Nieuws
Armoede is bij werknemers niet altijd van hun gezicht af te lezen
28/08/2020“Armoede is bij werknemers niet altijd van hun gezicht af te lezen”, aldus Heleen Dom, consultant Duurzame tewerkstelling
Het Netwerk tegen Armoede heeft een traject ontwikkeld dat bedrijven begeleidt bij armoedebestrijding. Haar collega Cindy Van Geldorp is ervaringsexpert in armoede en sociale uitsluiting.
Lees meerCampagne 'Al wat we delen'
21/08/2020Met de campagne 'Al wat we delen' willen verschillende middenveldorganisaties aanzetten tot verbinden over het hokjesdenken heen, dat tijdens de coronacrisis nog meer opgang maakt. Met ons filmpje willen we bewustzijn creëren over de doorleefde ervaringen van gemarginaliseerde groepen en aanzetten tot wederzijdse solidariteit.
Lees meerBeperken van treinen naar kust, beperkt bewegingsvrijheid personen in armoede
12/08/2020Belga vroeg het Netwerk tegen Armoede om een reactie op de plannen om beperkende maatregelen op te leggen als gevolg van de vechtpartijen aan de kust en andere plaatsen tijdens het weekend van 8 en 9 augustus 2020, zoals het beperken van het aantal treinen naar de kust.
Lees meerLokale crisissteun voor mensen in armoede
07/08/2020De afgelopen maanden kregen OCMW’s in onder meer Antwerpen, Gent en Kortrijk meer aanvragen voor een leefloon of steun. Verschillende steden voorzien zelf eenmalig of tijdelijk extra steun bovenop het leefloon, maar de roep om structurele maatregelen klinkt steeds luider.
Lees meerAlles bij het oude laten? Nee, bedankt
14/07/2020Ook middenveldorganisaties hebben lessen getrokken uit de coronacrisis. Ze scharen zich achter een progressieve agenda. Met een brede coalitie van middenveldorganisaties presenteren ze zeven prioriteiten voor een betere samenleving na corona.
Lees meerWe blijven bereikbaar tijdens de zomer
08/07/2020We blijven ook tijdens de zomer bereikbaar per mail of telefoon. We lanceren hierbij een centraal nummer dat bereikbaar is op weekdagen tijdens de kantooruren: 02/204.06.36. Je krijgt dus steeds iemand aan de lijn.
Mailen kan naar info@netwerktegenarmoede.be.
Heb je een vraag? We helpen je graag op weg!
Lees meerExtra inspanningen voor kansarme kinderen en jongeren nodig om van afstandsonderwijs succes te maken
29/06/2020Vlaams minister van onderwijs (Weyts) wil afstandsonderwijs ook na de coronacrisis "structureel verankeren". Armoede-experts David de Vaal en Koen Trappeniers vragen extra aandacht voor kwetsbare kinderen en jongeren. Elke school werkt volgens hen best een plan uit om kwetsbare leerlingen volgend jaar op de best mogelijk manier te bereiken en te ondersteunen.
Lees meerAfstandsonderwijs wordt een blijver: trek lessen uit het recente verleden
27/06/2020De scenario’s voor het onderwijs vanaf september zijn bekend. Het ziet ernaar uit dat afstandsonderwijs een blijvertje wordt. Dat is in het licht van de volksgezondheid volkomen begrijpelijk. Maar afstandsleren was tot nu toe geen hoera-verhaal. Afstandsleren wordt veelal als digitaal afstandsleren ingevuld, maar dat is zeker geen onverdeeld succes gebleken. Niet voor de leerkracht die nog zoekende is tussen alle methodieken en digitale tools, niet voor scholen die niet voldoende ICT-ondersteuning kunnen bieden. En vooral niet voor de leerlingen bij wie de thuiscontext en/of digitale uitrusting nog steeds niet toelaat dat afstandsonderwijs kwaliteitsvol of met gelijke kansen gebeurt, ondanks de inspanningen van scholen. Wat hebben we nodig om van het volgende schooljaar, mét afstandsleren, een succes te maken voor alle leerlingen?
Lees meer DownloadLos het woonprobleem in Vlaanderen nu op
25/06/2020Voor veel mensen blijft een goede en betaalbare woning een verre droom. Vlaanderen ploetert al lang om uit die wooncrisis te geraken. Nu, na corona, liggen er kansen om beter te doen. De Woonzaak wil die noodzakelijke verandering juridisch afdwingen.
Lees meerMinstens 1 op 8 kinderen leeft nog steeds in armoede
22/06/2020Jaarlijks publiceert Kind en Gezin het rapport ‘Het kind in Vlaanderen’. De kansarmoede-index is de belangrijkste graadmeter voor de kinderarmoede in Vlaanderen, naast de EU-statistiek van inkomens en levensomstandigheden. De index blijft stabiel en bedraagt in 2019 14%. Dat betekent dat nog altijd minstens 1 op 8 kinderen in armoede leeft. “De cijfers tonen dat het nieuwe Groeipakket een kans mist in de armoedebestrijding, zoals wij en vele anderen hadden voorspeld. Met het Groeipakket had de Vlaamse Regering nochtans de kans de strijd tegen gezins- en kinderarmoede aan te gaan”, aldus David de Vaal, algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede. “En de impact van de coronacrisis moet nog blijken.”
Lees meer DownloadHoe kwetsbare Aalsterse gezinnen "herlanceren" na de coronacrisis?
19/06/2020Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw schreef een open brief aan de gemeenteraadsleden van Stad Aalst met voorstellen van relancemaatregelen na de coronacrisis. De open brief werd ondertekend door 23 lokale partners en heel wat geëngageerde burgers en bevat 3 grote pijlers:
- Een aanvullende financiële steun voor gezinnen die ONDER de armoedegrens beland zijn
- Een corona-huurtoelage
- Een corona-internetpremie
Kleuterschool en 't Lampeke slaan handen in elkaar tegen 'coronaverlies'
18/06/2020Kleuters mogen weer naar school, maar ze komen niet allemaal. Net kansarme ouders hebben vaker schrik dat hun kind besmet raakt met corona. Samen met 't Lampeke neemt de Sint-Janschool in Leuven die angst weg. En gaat ze corona- en zomerverlies tegen.
Lees meerHoe bereik je klanten van een buurtrestaurant in coronatijden?
17/06/2020T'ANtWOORD en 'tHERT Turnhout organiseren een soeptoer. Met het mobiel buurtrestaurant leveren ze soep en brood aan vaste klanten en komen ze langs bij nieuwe klanten.
Ze luisteren naar hun noden en helpen hen aan de deur. Verder bundelen ze signalen en spelen deze door naar het lokale welzijnsbeleid.
Voka Vlaams-Brabant stelt Bedrijvenspoor van Netwerk tegen Armoede voor in Duurzaamheidsverslag 2019
12/06/2020Voka Vlaams-Brabant stelt het Bedrijvenspoor van Netwerk tegen Armoede voor in haar duurzaamheidsverslag 2019. Het Bedrijvenspoor werkt rond een armoedesensitief HR-beleid voor bedrijven en organisaties.
Lees meerArmoede los je niet alleen op met voedselbonnen
08/06/2020De maatregelen van de Vlaamse Regering voor kwetsbare gezinnen zijn meer dan welkom. Het is goed dat de Vlaamse Regering dat doet via een belangrijk en potentieel slagkrachtig instrument als het Groeipakket. Het steunpakket dat vandaag werd bekendgemaakt, bevat enkele goede maatregelen, maar laat als geheel helaas nog te veel mensen in de kou staan.
Lees meerSteunmaatregelen Vlaamse overheid zijn broodnodig, maar hoogstens een eerste stap
08/06/2020De armoedeorganisaties en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zijn blij te zien dat de Vlaamse Regering 45 miljoen euro vrijmaakt voor kwetsbare gezinnen. Die extra aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis op deze gezinnen is hard nodig. In de maatregelen is een aantal ideeën opgepikt die we inbrachten in de taskforce kwetsbare gezinnen. Dat het Groeipakket wordt ingezet, is daarbij bijvoorbeeld een goede zaak.
Lees meer DownloadEen éénmalige premie van 250 euro aan leefloners, mensen met een beperking en IGO-gerechtigden is onvoldoende
30/05/2020De versoepeling van de huidige lockdown-maatregelen betekent niet dat het einde van de Covid-crisis ingeluid wordt. Integendeel, extra inspanningen zijn net nu nodig om ervoor te zorgen dat de reeds bestaande armoede en ongelijkheden niet verder toenemen. Het gebrek aan financiële en materiële middelen maakte de lockdown-maatregelen extra zwaar voor mensen in armoede en kwetsbare groepen. Dit heeft onder andere duidelijke gevolgen op vlak van mentale gezondheid.
Lees meer DownloadBrusselse armoedeverenigingen vragen dat overheid verder kijkt dan noodhulp
27/05/2020De coronacrisis heeft ook in Brussel ongemeen hard toegeslagen onder mensen in armoede. Verenigingen waar armen het woord nemen en andere armoedeorganisaties zagen zich verplicht om in recordtempo over te schakelen op noodhulp: voedselbedeling, medische posten, ... Plots kwamen problemen die wij al langer zagen toenemen onvermijdelijk aan de oppervlakte. De Brusselse overheid schiet vooralsnog te kort en moet dringend verder kijken dan noodhulp. De problemen waar mensen in armoede tijdens de coronacrisis geconfronteerd werden, zijn absoluut niet nieuw, maar worden nu op scherp gezet. Tekort aan kwaliteitsvolle huisvesting maakt 'in je kot blijven' allesbehalve vanzelfsprekend, zeker als het weinig groen in de omgeving niet meer publiek toegankelijk is. Toegang tot hulp werd plots nog veel moeilijker dan voordien. Bovendien worden mensen ook financieel geraakt. Brussels Platform Armoede en onze Brusselse verenigingen waar armen het woord nemen doen daarom een dringende oproep. Werk aan structurele maatregelen om armoede en sociale uitsluiting tegen te gaan, ook en vooral na de coronacrisis.
Lees meerOnline enquête #jongerenovercorona geeft kinderen en jongeren een stem
27/05/2020Meer dan 44.000 kinderen en jongeren deelden hun belevingen en behoeften tijdens de coronaperiode in de online-enquête #jongerenovercorona, een initiatief van het Kinderrechtencommissariaat, het Kenniscentrum Kinderrechten en de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen. Het Netwerk tegen Armoede verspreidde de enquête onder haar verenigingen, want ook de stem van jongeren in armoede moet hierin gehoord worden. . Uit de enquête blijkt dat de problemen van kinderen en jongeren in kwetsbare situaties op scherp gesteld zijn en meer ‘zichtbaar’ worden. Daarom pleiten de organisaties voor bijzondere aandacht voor deze kinderen en jongeren tijdens de coronacrisis en in de exitstrategie na corona. Ze roepen op om werk te maken van structurele maatregelen.
Lees meerLeven in armoede in tijden van corona: achter de gevels van de lockdown
25/05/2020De coronacrisis heeft er zwaar in gehakt bij mensen met een laag inkomen. In 2 beklijvende video's ging het Netwerk tegen Armoede kijken achter de gevels van de coronacrisis. Hoe overleven mensen in armoede in lockdown? Wat zijn de financiële en mentale gevolgen van een leven met een inkomen onder de armoedegrens? Wat zijn de gevolgen op langere termijn en hoe kunnen we mensen vooruit helpen na de crisis?
We vroegen het aan mensen uit onze verenigingen in een aantal Zoom-gesprekken. Ze hebben het over inkomen, wonen, de digitale kloof, sociaal contact, onderwijs, hulp- en dienstverlening, het gezin …
Impact van coronacrisis op mensen in armoede
22/05/2020De coronacrisis heeft een zware impact op de financiële situatie en welzijn van mensen in armoede. Van bij het begin van de crisis gaan wij actief op zoek naar ervaringen van mensen binnen onze verenigingen waar armen het woord nemen. Ook andere armoedeorganisaties doen dat. Die bundeling van signalen wordt systematisch opgevolgd en geactualiseerd.
Lees meer DownloadGezinnen in armoede dreigen kopje onder te gaan in coronacrisis
20/05/2020Samen met andere armoedeorganisaties trekken wij al van bij het begin van de coronacrisis aan de alarmbel over de nefaste impact op kwetsbare gezinnen. Niet alleen (tijdelijk) werkzoekenden komen in de problemen. Voor mensen met een uitkering onder de armoedegrens is het leven flink duurder geworden. Het afstandsleren doet kinderen in armoede massaal afhaken, ondanks de inspanningen die heel wat scholen aan de dag legden. De alarmerende signalen die wij daarover aan het beleid overmaakten, werden aanvankelijk niet gehoord. Het beleid lanceerde wel een reeks noodmaatregelen om de ergste nood te lenigen, maar dat belette niet dat gezinnen zwaar in de problemen kwamen. Nu lijkt er toch een kentering in de maak. Of dat hopen we toch.
Lees meerLaptopproject voor afstandsonderwijs mag geen financiële drempels opleggen
11/05/2020Netwerk tegen Armoede kreeg tal van signalen binnen van gezinnen die een 'gratis' laptop aangeboden kregen zodat hun kinderen afstandsonderwijs mee kunnen volgen. Gratis blijkt in dit geval nogal relatief te zijn, want sommige scholen geven met de laptop meteen een 'bruikleenovereenkosmst' mee met fikse schadevergoedingen als er iets zou mislopen. Onaanvaardbaar, want de scholen krijgen de laptops zelf kostenloos ter beschikking en zouden op die manier dus een schadevergoeding vragen voor laptops waar ze zelf geen cent aan uitgegeven hebben.
Lees meerNetwerken tegen Armoede vragen krachtige maatregelen om gezinsinkomen te beschermen in coronacrisis
11/05/2020 Lees meerKwetsbare jongeren worden over het hoofd gezien in coronacrisis
06/05/2020Netwerk tegen Armoede mist het perspectief van kinderen en jongeren in deze coronacrisis - in de eerst plaats van kwetsbare jongeren. We zijn nauw betrokken in de samenwerking tussen welzijn en jeugd om samen te kijken wat kwetsbare kinderen en jongeren, die vaak heel klein behuisd zijn zonder eigen kamer, digitale toegang en/of computer, nu nodig hebben en wat we hen kunnen bieden. We sporen de Vlaamse Regering aan om diezelfde reflex te maken en zijn blij dat minister van Jeugd Benjamin Dalle hier een lans voor breekt.
Lees meerOnderwijs in tijden van corona
30/04/2020Kinderen in armoede hebben grote problemen om bij te benen na 7 weken afstandsleren, en zeker nu sinds de paasvakantie ook nieuwe leerstof aangeboden wordt. Laptops raken niet waar ze moeten zijn en bovendien is de nood veel groter dan het aanbod van de 10.000 te verdelen computers. En zelfs met een laptop voor elk gezin is de digitale kloof verre van gedicht. Veerle, moeder van 2, en Yassin, 14 jaar oud, doen hun verhaal.
Lees meerArmoedeorganisaties vragen prioriteit voor leerlingen met leerachterstand bij heropstart scholen
23/04/2020Armoedeorganisaties (Netwerk tegen Armoede, Uit de Marge, Welzijnszorg, Welzijnsschakels, ATD Vierde Wereld, Samenlevingsopbouw), samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen, reageren verbijsterd op verklaringen van de minister in het Vlaams Parlement. Afstandsleren is lang niet het succesverhaal dat minister Weyts er nu van probeert te maken. Wij vragen dringend dat bij de heropstart van scholen prioriteit gegeven wordt aan kwetsbare leerlingen. Anders dreigen duizenden leerlingen definitief af te haken.
Lees meerGrondwettelijk Hof vernietigt bijkluswet
23/04/2020Netwerk tegen Armoede reageert zeer verheugd over de vernietiging door het Grondwettelijk Hof van de bijkluswet. Samen met de vakbonden en andere sociale organisaties en werkgeversorganisaties hebben wij van bij de invoering de regeling voor het bijklussen tot 6.340 euro aangeklaagd. Daarom hebben we samen een procedure aangespannen bij het Grondwettelijk Hof. De bijkluswet was een nefaste maatregel voor werknemers en voor de sociale zekerheid.
Lees meer