# Nieuws # Verhaal # Aanbeveling # Armoede # Klimaat # Wonen, water, energie

Hoe communiceren over klimaat in tijden van (energie)crisis?

25/01/2023

Op 25 januari trokken ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp en communicatieverantwoordelijke Gert Van Tittelboom van het Netwerk tegen Armoede naar het inspiratiefestival: “Meer mensen engageren voor het klimaat: op zoek naar verbindende praktijken”.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Klimaat # Lokaal beleid # Mobiliteit # Onderwijs # Schulden # Wonen, water, energie # Werk # Duurzame tewerkstelling # Digitalisering

Startdag 2023: Met een toekomstblik het nieuwe jaar in

24/01/2023

Maar liefst 145 mensen uit 32 verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, kwamen samen om het nieuwe jaar goed in te zetten op onze Startdag 24 januari. Dat we dit jaar 20 jaar zullen bestaan, lieten we niet onbesproken. De Startdag was de ideale manier om naar de toekomst en naar onszelf te kijken. Aan de hand van verschillende originele workshops kwamen we meer te weten over elkaars toekomstdromen. Daarnaast gingen we in gesprek over wat een vereniging betekent voor ons en hoe we de leefwereld van iemand in armoede zichtbaar kunnen maken op een creatieve manier. Het was een inspirerende dag die veel energie gaf om te blijven strijden tegen armoede. 

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Verhaal # Armoede # Inkomen # Schulden # Wonen, water, energie

“Zoek zo snel mogelijk hulp en ondersteuning als je in de problemen komt”

23/01/2023

Op 23 januari 2023 verscheen er een artikel in Het Nieuwsblad met de titel "OCMW’s hebben geld genoeg, maar te weinig mensen durven het te vragen". Er wordt verwezen naar de non take-up van de energiepremie. Verschillende OCMW's hebben de gekregen energiesteun niet volledig opgebruikt. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp van het Vlaams Netwerk tegen Armoede reageert.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede

Netwerk tegen Armoede in De Zevende Dag "Armoede is geen verhaal van 'eigen schuld, dikke bult'."

11/12/2022

Cindy Van Geldorp, ervaringsdeskundige bij het Netwerk tegen Armoede, verscheen op 11 december 2022 in De Zevende Dag samen met Kristel Verbeke. Het centrale onderwerp was kansarmoede, het thema van De Warmste Week 2022. Zowel Cindy als Kristel hopen het taboe rond kansarmoede te doorbreken en benadrukken dat kansarmoede een structureel probleem is waar je niet makkelijk zelf uitraakt.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Diversiteit

Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2022: armoede en migratie

09/12/2022

Het Armoede-jaarboek is verschenen. Dat is een rapport die de armoedesituatie in België analyseert, maar ook dieper ingaat op de mechanismen die armoede en ongelijkheid creëren en in stand houden. Dit jaar was er een focus op de link tussen migratie en armoede. Wat zijn de verwachtingen en percepties van migranten over België? Welke grenzen stelt ons land aan migratie? Hoe gaan migranten, lokale besturen en organisaties met die grenzen om? Het zijn enkele van de vragen waarop dit boek een antwoord zoekt. Marie Sandra, vrijwilliger bij Kansenhuis Filet Divers, één van onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, gaf een krachtig slotwoord.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Verhaal # Dossiers # Armoede # Gezondheid

‘Mensen worden altijd en overal richting goedkope, ongezonde voeding gepusht’

27/10/2022

Gezonde voeding is belangrijk, maar ligt niet altijd binnen ieders bereik. Mensen in armoede eten bijvoorbeeld vaak ongezonder. Maar dat heeft niets te maken met wilskracht of motivatie. “Betaalbaar en gezond winkelen vergt planning, tijd en mentale ruimte. Zaken die mensen in armoede vaak missen.”
Een uitgebreid en genuanceerd artikel op Sociaal.Net van 27/10/2022, waaraan onze vereniging T'ANtWOORD heeft meegewerkt dat sociaal restaurant t'HERT uitbaat in Turnhout.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Digitalisering # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Mobiliteit # Onderwijs # Schulden # Werk # Wonen, water, energie

Armoede is als een spinnenweb waarin alles met elkaar verweven is

17/10/2022

Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober lanceerde de VRT een video met Linde Merckpoel en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp. Ze vergelijken er armoede met een spinnenweb waarin alles met elkaar verweven is. Een probleem komt nooit alleen, maar gaat vaak gepaard met problemen op andere vlakken. Zo is het voor mensen in armoede vaak moeilijk uit het spinnenweb te geraken. Cindy getuigt in de video wat dat voor haar betekende en hoe ze er is uitgeraakt.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede

Vlam jij mee tegen kansarmoede?

27/09/2022

De Warmste Week staat dit jaar in het teken van kansarmoede. Maar liefst 270 projecten zijn door de jury geselecteerd. Tal van organisaties en bedrijven organiseren allerlei acties om geld in te zamelen voor het goede doel. Onze verenigingen hebben in totaal 37 projecten ingediend. Bovendien werkten verschillende verenigingen mee aan programma's, podcasts en dossiers om kansarmoede onder de aandacht te brengen. Steun jij ook mee de 37 projecten voor De Warmste Week?

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Verhaal # Armoede # Mobiliteit

Fietsersbond en Netwerk tegen Armoede fietsen in tandem tegen vervoersarmoede

15/09/2022

De Fietsersbond en het Netwerk tegen Armoede gaven op 15 september 2022 de aftrap van de solidaire fietscampagne Bike for Life bij de start van de Week van de Mobiliteit. Maar liefst 392.000 Vlaamse gezinnen hebben geen fiets in huis. 8% van de Vlamingen heeft geen toegang tot een vervoermiddel. Tijdens Bike for Life sponsoren werkgevers de fietsritten van hun personeel van 3 tot en met 31 oktober. De opbrengst gaat naar het project ‘Een fiets voor iedereen’ waarmee de Fietsersbond en het Netwerk tegen Armoede mensen in vervoersarmoede op weg helpen met een fiets.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk

Vakantie, maar niet voor iedereen

09/07/2022

‘Veel mensen in armoede denken dat ze daar geen recht op hebben’: 13 procent van de Vlamingen kan zich geen week vakantie veroorloven. Gelukkig heeft Iedereen Verdient Vakantie een aanbod van toegankelijke uitstappen en vakanties in eigen land, ook al zijn die voor sommige mensen nog te duur. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp getuigde over wat het is om niet of met een beperkt budget met vakantie te kunnen gaan in De Morgen van 9/7/2022.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede

Reizen met een beperkt budget

21/06/2022

Voor 1 op 3 Vlamingen zit een vakantie er deze zomer niet in. Dat heeft deels te maken met de stijgende prijzen. Ervaringsdeskundige Nathalie Van Walleghem (47) uit Kortrijk geeft in Het Laatste Nieuws van 21/6/2022 tips om er met een klein budget toch even tussenuit te kunnen. Ze heeft het ook over het aanbod van uitstappen en vakanties van Rap op Stap voor mensen met een beperkt budget via Iedereen Verdient Vakantie, ook al is dat aanbod voor sommige mensen nog te duur.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Verhaal # Armoede # Inkomen # Werk

Eén tegenslag kan voldoende zijn

20/06/2022

Naar aanleiding van de betoging over koopkracht op 20/6/2022 hield ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp een sterke getuigenis in De Tijd in het weekend. Ze getuigde over haar eigen ervaringen: "Als ze weten waar je wieg staat, krijg je een etiket opgeplakt". Maar pleitte ook voor structurele oplossingen om de koopkracht van mensen in armoede te verhogen: "Weinig mensen beseffen dat, maar één tegenslag kan voldoende zijn".

Lees meer
# Dossiers # Nieuws # Verhaal # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Wat na de pandemie? Signalen en aanbevelingen na 2 jaar corona

18/05/2022

Twee jaar coronacrisis weegt zwaar op de samenleving, op elke mens. Voor mensen die al in armoede leefden of kwetsbaar waren, heeft de crisis er extra zwaar op ingehakt. Van begin 2020 verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Na twee jaar is de crisis helaas nog niet helemaal bezworen. Intussen komen daar de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne bovenop en worden de gevolgen op middellange en langere termijn duidelijk. De structurele problemen die de coronacrisis op scherp stelde verdienen ook structurele oplossingen en maatregelen. De signalenbundel beschrijft de situatie na twee jaar coronacrisis en bevat signalen en ervaringen van mensen in armoede uit de verenigingen, maar ook aanbevelingen rond zeven thema’s: inkomen, sociaal isolement en vrije tijd, communicatie en toegankelijkheid van diensten, zorg en gezondheid, onderwijs, wonen en lokaal sociaal beleid.

Lees meer Download
# Dossiers # Nieuws # Aanbeveling # Verhaal # Armoede # Werk

Dossier Dienstencheques: voordelig en efficiënt - Ook voor de huishoudhulp?

11/05/2022

Het systeem van de dienstencheques trad begin 2004 in voege om de combinatie werk en gezin te ondersteunen, zwartwerk tegen te gaan en jobs te creëren voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Vlaanderen investeert sindsdien fors in dit systeem. Volgens een evaluatie door het Departement Werk en Sociale economie in 2021 slaagt het stelsel grotendeels in het bereiken van de doelstellingen. Evaluaties van het systeem beperken zich echter voornamelijk tot onderzoek naar tevredenheid van klanten en kosten-batenanalyses voor de overheid. Het Vlaams Netwerk tegen Armoede vraagt meer aandacht voor het perspectief van de werknemer in dit verhaal. Het stelde samen met mensen in armoede een dossier op met ervaringen en aanbevelingen. Daarmee hopen we de kwaliteit en werkbaarheid van het dienstenchequesysteem ook voor de werknemers zelf te verhogen.

Lees meer Download
# Dossiers # Nieuws # Aanbeveling # Verhaal # Armoede # Inkomen

Dossier 20 jaar leefloon: een evaluatie

18/04/2022

Op 18 april 2002 werd het leefloon ingevoerd. Het moest een positiever beeld geven dan het verguisde bestaansminimum, zoals de uitkering tot dan heette. Het moest ook meer perspectief bieden aan steuntrekkers én voor meer jobs zorgen, zeker bij jongeren. Twintig jaar later maakt Het Nieuwsblad de balans op. Drie mensen met leefloon delen hun ervaringen. Het Netwerk tegen Armoede geeft zijn standpunt mee.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Gezondheid # Corona

Dossier eenzaamheid: de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis

08/03/2022

45 procent van de Vlamingen is eenzamer dan ooit. Humo publiceerde op 8/3/2022 een dossier over eenzaamheid en liet daarin 3 onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis aan het woord. Eén van hen is Orenda van Ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren, één van de verenigingen van het Netwerk tegen Armoede.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Werk # Wonen, water, energie

De armoedecijfers blijven hardnekkig stabiel

09/02/2022

Elk kind droomt ervan te kunnen opgroeien in een warme omgeving met een goed dak boven het hoofd. Helaas is dat voor één op de vijf kinderen in ons land niet de realiteit. "Mensen in armoede worden wel gehoord, maar dat is soms schijnparticipatie", zegt Heidi Degerickx. Als algemeen coördinator van het Vlaams Netwerk tegen Armoede geeft Heidi, samen met ervaringsdeskundige en stafmedewerker Cindy Van Geldorp, een stem aan mensen in armoede. Ze gaven een interview in het februarinummer van De Bond, het magazine van De Gezinsbond.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Onderwijs # Hulp- en dienstverlening

Mooie samenwerking tussen CLB en De Vrolijke Kring in Ronse

03/02/2022

Met het oog op de ‘Dag van de CLB-medewerker’ op 3/2 ging het Vlaams Netwerk tegen Armoede in gesprek met Vrij CLB Zuid-Oost-Vlaanderen en De Vrolijke Kring in Ronse. CLB-medewerkers Jo Bundervoet en Jasper Clepkens, en Lucile Delghust en Leen Vandenhaute van de armoedevereniging vertellen vol vuur over hun geschiedenis samen en hun mooie samenwerking.

Lees meer
# Verhaal # Armoede # Hulp- en dienstverlening

Leven op de achtergrond

11/01/2022

Onze vereniging Filet Divers en Pax Christi Vlaanderen stippelde een wandelroute uit langsheen overbekende plaatsen in Antwerpen, maar dan door de ogen van mensen zonder papieren. Velen van hen verschuilen zich anoniem in de grootsteden.

Lees meer
cover Jaarboek Armoede 2021
# Dossiers # Nieuws # Verhaal # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Corona # Digitalisering

Jaarboek Armoede 2021: 30 jaar beleidsparticipatie vanuit armoede-ervaring

01/12/2021

Het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting bestaat dertig jaar, net als beleidsparticipatie van mensen in armoede. Vanuit de visie dat mensen in armoede het best zelf spreken over die beleidsparticipatie, ging het Vlaams Netwerk tegen Armoede in gesprek met negen ervaringsdeskundigen. We vroegen hen waarom zij zich actief engageren in de strijd tegen armoede, naar hun visie op participatie, wat de meerwaarde is van het delen van ervaringskennis, het spreken vanuit ervaringskennis en naar evoluties in de armoedebestrijding. Hun reflecties vormen de ruggengraat van deze bijdrage.

Het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2021 van Universiteit Antwerpen werd voorgesteld tijdens een online colloquium op 1/12/2021.

Lees meer Download
# Verhaal # Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Wonen, water, energie # Werk # Onderwijs # Cultuur, sport, jeugdwerk

Over leven in armoede: twee straffe getuigenissen van Tessa en Peter

17/10/2021

Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober vragen verschillende organisaties aandacht voor de 2,3 miljoen Belgen die een risico op armoede of sociale uitsluiting lopen. De Morgen interviewde Tessa en Peter over wat dat betekent en welke impact armoede heeft. Lees de twee straffe getuigenissen van Tessa en Peter in de Morgen van 17/10/2021. "Velen denken dat het onze eigen schuld is."

Lees meer
# Verhaal # Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Onderwijs # Inkomen # Werk

Plak op kinderen in armoede niet al op voorhand een stigma

17/10/2021

Naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober 2021 legde ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp in Libelle Mama uit wat kinderarmoede betekent en welk effect het heeft op het leven en de toekomst van kinderen.

Lees meer
# Verhaal # Nieuws # Armoede # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Schulden # Werk # Wonen, water, energie

Sterke aflevering van Durf te vragen met straffe getuigenissen over leven in armoede

22/09/2021

Siska Schoeters maakte op 21/9/2021 in Durf te vragen op één op een openhartige manier bespreekbaar hoe het is om in armoede te leven. Een aantal mensen uit onze verenigingen bracht straffe getuigenissen. Ze ontkrachtten veelgehoorde clichés en antwoordden op vaak gehoorde vragen als "Zou je niet beter wat harder gaan werken?", "Ben je bang om dakloos te worden?", "Waarom hebben arme mensen altijd een huisdier?". Een heel sterke aflevering die op een respectvolle manier de mensen in hun kracht toont.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Verhaal # Werk

Zet jobbonus gericht in om kwetsbaren toegang te geven tot arbeidsmarkt

22/09/2021

De middelen van de jobbonus mogen niet verdwijnen en kunnen beter gericht ingezet worden om een fundamenteel verschil te maken om meer kwetsbare werkzoekenden toegang te geven tot de arbeidsmarkt.

Het Netwerk tegen Armoede stelt een aantal maatregelen voor die het verschil kunnen maken en geen extra belemmering vormen in de richting van de arbeidsmarkt.

Lees meer
# Verhaal # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Inkomen # Onderwijs # Werk # Schulden

Gezichten van een onzeker bestaan

28/06/2021

Bestaansonzekerheid is schadelijk. En de schade die het op lange termijn veroorzaakt, is vaak onomkeerbaar. Hoe meer men wordt geconfronteerd met een opeenstapeling van problemen, hoe meer die elkaar versterken en hoe minder het vermogen wordt om ze zelf te verhelpen. En hoe groter het effect op de gezondheid. De manieren waarop mensen in bestaansonzekerheid terechtkomen, zijn net zo divers als de groep die dit overkomt.
‘Gezichten van een onzeker bestaan’ tekent de verhalen op van 14 mensen die leefden in bestaansonzekerheid. En van hun zoektocht om daaraan te ontkomen.

Lees meer
# Verhaal # Armoede # Wonen, water, energie

Sorry, geen huurpremie voor jou, want je huur is te hoog

23/06/2021

De Vlaamse huurpremie voor wie wacht op een sociale woning slaat heel wat kwetsbare huurders over. Dat merken twee stagiairs en een medewerker van de Leuvense armoedevereniging De Ruimtevaart.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Inkomen # Werk

Vakbonden en werkgevers bereiken akkoord over hogere minimumlonen, Abdel getuigt

08/06/2021

Vakbonden en werkgevers hebben op 8/6/2021 een akkoord bereikt over hogere minimumlonen. Ook over de overuren en het einde van de loopbaan zijn afspraken gemaakt. De regering en de achterban van de sociale partners krijgen wel nog het laatste woord. Abdel, vader van 5 kinderen en bezoeker bij De Moazoart in Lokeren, getuigt over rondkomen met een minimumloon.

Lees meer
# Dossiers # Verhaal # Armoede # Gezondheid # Inkomen # Corona # Cultuur, sport, jeugdwerk # Diversiteit

Programma Zeitgeist op Klara belicht beeldvorming en diversiteit

28/05/2021

Hoe mediamakers hun boodschap brengen is nooit neutraal. Beeldvorming in de media bepaalt hoe mensen in de maatschappij worden behandeld en bekeken. Is communicatie een te weinig belichte kant van de identiteitsdebatten? Geertje De Ceuleneer trok op onderzoek in drie afleveringen in het programma Zeitgeist op Klara.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Inkomen # Schulden # Werk # Corona

Zes gezinnen maken hun coronarekening

03/04/2021

Een jaar geleden ging het land op slot. Jobs gingen verloren, de economie kromp en kreunde. Hoe beïnvloedde het coronajaar ons bestedingspatroon? Zes gezinnen leggen hun portemonnee op tafel.
Wendy Burgelman van Centrum Kauwenberg in Antwerpen vertelt: 'Die grotere woning bleek nodig"

Lees meer
# Verhaal # Nieuws # Duurzame tewerkstelling # Corona # Werk

Hard werken en toch arm zijn

29/03/2021

Bijna vijf procent van de werkenden leeft onder de armoedegrens. Ondanks een vast salaris kunnen deze medewerkers financieel niet rondkomen. Door de coronacrisis neemt de groep sterk in aantal toe. Het Netwerk tegen Armoede wil werkgevers bewustmaken van deze verborgen problematiek en werkte een coachingstraject uit. Interview over de samenwerking rond armoedegevoelig HR-beleid tussen het Netwerk tegen Armoede en schoonmaakbedrijf Care op Weliswaar.be.

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.