# Nieuws # Armoede

Netwerk tegen Armoede voert mee actie tegen besparingen in social profit

05/03/2020

De besparingen op diverse sectoren en organisaties in de social profit hebben wel degelijk impact voor mensen die zorg of hulp nodig hebben. Net de meest kwetsbaren dreigen op die manier uit de boot te vallen. Zorg en welzijn verdienen investeringen als we van Vlaanderen een warme, solidaire regio willen maken. Daarom stapte het Netwerk tegen Armoede mee op in de betoging tegen het kille, Vlaamse besparingsbeleid.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Picknick Solidair voor 50 jaar Welzijnszorg op 30 mei in Leuven

05/03/2020

Kom mee picknicken om te tonen dat je solidair bent met mensen in armoede en kwetsbare groepen! En om te vieren dat we al 50 jaar samen met Welzijnszorg strijden tegen armoede. Jij brengt je picknick mee. Welzijnszorg zorgt voor muziek, informatie, (gezins)animatie, bezoeken, workshops, een podiumprogramma en de uitreiking van de Prijs Armoede Uitsluiten.

We plakken de solidariteitsmuur vol met jouw affiches! Bereid er eentje voor, samen met je vrijwilligers en/of collega’s. Want jij kunt je steentje bijdragen! Lees op Welzijnszorg.be/Solidariteitsmuur hoe jullie aan de slag kunnen gaan om samen affiches tegen armoede te maken. Iedereen is welkom op dit gratis evenement op zaterdag 30 mei op het Hooverplein in Leuven. Ontdek het programma en schrijf je als groep in via de website www.welzijnszorg.be. Dan liggen jullie goodiebags alvast klaar!

Lees meer
# Nieuws # Lokaal beleid # Wonen, water, energie

Gent knapt op zoekt kandidaten

02/03/2020

De Stad Gent en haar partners wil met het project Gent knapt op 100 woningen van kwetsbare gezinnen in Gent verbouwen zodat de kwaliteit ervan verbetert en de huizen energiezuiniger worden. ‘Gent knapt op’ wordt gefinancierd door Europa (Urban Innovative Actions) en voorziet maximaal 30.000 euro om de woning te verbouwen. Kandidaten betalen het geld pas terug op het moment dat de woning wordt verkocht. Dat geld wordt dan gebruikt om een andere woning op te knappen. Onze vereniging Sivi is een van de partners in het project.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Politici, neem uw verantwoordelijkheid

26/02/2020

Netwerk tegen Armoede pleit samen met 56 andere middenveldorganisaties voor daadkracht bij de federale regeringsvorming. Politici moeten uit hun loopgraven komen en werk maken van een nieuwe regering. De sociale uitdagingen zijn te groot om zich te verliezen in politieke stratego.

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie # Klimaat

Eerlijk klimaatbeleid in de strijd tegen energiearmoede

24/02/2020

De strijd tegen klimaatverandering en energiearmoede kan en moet hand in hand gaan. Netwerk tegen Armoede zoekt samen met andere sociale en milieuorganisaties naar antwoorden op deze grote uitdagingen. Hoe zorgen we ervoor dat mensen in armoede mee de vruchten kunnen plukken van klimaatbeleid en niet de factuur gepresenteerd te krijgen. Klimaatbeleid leidt al te vaak tot Mattheüs-effecten. En toch kunnen we dit ook op een andere manier aanpakken. De strijd tegen energiearmoede is een domein waar nog grote sociale én klimaatwinst geboekt kan worden. Binnen het Climate Inclusion Project (CIP) zoeken we naar oplossingen die het klimaat en mensen met een laag inkomen vooruit helpen. Binnenkort zijn er twee boeiende events gepland.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Dossiers # Onderwijs

Spots op gelijke onderwijskansen

21/02/2020

De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) boog zich, op vraag van de vorige minister van Onderwijs (Hilde Crevits) over de vraag: hoe komen we tot een krachtig beleid voor gelijke onderwijskansen (GOK-beleid)? Het GOK-decreet bestaat al bijna 20 jaar, maar toch blijft de ongelijkheidskloof in ons onderwijs groot. Wat is er nodig om hier de langverwachte en broodnodige stappen vooruit te zetten?

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Aanbeveling # Gezondheid

Verlaag plafond voor maximumfactuur in gezondheidszorg

20/02/2020

Netwerk tegen Armoede pleit samen met Kom op tegen Kanker en de partners van Decenniumdoelen voor een verlaagd remgeldplafond voor de sociale maximumfactuur van 477 naar 250 euro. Die maatregel maakt de gezondheidszorg financieel toegankelijker voor meer dan 200.000 personen die het nu moeilijk hebben om hun zorg te betalen. De initiatiefnemers roepen de volgende regering op om werk te maken van een betere financiële bescherming voor die kwetsbare groepen.

Lees meer Download
# Nieuws # Verhaal # Inkomen

Heksenjacht op kwetsbare senioren moet stoppen

17/02/2020

Senioren met een IGO (Inkomensgarantie voor ouderen), moeten dezer dagen angstvallig de komst van de postbode afwachten. Het IGO is een minimumuitkering voor mensen die onvoldoende arbeidsjaren kunnen aantonen voor een minimumpensioen. Dat gaat gepaard met een absurd controlemechanisme, waarbij de postbode moet checken of senioren thuis zijn. Wie even naar familie wil, bijvoorbeeld aan de kust, of even met een vereniging op vakantie gaat, moet dat vooraf melden. Veel senioren worden geschorst, omdat ze net niet thuis zijn als de postbode aanbelt, of simpelweg de bel niet hoorden. Het Netwerk tegen Armoede eist dat de heksenjacht zo snel mogelijk ophoudt en voerde samen met BA¨PN (Belgische Netwerk Armoedebestrijding), andere armoedenetwerken en de vakbonden actie tegen deze onmenselijke maatregel.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Inkomen

Netwerk tegen Armoede pleit voor doordachte aanpak bij discussie over verhoging minimumlonen

31/01/2020

Het Netwerk tegen Armoede pleit al langer, samen met de BMIN-partners, voor een verhoging van uitkeringen en inkomens tot de Europese armoedegrens. We kunnen ons zelfs de vraag stellen of die Europese armoedegrens (60% van het mediaan inkomen in België) niet te laag ligt. Een belofte die opeenvolgende regeringen plechtig maakten en nadien lieten liggen. Ondertussen hebben PS en PVDA elk een wetsvoorstel ingediend om de minimumlonen (van werkenden dus) te verhogen tot €14/uur of ca €2.300/maand. Principieel kan het Netwerk tegen Armoede dit steunen, maar rond de concrete wetsvoorstellen hangen nog te veel vraagtekens om er hier en nu werk van te maken.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Inkomen

Netwerk tegen Armoede verzet zich tegen verstrengde toegang tot inkomensgarantie voor ouderen (IGO)

31/01/2020

Het Netwerk tegen Armoede verzet zich in een advies tegen de verstrengde toegang tot het stelsel van inkomensgarantie voor ouderen (IGO). De MR-Kamer diende een wetsvoorstel in dat een verblijfsvoorwaarde van 5,5 jaar oplegt vooraleer men aanspraak kan maken op IGO. Het voorstel is nu voor advies naar de Raad van State. IGO is een uitkering voor senioren die onvoldoende rechten opgebouwd hebben voor een minimumpensioen. Het bedrag van de uitkering ligt onder de armoedegrens. Mensen die hiermee moeten rondkomen, leven sowieso in een precaire situatie. Het IGO-budget is de voorbije jaren fors gestegen en de minister verwijst daarvoor naar sociale shopping door senioren uit het buitenland. De feiten tonen een heel andere realiteit. Het zijn vooral verstrengde loopbaanvoorwaarden, terugschroeven van gelijkgestelde periodes en veranderende gezinssituaties die kwetsbare senioren in het precaire IGO-stelsel doen belanden, zowel met, maar vooral zonder migratie-achtergrond. Het aantal mensen met migratie-achtergrond in het stelsel lijkt een kleine minderheid te zijn.

Lees meer Download
# Nieuws # Cultuur, sport, jeugdwerk

Armoedevorming voor aanbieders in cultuur, sport en vrije tijd

27/01/2020

Cultuur, vrije tijd en sport is een recht voor iedereen! Maar wat kunnen we doen om kansengroepen beter te bereiken met het aanbod? Hoe maken we werk van onze opdracht naar publieksdiversiteit in cultuur-, sport- en
vrijetijdsdiensten, sociaal-culturele organisaties?

Lees meer Download
foto: Maycon Marmo via Pexels
# Nieuws # Aanbeveling # Dossiers # Wonen, water, energie

Woonzaak voor het recht op wonen van elke Vlaming

21/01/2020

Naast inkomen wordt wonen steevast genoemd als grootste bekommernis voor mensen in armoede. Het is voor hen een van de thema’s waar ze zich het meest zorgen over maken. Voor het Netwerk tegen Armoede is het recht op wonen dus prioritair. Omdat de Vlaamse overheid nalaat om een volwaardig woonbeleid te voeren, start het Netwerk tegen Armoede samen met het Vlaams Huurdersplatform, Samenlevingsopbouw, Welzijnszorg en Feantsa de Woonzaak op.

Lees meer
# Verhaal # Armoede # Lokaal beleid # Wonen, water, energie

Lotgenoten maken elkaar sterker bij De Nieuwe Volksbond in Tongeren

16/01/2020

“Ik ben de liefde gevolgd”, zegt André, als we hem vragen hoe hij bij De Nieuwe Volksbond terecht gekomen is. “En dat heb ik me nog geen moment beklaagd.” André is een van de vaste vrijwilligers bij de vereniging waar armen het woord nemen in Tongeren. Hij bemant de bar tijdens de ontmoetingsmomenten. Andy is er ook, hij houdt zich graag bezig met de tuin. “Mensen kunnen hier stap voor stap de vereniging leren kennen en hun eenzaamheid doorbreken. Want armoede, dat is een eenzaam leven. Lotgenoten maken elkaar hier sterker. De Nieuwe Volksbond heeft een belangrijke plek in mijn leven veroverd.”

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Het middenveld in Vlaanderen: en avant marche! - 4 februari in Gent

15/01/2020

Na vier jaar intensief onderzoek, debat en overleg over de uitdagingen voor middenveldorganisaties en innovatieve antwoorden erop, gaat CSI Flanders op 4 februari 2020 in Gent met u in gesprek over de belangrijkste resultaten van het onderzoek. Deze slotconferentie geeft een inkijk in het volledige onderzoek, wil inspiratie geven vanuit onderzoek naar concrete cases van vernieuwing in het middenveld, voedt het debat over actuele uitdagingen voor middenveldorganisaties en formuleert een agenda voor de toekomst.
Een razend actuele bijeenkomst dus die u niet mag missen.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

3-daagse vorming

10/01/2020

Armoede roept heel wat vragen op in onze samenleving! Tijdens deze 3-daagse vorming gaat het Netwerk tegen Armoede dieper in op deze vragen en worden er - samen met mensen met ervaringskennis in armoede – mogelijke antwoorden geformuleerd.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Werk # Wonen, water, energie # Inkomen

Mensen in armoede: "Vlaamse regering kan werk maken van betere rechtentoekenning."

08/01/2020

e Vlaamse regering heeft nog veel marge om rechten beter toe te kennen voor mensen in armoede. Dat laten ze zelf blijken in de jaarlijkse eindejaarsbevraging van het Netwerk tegen Armoede. De automatische toekenning van de schooltoeslag (participatietoeslag) door de vorige Vlaamse regering is alvast een stap vooruit. Maar ook in toekenning van sociale tarieven (energie, water) of sociale abonnementen (openbaar vervoer) kunnen nog belangrijke stappen vooruit gezet worden.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Schulden # Inkomen

Uitstel meer humane invordering schulden mag geen afstel worden

19/12/2019

Het Netwerk tegen Armoede reageert teleurgesteld op het uitstel van het wetsvoorstel dat uitwassen van de schuldindustrie aan banden moest leggen en beperkingen invoert voor inningskosten en meer financiële ademruimte moet geven aan mensen met betalingsproblemen. Het voorstel werd eerder unaniem goedgekeurd door de bevoegde commissie. Na die goedkeuring is de lobbymachine om het wetsvoorstel alsnog af te zwakken of te kelderen, in gang geeschoten. Uiteindelijk is het wetsvoorstel eerst voor advies doorgestuurd naar de Raad van State bij de voltallige zitting in De Kamer. Netwerk tegen Armoede rekent erop dat uitstel geen afstel wordt, want met deze wet zouden belangrijke stappen vooruit gezet worden in de aanpak van de schuldindustrie.

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Aanbeveling # Onderwijs

Maak je sterk tegen armoede op school

19/12/2019

Een grote groep leerlingen uit gezinnen met laag inkomen ziet zijn onderwijskansen beperkt door financiële tekorten. Hun ouders hebben moeite om de schoolfactuur te betalen. Zelf voelen ze zich vaak uitgesloten: omdat ze niet de richting kunnen volgen waar hun talent en passie ligt, omdat ze soms moeten afhaken voor schooluitstappen of omdat ze het schooljaar moeten starten zonder het nodige lesmateriaal. De financiële en sociale drempels duiken voortdurend op in de klas en dat is onaanvaardbaar. Daarom werkten mensen in armoede zelf een handleiding uit over hoe een school de kosten binnen de perken kan houden én hoe je als directie en leerkrachtenteam op een open en respectvolle manier met kwetsbare gezinnen kunt communiceren.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede

Steun Netwerk tegen Armoede tijdens de Warmste Week

13/12/2019

De Warmste Week staat voor de deur en daarbij kunt u opnieuw de strijd tegen armoede een stevige duw in de rug geven. Zet een actie op of vraag een plaat aan ten voordele van Netwerk tegen Armoede. Zo helpt u mensen in armoede uit hun isolement breken, sterker worden en zelf oplossingen bedenkingen die de armoede en sociale uitsluiting terugdringen.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Raad van State vernietigt verplicht gebruik van betalende software door advocaten

12/12/2019

In december 2018 tekende het Netwerk tegen Armoede, samen met drie andere armoedeorganisaties verenigd in Belgisch Netwerk Armoedebestrijding, beroep aan tegen twee koninklijke besluiten die advocaten verplichtten om bij het elektronisch neerleggen van documenten bij de rechtbank gebruik te maken van betalende software in handen van een privébedrijf. Dit bedrijf rekende fikse kosten aan voor het neerleggen van documenten, ook in pro-deozaken. De Raad van State heeft die besluiten nu vernietigd, tot grote tevredenheid van het Netwerk tegen Armoede. Daarmee is het verhaal echter niet ten einde.

Lees meer
# Aanbeveling # Nieuws # Dossiers # Wonen, water, energie # Mobiliteit # Klimaat

Klimaatbeleid kan niet zonder sociaal beleid

11/12/2019

Klimaatbeleid zal sociaal zijn of zal niet zijn. Dat blijkt uit het 10de Tweejaarlijks Verslag van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting. Het verslag focuste deze keer op de sociale impact van het klimaatbeleid. Een terechte zorg, want terwijl mensen met een laag inkomen (vaak noodgedwongen) een kleine econlogische voetafdruk laten optekenen, dreigen ze wel de rekening te krijgen van een klimaatbeleid zonder sociale component. Denk maar aan de lage emissiezones of de koolstoftaks waar meer en meer over gesproken wordt. Mensen in armoede worden veel harder getroffen door dergelijke maatregelen, terwijl zij lang niet de grootste broeikasgasuitstoters zijn. Nochtans is een sociaal klimaatbeleid perfect mogelijk.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Diversiteit

Inspiratiegids: Diva's in diversiteit - samen tegen armoede

10/12/2019

Als vrouwen van verschillende achtergronden elkaar ontmoeten, ontkiemt er iets moois! Drie jaar lang al ontmoeten vrouwen met een migratieachtergrond en KVLV-leden elkaar binnen het project DIVA’s Samen tegen Armoede. Samen zetten ze in op de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Een project van KVLV, samen met Netwerk tegen Armoede, Minderhedenforum en Cera.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Onderwijs

Mo*Talk: Hoe dichten we de onderwijskloof

04/12/2019

Op 4 december was collega Nele Schroyen te gast bij deBuren voor een MO*talk over onderwijsongelijkheid. Ook te gast waren de Nederlandse onderzoeksjournaliste Anja Vink en Open-VLD politica Sihame El Kaouakibi. Gespreksleider Gie Goris leidde het thema in, dat niet toevallig brandend actueel was; de PISA-resultaten (een onderzoek dat om de drie jaar peilt naar de vaardigheden van 15-jarigen) waren immers hét nieuws van de dag – en die waren opnieuw niet fraai, vooral als we kijken naar de link tussen sociaal-economische status en prestaties.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Zet je in als vrijwilliger tijdens De Warmste Week

22/11/2019

De dagen worden korter en kouder. Dat betekent dat De Warmste Week in aantocht is. In heel Vlaanderen worden her en der acties gevoerd om de Goede Doelen te ondersteunen door extra geld in het laatje te brengen.

Dit jaar gaat De Warmste Week echter verder, en roepen we iedereen op om wat tijd te geven; voor en tijdens De Warmste Week en zo kennis te maken met het vrijwilligerswerk.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Vuurwerk: warme samenleving heeft sterk middenveld nodig

21/11/2019

Het Netwerk tegen Armoede steunt het protest tegen de besparingen in het sociale middenveld en cultuur. Dit zet veel kwetsbare mensen én honderdduizenden vrijwilligers in de kou, terwijl vzw's en cultuurorganisaties ook een hefboom zijn voor tewerkstelling en maatschappelijk engagement.

Lees meer
# Nieuws # Gezondheid # Inkomen # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie

Armoedebarometer kleurt donkerrood

13/11/2019

Alle armoedecijfers staan op rood in Vlaanderen en dat is zonder meer alarmerend, zeker wanneer deze regering het armoedeprobleem onder mat lijkt te willen schuiven. De Vlaamse armoedecijfers blijven hangen op 10,4%, en dit na zoveel jaren armoedebeleid; de kinderarmoede steeg tot 15%; het aantal leefloners blijft stijgen tot meer dan 41.000 Vlamingen; de wachtlijst voor sociale woningen blijft aangroeien tot 154.000 wachtenden; de voedselbanken breken alle records: 160.000 mensen vroegen een voedselpakket; meer dan 680.000 Vlamingen leven vandaag in armoede; de uitstroom zonder diploma stijgt opnieuw; de klachten inzake discriminatie en racisme blijven stijgen; de leefkosten (voor energie, openbaar vervoer, …) blijven stijgen;

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Lokaal beleid # Hulp- en dienstverlening

Kwetsbare burgers betrekken bij lokale dienstverlening: 10 praktijken

13/11/2019

Hoe betrekt een lokale overheid kwetsbare burgers bij haar lokale hulp- en dienstverlening? De VVSG bundelde 10 praktijken die hun aanbod afstemmen op de noden en verwachtingen van gebruikers zelf. Netwerk tegen Armoede verzorgde samen met De Zuidpoort, een van onze Gentse verenigingen, de uitleiding.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Mobiliteit

Lage emissiezone zonder alternatief vergroot vervoersarmoede

11/11/2019

Het Netwerk tegen Armoede maakt zich zorgen over de lage emissiezones in Brussel, Gent en Antwerpen. Dergelijke maatregelen dreigen de vervoersarmoede te vergroten en de mobiliteitskloof tussen rijk en arm verder uit te diepen.

Lees meer
# Nieuws # Hulp- en dienstverlening

Lage emissiezone zonder alternatief vergroot vervoersarmoede

11/11/2019

Het Netwerk tegen Armoede maakt zich zorgen over de lage emissiezones in Brussel, Gent en Antwerpen. Dergelijke maatregelen dreigen de vervoersarmoede te vergroten en de mobiliteitskloof tussen rijk en arm verder uit te diepen. Het zijn net mensen ...

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Onderwijs

Commissie geeft duidelijke richtlijnen voor samenwerking tussen scholen en boekenleveranciers

08/11/2019

Na een klacht van het Netwerk tegen Armoede heeft de Commissie Zorgvuldig Bestuur duidelijke richtlijnen uitgevaardigd voor de samenwerking tussen scholen en boekenleveranciers. Die moeten er voor zorgen dat geen enkel kind het schooljaar moet starten zonder de nodige boeken en het nodige schoolmateriaal, ongeacht de financiële situatie van de ouders.

Lees meer Download

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.