# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie

De enige oplossing is het aanbod uitbreiden en het bijbouwen van sociale woningen

09/09/2021

Nieuwe Vlaamse regels maken het voor de meest kwetsbaren moeilijker om een sociale woning te verkrijgen. Daarvoor waarschuwen verschillende organisaties, zoals het Vlaams Huurdersplatform en het Netwerk tegen Armoede.

De Vlaamse Regering heeft net voor de zomer beslist vanaf 1 januari 2023 de toewijzingsvoorwaarden aan te passen. De #wachtlijsten zullen met andere woorden niet korter worden, maar anders beheerd. Daardoor dreigen net de meest zwakke profielen uit de boot te vallen, zo waarschuwt het Vlaams Huurdersplatform, met ruggensteun van andere middenveldorganisaties, zoals het Netwerk tegen Armoede.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Wonen, water, energie

Nieuw tarief om stroompieken te vermijden stap in verkeerde richting

27/08/2021

Het Netwerk tegen Armoede vindt het capaciteitstarief dat de Vlaamse energieregulator VREG in 2022 wil invoeren onrechtvaardig. De bedoeling van dat nieuwe tarief is om pieken in het stroomverbruik te vermijden door mensen te stimuleren hun verbruik te spreiden. Maar uit een simulatie van de VREG blijkt dat een alleenstaande zijn stroomfactuur tot 50 euro zou kunnen zien stijgen terwijl een eigenaar van een elektrische wagen net kan besparen. Beleidsmedewerker Wonen Peter Heirman reageert.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie

‘Lokale binding’ stuurt sociale huurmarkt verkeerde kant op

23/08/2021

Het is geen goed idee om kandidaten voor een sociale woning af te wegen op basis van de duur van hun verblijf in de gemeente. Dat hebben een aantal organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede, aan de kaak gesteld in een opiniestuk in De Standaard op 23/8/2021.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Lokaal beleid # Hulp- en dienstverlening # Wonen, water, energie

Trek eindelijk de laagste inkomens op tot boven de Europese armoedegrens

16/08/2021

'Klimaatrampen, gezondheidscrisissen, digitalisering: mensen in armoede zijn het minst beschermd tegen deze externe schokken. Het is hoogdringend dat beleidsmakers de nodige preventieve maatregelen treffen, te beginnen met het optrekken van de laagste inkomens', schrijven de partners van het Belgian Minimum Income Network (BMIN).

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Wonen, water, energie # Corona

Stijgende huurprijzen vragen om dringende investeringen in private en sociale huurmarkt

11/08/2021

De huurprijzen voor appartementen bereiken in Vlaanderen (alweer) recordhoogtes. Met een gemiddelde huurprijs van meer dan 750 euro en een steeds krapper wordende huurmarkt blijft de wooncrisis Vlaanderen bijzonder hard treffen. Een crisissituatie die om dringende maatregelen en investeringen vraagt, in de private én sociale huurmarkt. Op korte termijn zou een breder toegankelijke huurpremie al een belangrijke stap vooruit zijn voor wie wacht op een sociale woning.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie # Hulp- en dienstverlening # Gezondheid

Netwerken armoedebestrijding dringen aan op snelle en humane oplossing voor hongerstakers en actievoerders

15/07/2021

De regionale netwerken armoedebestrijding, verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), strijden allen voor een samenleving waar armoede en sociale uitsluiting verleden tijd zijn. Wij streven naar een samenleving, gebaseerd op mensenrechten, waar iedereen minimaal een menswaardig leven kan leiden. Daarbij is het cruciaal naar ieders stem, ook naar die van de meest kwetsbaren, te luisteren. Ze blijven al te vaak onzichtbaar.

Open brief van de netwerken armoedebestrijding aan staatssecretaris Sammy Mahdi

Lees meer Download
# Verhaal # Armoede # Wonen, water, energie

Sorry, geen huurpremie voor jou, want je huur is te hoog

23/06/2021

De Vlaamse huurpremie voor wie wacht op een sociale woning slaat heel wat kwetsbare huurders over. Dat merken twee stagiairs en een medewerker van de Leuvense armoedevereniging De Ruimtevaart.

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

Hervorming sociale huur duwt mensen in handen van huisjesmelkers

18/05/2021

Vanaf 2023 dreigen kwetsbare gezinnen veel moeilijker een sociale woning te vinden. Dat vrezen experten, terrein- en welzijnsorganisaties. “Als de Vlaamse regering haar koers niet bijstuurt, voorzie ik een ramp.”

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Armoede # Lokaal beleid # Hulp- en dienstverlening # Wonen, water, energie # Corona

Impact van zes maanden Globale Ontmoeting

17/05/2021

Op 18/12/2020 werd de Globale Ontmoeting in Brugge opnieuw in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de signalen en noden van dak- en thuislozen en mensen in kwetsbare situaties. Door de crisis was de samenleving nogmaals op slot, de perspectieven op versoepelingen waren mager gezaaid en er heerste uitzichtloosheid bij de doelgroep. De gevolgen voor de dak- en thuislozen en mensen in kwetsbare situaties in de Brugse binnenstad waren wederom groot. Door een sterke samenwerking tussen de Brugse welzijnsorganisaties en het middenveld werd de Globale Ontmoeting opnieuw op poten gezet in de lokalen van dienstencentrum Van Volden. Via dit concept hebben de initiatiefnemers een ‘warm & solidair’ antwoord willen bieden aan de noden van onze doelgroep.

Lees meer Download
# Dossiers # Nieuws # Armoede # Inkomen # Schulden # Wonen, water, energie

Hoorzitting over wetsvoorstel over de niet voor beslag vatbare goederen

20/04/2021

Op 20/4/2021 vond in de Commissie Justitie van het federaal parlement een hoorzitting plaats over het wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek met betrekking tot de niet voor beslag vatbare goederen. De Belgische armoedenetwerken gaven er een inleidende uiteenzetting gevolgd door een gedachtewisseling met de parlementsleden.

Lees meer Download
campagnebeeld Woonchallenge
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie

Doe mee aan de Woonchallenge! Ga de uitdaging aan!

13/04/2021

Zet samen met de Woonzaak het recht op wonen in de kijker.
Doe in mei en juni 2021 mee met de Woonchallenge!

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

Housing Action Day Belgium 2021

28/03/2021

28 maart is de Europese Dag van de Huisvesting. Doorheen het hele land organiseerden diverse sociale organisaties acties om aandacht te vragen voor de huisvestingsproblematiek. In Brussel is de wooncrisis meer dan prominent aanwezig. 60 procent van de Brusselaars huurt, maar amper 11 procent van de beschikbare woningen is een sociale huurwoning.
Een aantal van onze Brusselse verenigingen organiseerde samen met Welzijnszorg en een een aantal andere Brusselse huisvestings- en armoedeorganisaties een interactieve wandeling met getuigenissen. De actievoerders vroegen meer inspraak en snellere vooruitgang.

Lees meer
beeld Signalenbundel 2.0
# Dossiers # Nieuws # Verhaal # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Signalenbundel 2.0 - Corona één jaar later

24/03/2021

Van bij het begin van de coronacrisis verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Wat is de stand van zaken één jaar na de uitbraak van het virus? We vroegen het via de 58 verenigingen waar armen het woord nemen, Welzijnsschakels en ATD Vierde Wereld. De organisaties moesten noodgedwongen hun dagelijkse werking aanpassen. Ze gingen aan de slag met alternatieven om mensen in armoede te blijven bereiken en ondersteunen. De signalen en ervaringen zijn nu verzameld in de Signalenbundel 2.0.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

Overschakelen van energieleverancier loont niet als je sociaal tarief hebt

09/03/2021

Het loont om elk jaar van energieleverancier te veranderen. Volgens de VREG kan je tot wel 300 euro besparen. Maar De Inspecteur op Radio 2 waarschuwt: als je een sociaal tarief hebt voor gas en elektriciteit is omschakelen niet nodig. Je krijgt dan automatisch een voordelig tarief bij je energieleverancier. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp reageert.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

Sociale tarieven voor mobiele telefonie in de maak

05/03/2021

Kwetsbare mensen moeten sociale tarieven voor mobiele telefonie kunnen krijgen. Tenminste als de markt geen voldoende lage prijzen aanbiedt. Operatoren zijn niet noodzakelijk tegen. Het Netwerk tegen Armoede reageert.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Inkomen # Wonen, water, energie

Halve eeuw focus op eigendom verwerven, maakt blind voor mensen die dat niet kunnen

18/02/2021

Het beleid van de voorbije halve eeuw heeft Vlamingen zoveel mogelijk aangemoedigd om zelf een eigendom te verwerven. Het had en heeft evenwel te weinig aandacht voor mensen die dat niet kunnen. Zij zijn op huren aangewezen, maar zowel op de private als de sociale markt vallen zij uit de boot. Dat stelt Hugo Beersmans van Woonzaak naar aanleiding van de "Pano"-reportage van 17/2/2021.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Lokaal beleid # Werk # Corona # Wonen, water, energie

Armoedeverenigingen kregen veel meer hulpvragen in 2020

13/01/2021

Het Netwerk tegen Armoede blikt jaarlijks terug op de opvallendste ontwikkelingen en trends in de 58 verenigingen waar armen het woord nemen. Het zal niet verwonderen dat 2020 een heel bijzonder jaar was, vooral door de coronacrisis. Meer dan 70 procent van de respondenten geeft aan dat ze in 2020 meer hulpvragen kregen dan in 2019. Die hulpvragen kwamen voornamelijk van mensen die door de coronacrisis in de (financiële) problemen zijn gekomen, alleenstaande ouders en mensen met een migratieachtergrond. De verenigingen hebben een grote flexibiliteit en creativiteit aan de dag gelegd om mensen in armoede te blijven bereiken.

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie

Onbetaalbaar? Onaanvaardbaar

12/01/2021

Een goede woning zou voor onbetaalbare momenten moeten zorgen. Voor 1 op de 5 huishoudens is wonen onbetaalbaar. Onaanvaardbaar!
Samen met campagnepartners Gezinsbond, Internationaal Comité, ORBIT vzw, Samenlevingsopbouw en Welzijnsschakels zet Welzijnszorg de hachelijke woonsituatie van mensen in armoede op de agenda. Wonen is de spil in de armoedeproblematiek. Dat weten heel wat sociale organisaties. Daarom voeren ze samen campagne voor het recht op wonen. Voor goede en betaalbare woningen vol onbetaalbaar mooie momenten.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie

Platform Praktijktesten Nu reageert op discriminatie op Antwerpse huurmarkt

09/12/2020

Op 8/12/2020 werden de resultaten bekendgemaakt van een academische praktijktest op de Antwerpse huurmarkt. Het onderzoek vond plaats tussen oktober 2019 en oktober 2020. In die periode werden 3.481 academische correspondentietesten, de geschreven variant van praktijktesten, uitgevoerd. De onderzoekers reageerden op bestaande huuradvertenties op Immoweb en Zimmo met telkens twee fictieve kandidaat-huurders: de testpersoon had een kenmerk waartegen gediscrimineerd kon worden, de controlepersoon niet.

Lees meer Download
# Verhaal # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Lokaal beleid # Cultuur, sport, jeugdwerk # Wonen, water, energie

De RuimteVaart creëert familiegevoel en tweede thuis in Leuven

04/12/2020

Het gonst van de drukte als we bij De RuimteVaart in Leuven komen binnenvallen. Pascale en Marie-Josée ontvangen ons in het sociaal restaurant, waar ze in de keuken al druk bezig zijn. Pascale heeft jaren geleden De RuimteVaart leren kennen door een vriendin die als vrijwilliger in de keuken werkte. Marie-Josée is al 10 jaar actief in De RuimteVaart als vrijwilliger. Zij draait ook al een tijdje mee in de trekkersgroep van het Leuvens Collectief tegen Armoede.

(Dit verhaal is opgetekend vóór de coronacrisis)

Lees meer
# Dossiers # Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Corona # Digitalisering

Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting 2020

02/12/2020

De 29ste editie van het Jaarboek onderzoekt wat digitalisering betekent voor armoede en armoedebestrijding. De samenleving digitaliseert in sneltempo en dat brengt heel wat kansen en uitdagingen mee op diverse levensdomeinen. We krijgen inzicht in de belangrijke rol van sociale ondersteuningsnetwerken voor digitale inclusie en in de digitalisering van het sociaal werk.

Lees meer Download
Photo by Mike from Pexels
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

“In uw kot blijven, maar dan binnenkort zonder kot” - Organisaties dringen aan op een verbod op uithuiszetting

06/11/2020

De nieuwe lockdown maakt het zoeken naar een geschikte woning zo goed als onmogelijk. Huisbezichtigingen zijn verboden en het is onmogelijk om met mensen buiten het eigen gezin af te spreken. Met de winter voor de deur dreigen heel wat gezinnen op straat terecht te komen. Ondersteunende maatregelen voor kwetsbare huurders zijn dus noodzakelijk. Maar op dit moment blijven die uit en daar maken de ondertekenaars van dit statement zich grote zorgen over.

Lees meer Download
Tekening gezin 'Nowhere to stay'
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Wonen, water, energie # Corona

Open brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'

23/10/2020

Het project #Ikbensolidair is een samenwerkingsverband tussen 11.11.11, Caritas, Amnesty International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, ACV en vele andere organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede. Samen komen ze op voor de rechten van migranten, mensen op de vlucht en mensen zonder wettig verblijf. Zij worden bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Met de winter voor de deur schreven ze de open brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'

Lees meer Download

Zeven ambities voor de aanpak van armoede in Vlaanderen

05/10/2020

Op 28/9/2020 maakte de Vlaamse Regering het beleid voor 2020-2021 bekend tijdens de Septemberverklaring. De regering stelde ook het relanceplan met zeven ambities voor Vlaanderen voor. Helaas ontbreken concrete acties om de toename van armoede door de coronacrisis tegen te gaan. “Een doorgedreven aanpak met structurele maatregelen die een reëel verschil maken voor mensen in armoede ontbreekt”, aldus waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet. Daarom formuleerde het Netwerk tegen Armoede op 5/10/2020 zeven ambities voor de aanpak van armoede in Vlaanderen tijdens de hoorzitting over de coronacrisis in het Vlaams Parlement.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Inkomen # Mobiliteit # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Nieuw Vlaams Actieplan Armoedebestrijding gemiste kans voor effectieve en structurele aanpak van armoede

25/09/2020

De Vlaamse Regering heeft op 25 september 2020 het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2020-2024 (VAPA) goedgekeurd. Het Netwerk tegen Armoede is tevreden dat er werk is gemaakt van een VAPA, ondanks de coronacrisis. In volle crisis mensen in armoede betrekken is geen evidente opgave maar doet geen afbreuk aan het belang van een participatief beleid. “Dit actieplan stelt  teleur: er is weinig te merken van structurele maatregelen die een reëel verschil kunnen maken”, aldus waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet. “Omgekeerd valt in tal van acties de nadruk op de individuele verantwoordelijkheid van mensen op. We willen nu al aangeven dat er méér zal nodig zijn voor een VAPA dat die naam waardig is.” 

Lees meer Download
# Nieuws # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Mobiliteit # Wonen, water, energie # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona # Digitalisering

Alles bij het oude laten? Nee, bedankt

14/07/2020

Ook middenveldorganisaties hebben lessen getrokken uit de coronacrisis. Ze scharen zich achter een progressieve agenda. Met een brede coalitie van middenveldorganisaties presenteren ze zeven prioriteiten voor een betere samenleving na corona.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Gezondheid # Wonen, water, energie # Corona

Los het woonprobleem in Vlaanderen nu op

25/06/2020

Voor veel mensen blijft een goede en betaalbare woning een verre droom. Vlaanderen ploetert al lang om uit die wooncrisis te geraken. Nu, na corona, liggen er kansen om beter te doen. De Woonzaak wil die noodzakelijke verandering juridisch afdwingen.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Leven in armoede in tijden van corona: achter de gevels van de lockdown

25/05/2020

De coronacrisis heeft er zwaar in gehakt bij mensen met een laag inkomen. In 2 beklijvende video's ging het Netwerk tegen Armoede kijken achter de gevels van de coronacrisis. Hoe overleven mensen in armoede in lockdown? Wat zijn de financiële en mentale gevolgen van een leven met een inkomen onder de armoedegrens? Wat zijn de gevolgen op langere termijn en hoe kunnen we mensen vooruit helpen na de crisis?
We vroegen het aan mensen uit onze verenigingen in een aantal Zoom-gesprekken. Ze hebben het over inkomen, wonen, de digitale kloof, sociaal contact, onderwijs, hulp- en dienstverlening, het gezin …

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Armoede # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Cultuur, sport, jeugdwerk # Mobiliteit # Onderwijs # Schulden # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Impact van coronacrisis op mensen in armoede

22/05/2020

De coronacrisis heeft een zware impact op de financiële situatie en welzijn van mensen in armoede. Van bij het begin van de crisis gaan wij actief op zoek naar ervaringen van mensen binnen onze verenigingen waar armen het woord nemen. Ook andere armoedeorganisaties doen dat. Die bundeling van signalen wordt systematisch opgevolgd en geactualiseerd.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

Armoede-, vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties bundelen krachten en vragen interfederale taskforce voor mensen in kwetsbare positie

27/03/2020

Nu zaterdag komen de partijvoorzitters bijeen om de huidige aanpak van de corona-crisis met de Federale regering te bespreken. Armoede-, vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties en vrijwilligersgroepen dringen erop aan dat alle partijen dit overleg op het hoogste niveau aangrijpen om een interfederale taskforce voor de ‘mensen in een kwetsbare positie’ op te richten. De organisaties, die over de nodige expertise, terreinkennis en netwerk beschikken, vragen hen hierbij te betrekken.

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.