# Nieuws # Armoede

Waarom ervaringsdeskundigheid in de aanpak van armoede zo belangrijk is?

06/10/2020

Het Netwerk tegen Armoede betreurt de beslissing van minister Weyts in verband met de opleiding voor ervaringsdeskundige van De Link vzw. Het Netwerk licht in dit artikel toe waarom het inzetten van ervaringsdeskundigheid zo belangrijk is. Het toont aan dat er nog heel wat werk op de plank ligt. Het Armoededecreet formuleert de ambitieuze doelstelling om armoede in Vlaanderen “te voorkomen, verminderen en op te lossen” en legt zo ook de fundamenten voor structurele participatie van mensen in armoede aan het beleid. Om deze opdracht ten volle uit te kunnen voeren is het essentieel dat alle beleidsmakers hieraan hun steentje bijdragen.

Lees meer

Zeven ambities voor de aanpak van armoede in Vlaanderen

05/10/2020

Op 28/9/2020 maakte de Vlaamse Regering het beleid voor 2020-2021 bekend tijdens de Septemberverklaring. De regering stelde ook het relanceplan met zeven ambities voor Vlaanderen voor. Helaas ontbreken concrete acties om de toename van armoede door de coronacrisis tegen te gaan. “Een doorgedreven aanpak met structurele maatregelen die een reëel verschil maken voor mensen in armoede ontbreekt”, aldus waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet. Daarom formuleerde het Netwerk tegen Armoede op 5/10/2020 zeven ambities voor de aanpak van armoede in Vlaanderen tijdens de hoorzitting over de coronacrisis in het Vlaams Parlement.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Werk # Corona

Uitkeringen optrekken tot boven de armoedegrens: derde keer, goede keer?

02/10/2020

Een menswaardig inkomen is onontbeerlijk voor een goed armoedebeleid. Het verhogen van de laagste uitkeringen tot boven de Europese armoedegrens was daarom één van de belangrijkste speerpunten van de netwerken armoedebestrijding, verenigd in het Belgian Anti-Poverty Network (BAPN), in aanloop van de federale verkiezingen. Wij zijn dan ook tevreden dat de nieuwe federale regering hier een prioriteit van maakt, maar blijven waakzaam over de concrete uitvoering. De laatste twee volwaardige regeringen, Di Rupo (2011-2014) en Michel (2014-2018), hadden dit engagement ook in hun regeerakkoorden opgenomen. Toch is er de laatste 10 jaar bijzonder weinig gebeurd, met als gevolg dat de meeste minimumuitkeringen zich nog steeds ver onder de Europese armoedegrens bevinden. Zal het met de regering De Croo de armoede echt aanpakken en wordt de derde keer eindelijk de goede keer?

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Inkomen # Mobiliteit # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Nieuw Vlaams Actieplan Armoedebestrijding gemiste kans voor effectieve en structurele aanpak van armoede

25/09/2020

De Vlaamse Regering heeft op 25 september 2020 het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2020-2024 (VAPA) goedgekeurd. Het Netwerk tegen Armoede is tevreden dat er werk is gemaakt van een VAPA, ondanks de coronacrisis. In volle crisis mensen in armoede betrekken is geen evidente opgave maar doet geen afbreuk aan het belang van een participatief beleid. “Dit actieplan stelt  teleur: er is weinig te merken van structurele maatregelen die een reëel verschil kunnen maken”, aldus waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet. “Omgekeerd valt in tal van acties de nadruk op de individuele verantwoordelijkheid van mensen op. We willen nu al aangeven dat er méér zal nodig zijn voor een VAPA dat die naam waardig is.” 

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Onderwijs # Schulden # Corona

Hoge schoolkosten horen geen #StreepDoorJeRekening te zijn

23/09/2020

Eén op vijf jongeren in Vlaanderen groeit op in armoede, met een inkomen van minder dan 60% van het mediaaninkomen. Scholen en leraren proberen om jongeren een goede opleiding te geven met altijd maar minder middelen en tijd. Toch zijn leerlingen vaak het kind van de rekening. De Corona-periode heeft bij veel ouders en opvoeders hard gewogen Deze periode heeft ook gezorgd voor geldproblemen bij veel mensen. Het verlagen van de schoolkosten in het secundair onderwijs is daarom nog belangrijker dan ervoor. Tijd voor actie!

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Schulden # Inkomen # Corona

Armoedeorganisaties vragen aandacht voor de groeiende armoedeproblematiek in België, versterkt door coronacrisis

15/09/2020

Op 15/9/2020 lanceerde het Belgische Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) haar publicatie “Uit de schulden”. Tegelijkertijd lanceerde het Belgisch Netwerk samen met het Netwerk tegen Armoede, de Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté (RWLP) en het Collectief “Wat Verborgen is Zichtbaar maken” een grootschalige campagne tegen armoede over heel België in het kader van 17 oktober, Wereldverzetdag tegen armoede. Concreet en gezamenlijk vragen de organisaties dat de nieuwe federale regering en alle beleidsniveaus de nodige ambitieuze, preventieve en structurele maatregelen treffen om de groeiende armoedeproblematiek in ons land aan te pakken, en zo ook een oplossing te bieden aan de toenemende schuldenproblematiek.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Onderwijs # Inkomen # Corona

Schooltoelage moet sneller betaald worden

02/09/2020

Aan het begin van het schooljaar heeft het programma De Inspecteur op Radio 2 op 2/9/2020 een programma gewijd aan de schoolfacturen. Nele Buyl van Mensen voor Mensen in Aalst nam er het woord namens het Netwerk. Ze pleitte voor een betaalbare schoolfactuur en een snellere uitbetaling van de schooltoelage. Verder herhaalde ze onze eis voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs van de campagne 2019.

Lees meer
# Nieuws # Werk # Armoede # Duurzame tewerkstelling

Armoede is bij werknemers niet altijd van hun gezicht af te lezen

28/08/2020

“Armoede is bij werknemers niet altijd van hun gezicht af te lezen”, aldus Heleen Dom, consultant Duurzame tewerkstelling

Het Netwerk tegen Armoede heeft een traject ontwikkeld dat bedrijven begeleidt bij armoedebestrijding. Haar collega Cindy Van Geldorp is ervaringsexpert in armoede en sociale uitsluiting.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening

Campagne 'Al wat we delen'

21/08/2020

Met de campagne 'Al wat we delen' willen verschillende middenveldorganisaties aanzetten tot verbinden over het hokjesdenken heen, dat tijdens de coronacrisis nog meer opgang maakt. Met ons filmpje willen we bewustzijn creëren over de doorleefde ervaringen van gemarginaliseerde groepen en aanzetten tot wederzijdse solidariteit.

Lees meer
vrouwen stappen in trein (foto: NMBS)
# Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Mobiliteit # Lokaal beleid # Corona # Digitalisering

Beperken van treinen naar kust, beperkt bewegingsvrijheid personen in armoede

12/08/2020

Belga vroeg het Netwerk tegen Armoede om een reactie op de plannen om beperkende maatregelen op te leggen als gevolg van de vechtpartijen aan de kust en andere plaatsen tijdens het weekend van 8 en 9 augustus 2020, zoals het beperken van het aantal treinen naar de kust.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Lokaal beleid # Corona

Lokale crisissteun voor mensen in armoede

07/08/2020

De afgelopen maanden kregen OCMW’s in onder meer Antwerpen, Gent en Kortrijk meer aanvragen voor een leefloon of steun. Verschillende steden voorzien zelf eenmalig of tijdelijk extra steun bovenop het leefloon, maar de roep om structurele maatregelen klinkt steeds luider.

Lees meer
# Nieuws # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Mobiliteit # Wonen, water, energie # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona # Digitalisering

Alles bij het oude laten? Nee, bedankt

14/07/2020

Ook middenveldorganisaties hebben lessen getrokken uit de coronacrisis. Ze scharen zich achter een progressieve agenda. Met een brede coalitie van middenveldorganisaties presenteren ze zeven prioriteiten voor een betere samenleving na corona.

Lees meer
# Nieuws # Hulp- en dienstverlening

We blijven bereikbaar tijdens de zomer

08/07/2020

We blijven ook tijdens de zomer bereikbaar per mail of telefoon. We lanceren hierbij een centraal nummer dat bereikbaar is op weekdagen tijdens de kantooruren: 02/204.06.36. Je krijgt dus steeds iemand aan de lijn.
Mailen kan naar info@netwerktegenarmoede.be.

Heb je een vraag? We helpen je graag op weg!

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Onderwijs # Corona

Extra inspanningen voor kansarme kinderen en jongeren nodig om van afstandsonderwijs succes te maken

29/06/2020

Vlaams minister van onderwijs (Weyts) wil afstandsonderwijs ook na de coronacrisis "structureel verankeren". Armoede-experts David de Vaal en Koen Trappeniers vragen extra aandacht voor kwetsbare kinderen en jongeren. Elke school werkt volgens hen best een plan uit om kwetsbare leerlingen volgend jaar op de best mogelijk manier te bereiken en te ondersteunen.

Lees meer
meisje aan bureau - Foto door Julia M Cameron via Pexels
# Nieuws # Armoede # Onderwijs # Corona # Digitalisering

Afstandsonderwijs wordt een blijver: trek lessen uit het recente verleden

27/06/2020

De scenario’s voor het onderwijs vanaf september zijn bekend. Het ziet ernaar uit dat afstandsonderwijs een blijvertje wordt. Dat is in het licht van de volksgezondheid volkomen begrijpelijk. Maar afstandsleren was tot nu toe geen hoera-verhaal. Afstandsleren wordt veelal als digitaal afstandsleren ingevuld, maar dat is zeker geen onverdeeld succes gebleken. Niet voor de leerkracht die nog zoekende is tussen alle methodieken en digitale tools, niet voor scholen die niet voldoende ICT-ondersteuning kunnen bieden. En vooral niet voor de leerlingen bij wie de thuiscontext en/of digitale uitrusting nog steeds niet toelaat dat afstandsonderwijs kwaliteitsvol of met gelijke kansen gebeurt, ondanks de inspanningen van scholen. Wat hebben we nodig om van het volgende schooljaar, mét afstandsleren, een succes te maken voor alle leerlingen?

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Gezondheid # Wonen, water, energie # Corona

Los het woonprobleem in Vlaanderen nu op

25/06/2020

Voor veel mensen blijft een goede en betaalbare woning een verre droom. Vlaanderen ploetert al lang om uit die wooncrisis te geraken. Nu, na corona, liggen er kansen om beter te doen. De Woonzaak wil die noodzakelijke verandering juridisch afdwingen.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Inkomen # Corona

Minstens 1 op 8 kinderen leeft nog steeds in armoede

22/06/2020

Jaarlijks publiceert Kind en Gezin het rapport ‘Het kind in Vlaanderen’. De kansarmoede-index is de belangrijkste graadmeter voor de kinderarmoede in Vlaanderen, naast de EU-statistiek van inkomens en levensomstandigheden. De index blijft stabiel en bedraagt in 2019 14%. Dat betekent dat nog altijd minstens 1 op 8 kinderen in armoede leeft. “De cijfers tonen dat het nieuwe Groeipakket een kans mist in de armoedebestrijding, zoals wij en vele anderen hadden voorspeld. Met het Groeipakket had de Vlaamse Regering nochtans de kans de strijd tegen gezins- en kinderarmoede aan te gaan”, aldus David de Vaal, algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede. “En de impact van de coronacrisis moet nog blijken.”

Lees meer Download
megafoon
# Nieuws # Armoede # Lokaal beleid # Hulp- en dienstverlening # Corona

Hoe kwetsbare Aalsterse gezinnen "herlanceren" na de coronacrisis?

19/06/2020

Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw schreef een open brief aan de gemeenteraadsleden van Stad Aalst met voorstellen van relancemaatregelen na de coronacrisis. De open brief werd ondertekend door 23 lokale partners en heel wat geëngageerde burgers en bevat 3 grote pijlers:

  1. Een aanvullende financiële steun voor gezinnen die ONDER de armoedegrens beland zijn
  2. Een corona-huurtoelage
  3. Een corona-internetpremie
Lees meer
Karen Nelissen en Zoë Leduc (foto: Klasse)
# Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Onderwijs # Corona

Kleuterschool en 't Lampeke slaan handen in elkaar tegen 'coronaverlies'

18/06/2020

Kleuters mogen weer naar school, maar ze komen niet allemaal. Net kansarme ouders hebben vaker schrik dat hun kind besmet raakt met corona. Samen met 't Lampeke neemt de Sint-Janschool in Leuven die angst weg. En gaat ze corona- en zomerverlies tegen.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Lokaal beleid # Corona

Hoe bereik je klanten van een buurtrestaurant in coronatijden?

17/06/2020

T'ANtWOORD en 'tHERT Turnhout organiseren een soeptoer. Met het mobiel buurtrestaurant leveren ze soep en brood aan vaste klanten en komen ze langs bij nieuwe klanten.
Ze luisteren naar hun noden en helpen hen aan de deur.  Verder bundelen ze signalen en spelen deze door naar het lokale welzijnsbeleid.

Lees meer
cover Duurzaamheidsverslag 2019
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Werk # Duurzame tewerkstelling

Voka Vlaams-Brabant stelt Bedrijvenspoor van Netwerk tegen Armoede voor in Duurzaamheidsverslag 2019

12/06/2020

Voka Vlaams-Brabant stelt het Bedrijvenspoor van Netwerk tegen Armoede voor in haar duurzaamheidsverslag 2019. Het Bedrijvenspoor werkt rond een armoedesensitief HR-beleid voor bedrijven en organisaties.

Lees meer
ouders met kindje
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Lokaal beleid # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona

Armoede los je niet alleen op met voedselbonnen

08/06/2020

De maatregelen van de Vlaamse Regering voor kwetsbare gezinnen zijn meer dan welkom. Het is goed dat de Vlaamse Regering dat doet via een belangrijk en potentieel slagkrachtig instrument als het Groeipakket. Het steunpakket dat vandaag werd bekendgemaakt, bevat enkele goede maatregelen, maar laat als geheel helaas nog te veel mensen in de kou staan.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Schulden # Werk # Corona

Steunmaatregelen Vlaamse overheid zijn broodnodig, maar hoogstens een eerste stap

08/06/2020

De armoedeorganisaties en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zijn blij te zien dat de Vlaamse Regering 45 miljoen euro vrijmaakt voor kwetsbare gezinnen. Die extra aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis op deze gezinnen is hard nodig. In de maatregelen is een aantal ideeën opgepikt die we inbrachten in de taskforce kwetsbare gezinnen. Dat het Groeipakket wordt ingezet, is daarbij bijvoorbeeld een goede zaak.

Lees meer Download
euro's
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Corona

Een éénmalige premie van 250 euro aan leefloners, mensen met een beperking en IGO-gerechtigden is onvoldoende

30/05/2020

De versoepeling van de huidige lockdown-maatregelen betekent niet dat het einde van de Covid-crisis ingeluid wordt. Integendeel, extra inspanningen zijn net nu nodig om ervoor te zorgen dat de reeds bestaande armoede en ongelijkheden niet verder toenemen. Het gebrek aan financiële en materiële middelen maakte de lockdown-maatregelen extra zwaar voor mensen in armoede en kwetsbare groepen. Dit heeft onder andere duidelijke gevolgen op vlak van mentale gezondheid.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Verhaal # Armoede # Corona

Brusselse armoedeverenigingen vragen dat overheid verder kijkt dan noodhulp

27/05/2020

De coronacrisis heeft ook in Brussel ongemeen hard toegeslagen onder mensen in armoede. Verenigingen waar armen het woord nemen en andere armoedeorganisaties zagen zich verplicht om in recordtempo over te schakelen op noodhulp: voedselbedeling, medische posten, ... Plots kwamen problemen die wij al langer zagen toenemen onvermijdelijk aan de oppervlakte. De Brusselse overheid schiet vooralsnog te kort en moet dringend verder kijken dan noodhulp. De problemen waar mensen in armoede tijdens de coronacrisis geconfronteerd werden, zijn absoluut niet nieuw, maar worden nu op scherp gezet. Tekort aan kwaliteitsvolle huisvesting maakt 'in je kot blijven' allesbehalve vanzelfsprekend, zeker als het weinig groen in de omgeving niet meer publiek toegankelijk is. Toegang tot hulp werd plots nog veel moeilijker dan voordien. Bovendien worden mensen ook financieel geraakt. Brussels Platform Armoede en onze Brusselse verenigingen waar armen het woord nemen doen daarom een dringende oproep. Werk aan structurele maatregelen om armoede en sociale uitsluiting tegen te gaan, ook en vooral na de coronacrisis.

Lees meer
# Nieuws # Cultuur, sport, jeugdwerk # Onderwijs # Corona

Online enquête #jongerenovercorona geeft kinderen en jongeren een stem

27/05/2020

Meer dan 44.000 kinderen en jongeren deelden hun belevingen en behoeften tijdens de coronaperiode in de online-enquête #jongerenovercorona, een initiatief van het Kinderrechtencommissariaat, het Kenniscentrum Kinderrechten en de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen. Het Netwerk tegen Armoede verspreidde de enquête onder haar verenigingen, want ook de stem van jongeren in armoede moet hierin gehoord worden. . Uit de enquête blijkt dat de problemen van kinderen en jongeren in kwetsbare situaties op scherp gesteld zijn en meer ‘zichtbaar’ worden. Daarom pleiten de organisaties voor bijzondere aandacht voor deze kinderen en jongeren tijdens de coronacrisis en in de exitstrategie na corona. Ze roepen op om werk te maken van structurele maatregelen.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Leven in armoede in tijden van corona: achter de gevels van de lockdown

25/05/2020

De coronacrisis heeft er zwaar in gehakt bij mensen met een laag inkomen. In 2 beklijvende video's ging het Netwerk tegen Armoede kijken achter de gevels van de coronacrisis. Hoe overleven mensen in armoede in lockdown? Wat zijn de financiële en mentale gevolgen van een leven met een inkomen onder de armoedegrens? Wat zijn de gevolgen op langere termijn en hoe kunnen we mensen vooruit helpen na de crisis?
We vroegen het aan mensen uit onze verenigingen in een aantal Zoom-gesprekken. Ze hebben het over inkomen, wonen, de digitale kloof, sociaal contact, onderwijs, hulp- en dienstverlening, het gezin …

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Armoede # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Cultuur, sport, jeugdwerk # Mobiliteit # Onderwijs # Schulden # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Impact van coronacrisis op mensen in armoede

22/05/2020

De coronacrisis heeft een zware impact op de financiële situatie en welzijn van mensen in armoede. Van bij het begin van de crisis gaan wij actief op zoek naar ervaringen van mensen binnen onze verenigingen waar armen het woord nemen. Ook andere armoedeorganisaties doen dat. Die bundeling van signalen wordt systematisch opgevolgd en geactualiseerd.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Inkomen # Onderwijs # Corona

Gezinnen in armoede dreigen kopje onder te gaan in coronacrisis

20/05/2020

Samen met andere armoedeorganisaties trekken wij al van bij het begin van de coronacrisis aan de alarmbel over de nefaste impact op kwetsbare gezinnen. Niet alleen (tijdelijk) werkzoekenden komen in de problemen. Voor mensen met een uitkering onder de armoedegrens is het leven flink duurder geworden. Het afstandsleren doet kinderen in armoede massaal afhaken, ondanks de inspanningen die heel wat scholen aan de dag legden. De alarmerende signalen die wij daarover aan het beleid overmaakten, werden aanvankelijk niet gehoord. Het beleid lanceerde wel een reeks noodmaatregelen om de ergste nood te lenigen, maar dat belette niet dat gezinnen zwaar in de problemen kwamen. Nu lijkt er toch een kentering in de maak. Of dat hopen we toch.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Onderwijs # Corona

Laptopproject voor afstandsonderwijs mag geen financiële drempels opleggen

11/05/2020

Netwerk tegen Armoede kreeg tal van signalen binnen van gezinnen die een 'gratis' laptop aangeboden kregen zodat hun kinderen afstandsonderwijs mee kunnen volgen. Gratis blijkt in dit geval nogal relatief te zijn, want sommige scholen geven met de laptop meteen een 'bruikleenovereenkosmst' mee met fikse schadevergoedingen als er iets zou mislopen. Onaanvaardbaar, want de scholen krijgen de laptops zelf kostenloos ter beschikking en zouden op die manier dus een schadevergoeding vragen voor laptops waar ze zelf geen cent aan uitgegeven hebben.

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.