevelingen om hulp te bieden tijdens coronacrisis

17/03/2020

Mensen in armoede hebben al moeilijker toegang tot zorg en dienstverlening. Tijdens een acute crisis zoals nu dreigen ze totaal in sociaal isolement te verzeilen en essentiële hulp mis te lopen. De armoedeorganisaties (Netwerk tegen Armoede, Samenlevingsopbouw, Welzijnsschakels, Welzijnszorg en ATD Vierde Wereld) doen concrete aanbevelingen aan lokale besturen, dienstverleners en scholen om mensen in armoede niet aan hun lot over te laten.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Corona

Alle externe bijeenkomsten opgeschort tot en met 13 april

13/03/2020

Wij nemen onze verantwoordelijkheid en schorten alle externe bijeenkomsten op tot en met 13 april vanwege het coronavirus. Hoe jammer ook, maar we moeten kwetsbare mensen binnen en buiten onze doelgroep maximaal beschermen. Maar uitstel is geen afstel! Wie ingeschreven is voor een van onze activiteiten, wordt persoonlijk gecontacteerd. Wij houden jullie op de hoogte van nieuwe data. Wij blijven bereikbaar via de contactgegevens op onze website.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Onderwijs

Vooroordelen vergroten onderwijskloof

10/03/2020

Vooroordelen duwen kansarme leerlingen vaak ten onrechte in TSO- of BSO-richtingen, terwijl hun capaciteiten daar niet altijd bij aansluiten. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB. Het is jammer dat de minister van Onderwijs die realiteit niet wil onderkennen. Guy Malfait van onze landelijke vereniging ATD Vierde Wereld schreef een reactie.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Mobiliteit

Lage emissiezone heeft negatieve sociale impact zonder investeringen in openbaar vervoer

09/03/2020

De lage emissiezones duiken in steeds sneller tempo op in Vlaanderen. Antwerpen, Brussel en Gent zijn ermee gestart en kloppen zich op de borst over wat een voorbeeld moet worden van geslaagd milieubeleid. Het beleid moet volwaardige alternatieven aanbieden voor mensen die, noodgedwongen, een beroep moeten doen op een oudere, vervuilende wagen.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Inkomen # Wonen, water, energie

Dringend nood aan meer automatische toekenning van rechten

08/03/2020

Televisiemaker Thomas Vanderveken bond de kat de bel aan. Hij is net vader geworden en verbaasde zich over de gigantische papierberg waar hij door moest om een geboortepremie en andere rechten aan te vragen. Terecht punt, en dat geldt nog meer voor mensen in armoede, die vaak nog veel moeilijker hun weg vinden in de administratieve doolhof waar ze in verzeilen. Van aanvraag van een leefloon tot toegang tot sociale huisvesting. Veel mensen lopen verloren of raken verstrikt in de vele administratieve drempels die opgeworpen worden.

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie

International Housing Action Day op 28 maart in Brussel

06/03/2020

Netwerk tegen Armoede en Brussels Platform Armoede roepen op om mee actie te voeren op de International Housing Action Day op 28 maart. Samen met andere organisaties komen we op straat voor structurele maatregelen in de strijd tegen de wooncrisis in ons land. Dat kan enkel met lagere huurprijzen, strijd tegen leegstand en een hoger bouw- en renovatieritme voor sociale woningen.

Afspraak op zaterdag 28 maart om 14 uur in Brussel. Alle info vindt u hier.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Mensen in armoede zijn de enige echte deskundigen

06/03/2020

Armoedebestrijding kan pas succes boeken als ze gebeurt samen met mensen in armoede en niet enkel voor of over hen. Toch zien we dat onze samenleving worstelt met participatie van mensen in armoede. De vooroordelen zijn hardnekkig. Onze landelijke vereniging ATD Vierde Wereld stelt vast dat de strijd voor participatie nog niet gestreden is.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Netwerk tegen Armoede voert mee actie tegen besparingen in social profit

05/03/2020

De besparingen op diverse sectoren en organisaties in de social profit hebben wel degelijk impact voor mensen die zorg of hulp nodig hebben. Net de meest kwetsbaren dreigen op die manier uit de boot te vallen. Zorg en welzijn verdienen investeringen als we van Vlaanderen een warme, solidaire regio willen maken. Daarom stapte het Netwerk tegen Armoede mee op in de betoging tegen het kille, Vlaamse besparingsbeleid.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Picknick Solidair voor 50 jaar Welzijnszorg op 30 mei in Leuven

05/03/2020

Kom mee picknicken om te tonen dat je solidair bent met mensen in armoede en kwetsbare groepen! En om te vieren dat we al 50 jaar samen met Welzijnszorg strijden tegen armoede. Jij brengt je picknick mee. Welzijnszorg zorgt voor muziek, informatie, (gezins)animatie, bezoeken, workshops, een podiumprogramma en de uitreiking van de Prijs Armoede Uitsluiten.

We plakken de solidariteitsmuur vol met jouw affiches! Bereid er eentje voor, samen met je vrijwilligers en/of collega’s. Want jij kunt je steentje bijdragen! Lees op Welzijnszorg.be/Solidariteitsmuur hoe jullie aan de slag kunnen gaan om samen affiches tegen armoede te maken. Iedereen is welkom op dit gratis evenement op zaterdag 30 mei op het Hooverplein in Leuven. Ontdek het programma en schrijf je als groep in via de website www.welzijnszorg.be. Dan liggen jullie goodiebags alvast klaar!

Lees meer
# Nieuws # Lokaal beleid # Wonen, water, energie

Gent knapt op zoekt kandidaten

02/03/2020

De Stad Gent en haar partners wil met het project Gent knapt op 100 woningen van kwetsbare gezinnen in Gent verbouwen zodat de kwaliteit ervan verbetert en de huizen energiezuiniger worden. ‘Gent knapt op’ wordt gefinancierd door Europa (Urban Innovative Actions) en voorziet maximaal 30.000 euro om de woning te verbouwen. Kandidaten betalen het geld pas terug op het moment dat de woning wordt verkocht. Dat geld wordt dan gebruikt om een andere woning op te knappen. Onze vereniging Sivi is een van de partners in het project.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Politici, neem uw verantwoordelijkheid

26/02/2020

Netwerk tegen Armoede pleit samen met 56 andere middenveldorganisaties voor daadkracht bij de federale regeringsvorming. Politici moeten uit hun loopgraven komen en werk maken van een nieuwe regering. De sociale uitdagingen zijn te groot om zich te verliezen in politieke stratego.

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie # Klimaat

Eerlijk klimaatbeleid in de strijd tegen energiearmoede

24/02/2020

De strijd tegen klimaatverandering en energiearmoede kan en moet hand in hand gaan. Netwerk tegen Armoede zoekt samen met andere sociale en milieuorganisaties naar antwoorden op deze grote uitdagingen. Hoe zorgen we ervoor dat mensen in armoede mee de vruchten kunnen plukken van klimaatbeleid en niet de factuur gepresenteerd te krijgen. Klimaatbeleid leidt al te vaak tot Mattheüs-effecten. En toch kunnen we dit ook op een andere manier aanpakken. De strijd tegen energiearmoede is een domein waar nog grote sociale én klimaatwinst geboekt kan worden. Binnen het Climate Inclusion Project (CIP) zoeken we naar oplossingen die het klimaat en mensen met een laag inkomen vooruit helpen. Binnenkort zijn er twee boeiende events gepland.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Dossiers # Onderwijs

Spots op gelijke onderwijskansen

21/02/2020

De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) boog zich, op vraag van de vorige minister van Onderwijs (Hilde Crevits) over de vraag: hoe komen we tot een krachtig beleid voor gelijke onderwijskansen (GOK-beleid)? Het GOK-decreet bestaat al bijna 20 jaar, maar toch blijft de ongelijkheidskloof in ons onderwijs groot. Wat is er nodig om hier de langverwachte en broodnodige stappen vooruit te zetten?

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.