# Nieuws # Verhaal # Wonen, water, energie # Corona

Deze week gratis te bekijken: Partij iedereen onder dak

27/03/2020

Goed nieuws in corona-tijden. Le Centre de Video Bruxelles stelt deze week de film 'Partij iedereen onder dak' van onze vereniging Bonnevie voor. Ideaal om inspiratie op te doen voor de post-Corona-periode! De film is gemaakt door en met mensen in armoede die de droom van recht op kwaliteitsvolle en betaalbare huisvesting voor iedereen in beeld brengen. Een beklijvende film.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Wonen, water, energie # Corona

Brusselse en Vlaamse regering schorten uithuiszettingen op

20/03/2020

Goed nieuws. Van bij het uitbreken van de coronacrisis en de strenge preventiemaatregelen hebben wij, samen met de andere armoedeorganisaties, gepleit voor een opschorting van uithuiszettingen. Het is onmogelijk om in je kot te blijven als je geen dak boven je hoofd hebt. De Brusselse regering volgde die aanbeveling snel op en nu is ook de Vlaamse regering gevolgd. Een belangrijke bescherming voor kwetsbare mensen die, zelfs zonder uithuiszettingen, hele zware weken tegemoet gaan.

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie # Corona

Grondwettelijk Hof vernietigt gedeeltelijk anti-kraakwet

18/03/2020

Het arrest van het Grondwettelijk Hof over de ‘anti-kraakwet’ is een halve overwinning … met een nare bijsmaak voor de verdedigers van het recht op wonen, zeker in tijden van de huidige gezondheidscrisis.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Inkomen # Wonen, water, energie

Dringend nood aan meer automatische toekenning van rechten

08/03/2020

Televisiemaker Thomas Vanderveken bond de kat de bel aan. Hij is net vader geworden en verbaasde zich over de gigantische papierberg waar hij door moest om een geboortepremie en andere rechten aan te vragen. Terecht punt, en dat geldt nog meer voor mensen in armoede, die vaak nog veel moeilijker hun weg vinden in de administratieve doolhof waar ze in verzeilen. Van aanvraag van een leefloon tot toegang tot sociale huisvesting. Veel mensen lopen verloren of raken verstrikt in de vele administratieve drempels die opgeworpen worden.

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie

International Housing Action Day op 28 maart in Brussel

06/03/2020

Netwerk tegen Armoede en Brussels Platform Armoede roepen op om mee actie te voeren op de International Housing Action Day op 28 maart. Samen met andere organisaties komen we op straat voor structurele maatregelen in de strijd tegen de wooncrisis in ons land. Dat kan enkel met lagere huurprijzen, strijd tegen leegstand en een hoger bouw- en renovatieritme voor sociale woningen.

Afspraak op zaterdag 28 maart om 14 uur in Brussel. Alle info vindt u hier.

Lees meer
# Nieuws # Lokaal beleid # Wonen, water, energie

Gent knapt op zoekt kandidaten

02/03/2020

De Stad Gent en haar partners wil met het project Gent knapt op 100 woningen van kwetsbare gezinnen in Gent verbouwen zodat de kwaliteit ervan verbetert en de huizen energiezuiniger worden. ‘Gent knapt op’ wordt gefinancierd door Europa (Urban Innovative Actions) en voorziet maximaal 30.000 euro om de woning te verbouwen. Kandidaten betalen het geld pas terug op het moment dat de woning wordt verkocht. Dat geld wordt dan gebruikt om een andere woning op te knappen. Onze vereniging Sivi is een van de partners in het project.

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie # Klimaat

Eerlijk klimaatbeleid in de strijd tegen energiearmoede

24/02/2020

De strijd tegen klimaatverandering en energiearmoede kan en moet hand in hand gaan. Netwerk tegen Armoede zoekt samen met andere sociale en milieuorganisaties naar antwoorden op deze grote uitdagingen. Hoe zorgen we ervoor dat mensen in armoede mee de vruchten kunnen plukken van klimaatbeleid en niet de factuur gepresenteerd te krijgen. Klimaatbeleid leidt al te vaak tot Mattheüs-effecten. En toch kunnen we dit ook op een andere manier aanpakken. De strijd tegen energiearmoede is een domein waar nog grote sociale én klimaatwinst geboekt kan worden. Binnen het Climate Inclusion Project (CIP) zoeken we naar oplossingen die het klimaat en mensen met een laag inkomen vooruit helpen. Binnenkort zijn er twee boeiende events gepland.

Lees meer
foto: Maycon Marmo via Pexels
# Nieuws # Aanbeveling # Dossiers # Wonen, water, energie

Woonzaak voor het recht op wonen van elke Vlaming

21/01/2020

Naast inkomen wordt wonen steevast genoemd als grootste bekommernis voor mensen in armoede. Het is voor hen een van de thema’s waar ze zich het meest zorgen over maken. Voor het Netwerk tegen Armoede is het recht op wonen dus prioritair. Omdat de Vlaamse overheid nalaat om een volwaardig woonbeleid te voeren, start het Netwerk tegen Armoede samen met het Vlaams Huurdersplatform, Samenlevingsopbouw, Welzijnszorg en Feantsa de Woonzaak op.

Lees meer
# Verhaal # Armoede # Lokaal beleid # Wonen, water, energie

Lotgenoten maken elkaar sterker bij De Nieuwe Volksbond in Tongeren

16/01/2020

“Ik ben de liefde gevolgd”, zegt André, als we hem vragen hoe hij bij De Nieuwe Volksbond terecht gekomen is. “En dat heb ik me nog geen moment beklaagd.” André is een van de vaste vrijwilligers bij de vereniging waar armen het woord nemen in Tongeren. Hij bemant de bar tijdens de ontmoetingsmomenten. Andy is er ook, hij houdt zich graag bezig met de tuin. “Mensen kunnen hier stap voor stap de vereniging leren kennen en hun eenzaamheid doorbreken. Want armoede, dat is een eenzaam leven. Lotgenoten maken elkaar hier sterker. De Nieuwe Volksbond heeft een belangrijke plek in mijn leven veroverd.”

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Werk # Wonen, water, energie # Inkomen

Mensen in armoede: "Vlaamse regering kan werk maken van betere rechtentoekenning."

08/01/2020

e Vlaamse regering heeft nog veel marge om rechten beter toe te kennen voor mensen in armoede. Dat laten ze zelf blijken in de jaarlijkse eindejaarsbevraging van het Netwerk tegen Armoede. De automatische toekenning van de schooltoeslag (participatietoeslag) door de vorige Vlaamse regering is alvast een stap vooruit. Maar ook in toekenning van sociale tarieven (energie, water) of sociale abonnementen (openbaar vervoer) kunnen nog belangrijke stappen vooruit gezet worden.

Lees meer
# Aanbeveling # Nieuws # Dossiers # Wonen, water, energie # Mobiliteit # Klimaat

Klimaatbeleid kan niet zonder sociaal beleid

11/12/2019

Klimaatbeleid zal sociaal zijn of zal niet zijn. Dat blijkt uit het 10de Tweejaarlijks Verslag van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting. Het verslag focuste deze keer op de sociale impact van het klimaatbeleid. Een terechte zorg, want terwijl mensen met een laag inkomen (vaak noodgedwongen) een kleine econlogische voetafdruk laten optekenen, dreigen ze wel de rekening te krijgen van een klimaatbeleid zonder sociale component. Denk maar aan de lage emissiezones of de koolstoftaks waar meer en meer over gesproken wordt. Mensen in armoede worden veel harder getroffen door dergelijke maatregelen, terwijl zij lang niet de grootste broeikasgasuitstoters zijn. Nochtans is een sociaal klimaatbeleid perfect mogelijk.

Lees meer
# Nieuws # Gezondheid # Inkomen # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie

Armoedebarometer kleurt donkerrood

13/11/2019

Alle armoedecijfers staan op rood in Vlaanderen en dat is zonder meer alarmerend, zeker wanneer deze regering het armoedeprobleem onder mat lijkt te willen schuiven. De Vlaamse armoedecijfers blijven hangen op 10,4%, en dit na zoveel jaren armoedebeleid; de kinderarmoede steeg tot 15%; het aantal leefloners blijft stijgen tot meer dan 41.000 Vlamingen; de wachtlijst voor sociale woningen blijft aangroeien tot 154.000 wachtenden; de voedselbanken breken alle records: 160.000 mensen vroegen een voedselpakket; meer dan 680.000 Vlamingen leven vandaag in armoede; de uitstroom zonder diploma stijgt opnieuw; de klachten inzake discriminatie en racisme blijven stijgen; de leefkosten (voor energie, openbaar vervoer, …) blijven stijgen;

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie

Aanbevelingen om woonmarkt toegankelijk te maken voor mensen in armoede

03/10/2019

De Vlaamse Woonraad en Netwerk tegen Armoede werkten samen een advies uit om betaalbaar en kwaliteitsvol wonen ook toegankelijk te maken voor mensen in armoede. Voor wie een laag inkomen heeft, is het vaak niet meer dan overleven op de woonmarkt. ...

Lees meer

Armoedebestrijding wordt vooral een strijd tegen mensen in armoede

01/10/2019

Het Netwerk tegen Armoede kan niet anders dan teleurgesteld zijn over het regeerakkoord dat N-VA, Open VLD en CD&V na lange onderhandelingen afklopten. Armoedebestrijding lijkt verworden tot een strijd tegen mensen in armoede.

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie # Digitalisering

Sessies over energiezuinigheid en digitale meters

05/07/2019

In het kader van het Assist-project wil Fluvius informatiesessies aanbieden aan mensen in armoede over energiezuinigheid en de digitale meters. Via deze sessies kunnen mensen in armoede inzicht krijgen in hoe ze energie moeten besparen (ca. 30 min). ...

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie

Energiearmoede: cijfers in het rood

28/06/2019

De VREG publiceerde haar rapport met de cijfers rond het sociaal energiebeleid in Vlaanderen. De cijfers gaan in het rood. Wij roepen de volgende regeringen en verschillende beleidsdomeinen op om dringend werk te maken van een structurele aanpak ...

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Inkomen # Gezondheid # Werk # Wonen, water, energie

Wie nu geen werk maakt van armoedebestrijding, pleegt schuldig verzuim

07/06/2019

De verkiezingsuitslag van 26 mei doet de alarmbellen afgaan. Dat zoveel mensen hun toevlucht zoeken tot extreemrechts heeft verschillende redenen. Dit is geen resultaat om vrolijk van te worden, wel een alarmsignaal om te kijken waarom mensen zich afkeren van de politiek, waarvan ze niet meer geloven dat die een oplossing kan bieden voor hun problemen.

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie

Debietbegrenzing biedt onvoldoende garanties op menswaardig leven

30/05/2019

De Vlaamse regering wijzigt principieel het besluit van het algemeen waterverkoopreglement dat de rechten en plichten van de watermaatschappijen, rioolbeheerders en klanten regelt. Een belangrijke wijziging is de invoering van een debietbegrenzing. ...

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie

28 organisaties en 42 academici spannen Woonzaak aan tegen Vlaamse overheid

06/05/2019

De Vlaamse wooncrisis grijpt steeds verder om zich heen. Meer dan de helft van de 240.000 huurders die recht hebben op een sociale woning, staan (vaak jarenlang) op de wachtlijst. 260.000 private huurders leven in een woning van ondermaatse ...

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie

Steeds meer mensen vrezen hun huis niet meer te kunnen verwarmen

15/03/2019

Energiearmoede is en blijft een groot probleem in ons land. Vooral alleenstaanden, eenoudergezinnen en vrouwen ouder dan 65 dreigen in de problemen te komen met hun energiefactuur. Een en ander blijtk uit de energiebarometer van de Koning ...

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie

Mensen in armoede zijn al klimaatbewust, uit pure noodzaak

28/02/2019

Mensen in armoede houden hun ecologische voetafdruk nu al zo klein mogelijk, uit pure noodzaak. Tegelijk staan ze voor een aantal drempels waar ze zelf te weinig vat op hebben. Wie in een slecht geIsoleerde huurwoning leeft, krijgt zijn ...

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie

Stijging sociale tarieven duwt mensen in armoede kopje onder

11/02/2019

De door de Creg (federale energieregulator) aangekondigde stijging van het sociaal tarief dreigt veel mensen in armoede definitief kopje onder te duwen. Het tarief voor elektriciteit zou met 22 % stijgen, voor gas met maar liefst 28 %, wat gemiddeld ...

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie

Nieuw huurgarantiefonds is stap in de goede richting

06/02/2019

Om uithuiszettingen tegen te gaan en tegelijkertijd verhuurders te beschermen tegen wanbetaling, wil de Vlaamse regering het huurgarantiefonds grondig aanpassen. Het huurgarantiefonds bestaat sinds 2014 maar bleek een maat voor niets. Het Netwerk ...

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie

Gebruik leegstaande gebouwen voor huisvesting daklozen

08/01/2019

Brussels Platform Armoede voerde vandaag samen met het Gemeenschappelijk Daklozenfront actie om leegstaande gebouwen te gebruiken voor huisvesting van daklozen. Ook deze winter moeten veel daklozen overleven op straat en/of hun toevlucht zoeken in ...

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Digitalisering # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Mobiliteit # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie

Netwerk tegen Armoede op stage in het Vlaams Parlement

Op 5 en 13/12/2023 waren we met een aantal beleidscollega's te gast in het Vlaams Parlement om kennis te maken met een aantal parlementsleden en de werking van het parlement. We wisselden uit over thema's die een link hebben met armoede. Armoede manifesteert zich vaak op verschillende levensdomeinen tegelijk en komt nooit alleen. Daarom is het belangrijk om ook beleidsmakers op die verschillende domeinen inzicht te geven om armoede structureel aan te pakken. Het waren twee inspirerende dagen met een aantal interessante debatten, zoals over de digitalisering van het statiegeld of de basisbereikbaarheid van het openbaar vervoer van De Lijn. We legden er ook onze 24 speerpunten voor een structureel armoedebeleid voor uit ons memorandum voor de verkiezingen 2024.

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.