# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Onderwijs

Schoolkeuze is pas echt vrij als iedereen een geïnformeerde keuze kan maken

10/09/2021

'Deze zomer was al nat en koud. Vanaf schooljaar 2023-2024 lopen kwetsbare leerlingen nog meer risico in de kou te blijven staan', schrijven Netwerk tegen Armoede, Welzijnszorg vzw, LEVL, Samenlevingsopbouw en Ides Nicaise van HIVA.

Lees meer Download
# Dossiers # Armoede # Werk

Werkbaar werk voor mensen in armoede

10/09/2021

Werkbaar werk is momenteel een hot topic met veel dimensies. Het gaat over kwalitatief werk waarin je een goede werk-privé balans ervaart, werk dat motiveert, waar je geen last hebt van een te hoge werkdruk of emotionele belasting, werk dat plaatsvindt in voldoende veilige omstandigheden en waar je de nodige leermogelijkheden, autonomie en ondersteuning ervaart … Werkbaar werk zou doenbaar moeten zijn tot aan je pensioen. In dit beleidsdossier gaan we dieper in op wat werkbaar werk inhoudt voor mensen in armoede en formuleren we aanbevelingen voor beleidsmakers.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie

De enige oplossing is het aanbod uitbreiden en het bijbouwen van sociale woningen

09/09/2021

Nieuwe Vlaamse regels maken het voor de meest kwetsbaren moeilijker om een sociale woning te verkrijgen. Daarvoor waarschuwen verschillende organisaties, zoals het Vlaams Huurdersplatform en het Netwerk tegen Armoede.

De Vlaamse Regering heeft net voor de zomer beslist vanaf 1 januari 2023 de toewijzingsvoorwaarden aan te passen. De #wachtlijsten zullen met andere woorden niet korter worden, maar anders beheerd. Daardoor dreigen net de meest zwakke profielen uit de boot te vallen, zo waarschuwt het Vlaams Huurdersplatform, met ruggensteun van andere middenveldorganisaties, zoals het Netwerk tegen Armoede.

Lees meer
Kaart Lokale ArmoedeBarometer
# Nieuws # Armoede # Lokaal beleid # Hulp- en dienstverlening

Lokale Armoedebarometer neemt lokaal armoedebeleid onder de loep

08/09/2021

Hoe sterk staat het armoedebeleid in Vlaamse gemeenten? Dat onderzocht de "Lokale ArmoedeBarometer". Wat blijkt: er zijn grote verschillen tussen gemeenten. Anne Van Lancker van Decenniumdoelen, de organisatie die de onderzoeken uitvoert: "Dit keer zijn we gaan kijken naar: wat doen gemeenten op vlak van armoedebeleid en kan een gemeente het verschil maken?"

Lees meer

Hoe toegankelijk is het aanbod psycho-educatie voor mensen in armoede?

01/09/2021

Een cursus ‘Omgaan met stress’, een workshop ‘Beter slapen’ of een lezing ‘Psychose begrijpen’: psycho-educatie kan bijdragen tot meer psychisch welzijn. Maar hoe toegankelijk is het aanbod voor mensen in armoede? Recht-op, één van onze verenigingen waar armen het woord nemen, nam de proef op de som. Lees hun bevindingen in hun nota.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening

Gezocht: Trainer/vormingsmedewerker

31/08/2021

Het Netwerk tegen Armoede zoekt versterking voor het vormingsteam. Je krijgt de kans om samen met ervaringsdeskundigen in armoede zeer diverse vormings- en intervisietrajecten op te zetten en te begeleiden. Je hebt twee directe collega’s in ons vormingsteam en je kan rekenen op inhoudelijke inspiratie vanuit de beleids- en ondersteuningsploeg. - Deadline: 18 september 2021

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Wonen, water, energie

Nieuw tarief om stroompieken te vermijden stap in verkeerde richting

27/08/2021

Het Netwerk tegen Armoede vindt het capaciteitstarief dat de Vlaamse energieregulator VREG in 2022 wil invoeren onrechtvaardig. De bedoeling van dat nieuwe tarief is om pieken in het stroomverbruik te vermijden door mensen te stimuleren hun verbruik te spreiden. Maar uit een simulatie van de VREG blijkt dat een alleenstaande zijn stroomfactuur tot 50 euro zou kunnen zien stijgen terwijl een eigenaar van een elektrische wagen net kan besparen. Beleidsmedewerker Wonen Peter Heirman reageert.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Corona # Inkomen # Hulp- en dienstverlening

Recordaantal mensen beroept zich op voedselhulp tijdens coronacrisis

27/08/2021

De coronapandemie heeft gezorgd voor een recordaantal mensen in armoede die beroep ‎moeten doen op voedselhulp in België. Hoewel meer middelen voor voedselhulp zeer welkom zijn, "mag voedselhulp enkel gezien worden als tijdelijke oplossing", zegt Heidi Degerickx, algemeen coördinator bij Netwerk tegen Armoede in MO Magazine. "Voedselhulp is goed in tijden van nood, maar geen structurele oplossing in de strijd tegen armoede."

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie

‘Lokale binding’ stuurt sociale huurmarkt verkeerde kant op

23/08/2021

Het is geen goed idee om kandidaten voor een sociale woning af te wegen op basis van de duur van hun verblijf in de gemeente. Dat hebben een aantal organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede, aan de kaak gesteld in een opiniestuk in De Standaard op 23/8/2021.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Lokaal beleid # Hulp- en dienstverlening # Wonen, water, energie

Trek eindelijk de laagste inkomens op tot boven de Europese armoedegrens

16/08/2021

'Klimaatrampen, gezondheidscrisissen, digitalisering: mensen in armoede zijn het minst beschermd tegen deze externe schokken. Het is hoogdringend dat beleidsmakers de nodige preventieve maatregelen treffen, te beginnen met het optrekken van de laagste inkomens', schrijven de partners van het Belgian Minimum Income Network (BMIN).

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Wonen, water, energie # Corona

Stijgende huurprijzen vragen om dringende investeringen in private en sociale huurmarkt

11/08/2021

De huurprijzen voor appartementen bereiken in Vlaanderen (alweer) recordhoogtes. Met een gemiddelde huurprijs van meer dan 750 euro en een steeds krapper wordende huurmarkt blijft de wooncrisis Vlaanderen bijzonder hard treffen. Een crisissituatie die om dringende maatregelen en investeringen vraagt, in de private én sociale huurmarkt. Op korte termijn zou een breder toegankelijke huurpremie al een belangrijke stap vooruit zijn voor wie wacht op een sociale woning.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie # Hulp- en dienstverlening # Gezondheid

Netwerken armoedebestrijding dringen aan op snelle en humane oplossing voor hongerstakers en actievoerders

15/07/2021

De regionale netwerken armoedebestrijding, verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), strijden allen voor een samenleving waar armoede en sociale uitsluiting verleden tijd zijn. Wij streven naar een samenleving, gebaseerd op mensenrechten, waar iedereen minimaal een menswaardig leven kan leiden. Daarbij is het cruciaal naar ieders stem, ook naar die van de meest kwetsbaren, te luisteren. Ze blijven al te vaak onzichtbaar.

Open brief van de netwerken armoedebestrijding aan staatssecretaris Sammy Mahdi

Lees meer Download
# Aanbeveling # Nieuws # Armoede # Corona # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Gezondheid # Schulden # Werk

BAPN roept federale regering op zo snel mogelijk werk te maken van ambitieus federaal plan armoedebestrijding

02/07/2021

Anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis en bijna een jaar na de vorming van de federale regering, is er nog steeds geen federale langetermijnstrategie voor armoedebestrijding. De volgende verkiezingen zijn gepland voor mei 2024. Dit betekent dat deze federale regering nog maar de helft van deze legislatuur de tijd heeft om een structureel armoedebeleid te voeren, op voorwaarde dat ze nu de nodige stappen voor de uitwerking ervan zet. De netwerken armoedebestrijding verenigd binnen BAPN dringen erop aan dat de federale regering een prioriteit maakt van een ambitieus en participatief plan armoedebestrijding dat vertrekt vanuit de noden en ervaringen van mensen in armoede zelf.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede

Zomerse groeten

01/07/2021

De zomer staat voor de deur. Dankzij versoepelingen en de vele vaccinaties kunnen we terug meer uit ons kot komen en elkaar ontmoeten. Dat geeft mooie vooruitzichten voor een fijne zomer.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Onderwijs # Corona

Zomerscholen dienen niet om alles op te lossen wat tijdens een schooljaar niet gelukt is!

30/06/2021

In mei 2021 werkte het Netwerk tegen Armoede mee aan een webinar van Welzijnszorg over zomerscholen. We pleitten onder meer voor een aantrekkelijk aanbod van activiteiten, een niet-schoolse veilige setting, op basis van vrijwillige deelname, en een laagdrempelige organisatie. Zomerscholen dienen niet om alles op te lossen wat tijdens een schooljaar niet gelukt is!

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Aanbeveling # Armoede # Werk # Corona # Digitalisering

Naar een inclusieve arbeidsmarkt

29/06/2021

Aan het einde van het schooljaar komen heel wat schoolverlaters op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt in België geeft helaas niet voor iedereen dezelfde kansen en staat al jaren bekend voor de achterstelling van kwetsbare werknemers. De eerdere economische hoogconjunctuur tot 2020 heeft niet geleid tot een sterke verbetering. Bovendien heeft de coronacrisis die uitsluiting en achterstelling alleen maar vergroot. Daadkrachtig streven naar inclusie is de enige manier om structurele uitsluiting van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt aan te pakken, zo stellen LEVL, Handicap & Arbeid en het Netwerk tegen Armoede in de nota ‘Naar een inclusieve arbeidsmarkt’.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Onderwijs

30 jaar BAPN: een interview met Nele Schroyen

28/06/2021

Interview met beleidsmedewerker Onderwijs Nele Schroyen in het kader van het 30-jarig bestaan van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN).

Lees meer
# Verhaal # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Inkomen # Onderwijs # Werk # Schulden

Gezichten van een onzeker bestaan

28/06/2021

Bestaansonzekerheid is schadelijk. En de schade die het op lange termijn veroorzaakt, is vaak onomkeerbaar. Hoe meer men wordt geconfronteerd met een opeenstapeling van problemen, hoe meer die elkaar versterken en hoe minder het vermogen wordt om ze zelf te verhelpen. En hoe groter het effect op de gezondheid. De manieren waarop mensen in bestaansonzekerheid terechtkomen, zijn net zo divers als de groep die dit overkomt.
‘Gezichten van een onzeker bestaan’ tekent de verhalen op van 14 mensen die leefden in bestaansonzekerheid. En van hun zoektocht om daaraan te ontkomen.

Lees meer
# Verhaal # Armoede # Wonen, water, energie

Sorry, geen huurpremie voor jou, want je huur is te hoog

23/06/2021

De Vlaamse huurpremie voor wie wacht op een sociale woning slaat heel wat kwetsbare huurders over. Dat merken twee stagiairs en een medewerker van de Leuvense armoedevereniging De Ruimtevaart.

Lees meer
# Dossiers # Nieuws # Armoede # Werk # Duurzame tewerkstelling # Corona

Zo ga je om met armoede op de werkvloer

21/06/2021

Het aantal Belgen dat het risico loopt in armoede te belanden neemt jaarlijks toe. De kans dat een van je werknemers met armoede heeft af te rekenen is reëel. Er gepast mee omgaan, is moeilijk.
Vormingsmedewerker Heleen Dom en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp aan het woord op MT.be.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Inkomen # Werk

Vakbonden en werkgevers bereiken akkoord over hogere minimumlonen, Abdel getuigt

08/06/2021

Vakbonden en werkgevers hebben op 8/6/2021 een akkoord bereikt over hogere minimumlonen. Ook over de overuren en het einde van de loopbaan zijn afspraken gemaakt. De regering en de achterban van de sociale partners krijgen wel nog het laatste woord. Abdel, vader van 5 kinderen en bezoeker bij De Moazoart in Lokeren, getuigt over rondkomen met een minimumloon.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Corona # Gezondheid

vzw De Vrolijke Kring wint Prijs Armoede Uitsluiten 2021

03/06/2021

vzw De Vrolijke Kring uit Ronse heeft op 3/6/2021 de Prijs Armoede Uitsluiten 2021 van Welzijnszorg in ontvangst genomen. Een welgemeende proficiat!

Lees meer
# Dossiers # Verhaal # Armoede # Gezondheid # Inkomen # Corona # Cultuur, sport, jeugdwerk # Diversiteit

Programma Zeitgeist op Klara belicht beeldvorming en diversiteit

28/05/2021

Hoe mediamakers hun boodschap brengen is nooit neutraal. Beeldvorming in de media bepaalt hoe mensen in de maatschappij worden behandeld en bekeken. Is communicatie een te weinig belichte kant van de identiteitsdebatten? Geertje De Ceuleneer trok op onderzoek in drie afleveringen in het programma Zeitgeist op Klara.

Lees meer

Open brief over ontwerp aanpassing van Vlaamse sociale bescherming

26/05/2021

Open brief aan Vlaamse parlementsleden over ontwerp aanpassing van Vlaamse sociale bescherming naar aanleiding van een hoorzitting op 26 mei 2021

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Bestuursorgaan heeft nieuwe samenstelling voor 2021-2024

26/05/2021

Het bestuursorgaan van het Netwerk tegen Armoede heeft een nieuwe samenstelling. Het bestuur is aangesteld door de Algemene Vergadering van 27/4/2021 voor de periode 2021-2024.

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Armoede # Wonen, water, energie # Corona

Hervorming sociale huur duwt mensen in handen van huisjesmelkers

18/05/2021

Vanaf 2023 dreigen kwetsbare gezinnen veel moeilijker een sociale woning te vinden. Dat vrezen experten, terrein- en welzijnsorganisaties. “Als de Vlaamse regering haar koers niet bijstuurt, voorzie ik een ramp.”

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Armoede # Lokaal beleid # Hulp- en dienstverlening # Wonen, water, energie # Corona

Impact van zes maanden Globale Ontmoeting

17/05/2021

Op 18/12/2020 werd de Globale Ontmoeting in Brugge opnieuw in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de signalen en noden van dak- en thuislozen en mensen in kwetsbare situaties. Door de crisis was de samenleving nogmaals op slot, de perspectieven op versoepelingen waren mager gezaaid en er heerste uitzichtloosheid bij de doelgroep. De gevolgen voor de dak- en thuislozen en mensen in kwetsbare situaties in de Brugse binnenstad waren wederom groot. Door een sterke samenwerking tussen de Brugse welzijnsorganisaties en het middenveld werd de Globale Ontmoeting opnieuw op poten gezet in de lokalen van dienstencentrum Van Volden. Via dit concept hebben de initiatiefnemers een ‘warm & solidair’ antwoord willen bieden aan de noden van onze doelgroep.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Mobiliteit

Brede alliantie geeft burgers stem in opwaardering openbare ruimte

07/05/2021

Op 7/5/2021 lanceerde Netwerk Duurzame Mobiliteit een oproep aan de Vlaamse bevolking om lokaal de ruimte te veroveren. Elke burger kan via veroverderuimte.be een idee indienen over hoe zij de openbare ruimte in hun buurt graag ingericht zien. Elke droom is welkom, van broodnodig tot ‘te zot voor woorden’. Indienen kan tot eind juni.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede

Heidi Degerickx wordt nieuw algemeen coördinator

06/05/2021

Vanaf 1 juli krijgt Heidi Degerickx de leiding over het Netwerk tegen Armoede. Waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet neemt dan zijn vorige functie als Netwerkcoördinator terug op.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Dossiers # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Hulp- en dienstverlening # Inkomen

Netwerk tegen Armoede evalueert Groeipakket

05/05/2021

Voor het Netwerk tegen Armoede blijft het Groeipakket één van de belangrijkste hefbomen waarover de Vlaamse Regering beschikt om écht een verschil te maken 'in de portemonnee' van gezinnen met kinderen in armoede. Het Netwerk evalueerde het Groeipakket en hield het tegen het licht tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement op 5/5/2021.

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.