Nieuws
Zorg ook voor mensen in armoede voor een menswaardige uitvaart
15/11/2021Zanger Tom Helsen heeft een inzamelactie opgestart om een kennis te helpen met de kosten van de begrafenisfactuur van haar partner. Daarmee wou hij vermijden dat ze opnieuw in armoede zou belanden. Dit initiatief stelt aan de kaak dat mensen in armoede vaak geen of weinig geld hebben voor begrafeniskosten. Mensen in armoede verdienen ook een menswaardige uitvaart. Algemeen coördinator Heidi Degerickx reageerde in Het Journaal Laat op één op 15/11/2021.
Lees meerNetwerk tegen Armoede op bezoek bij Lions Clubs Oost- en West-Vlaanderen
08/11/2021Op 8/11/2021 was het Netwerk tegen Armoede te gast bij District 112A van Lions Clubs International Oost- en West-Vlaanderen. Algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp stelden er het Netwerk voor.
Lees meerVlaams klimaatplan is stap vooruit, maar ook gemiste kans
05/11/2021De Vlaamse Regering heeft op de valreep een klimaatakkoord gesloten. “Wat daarin staat over de huurmarkt, is een stap vooruit. Maar tegelijk is het klimaatplan een gemiste kans omdat te weinig ambitie aan de dag gelegd wordt. Voor de koopmarkt hopen we dat er een volwaardig noodkoopfonds komt”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Vlaams Netwerk tegen Armoede. Wat mobiliteit betreft, slaat het klimaatplan de bal volledig mis. Er is nauwelijks sprake van openbaar vervoer. Het Netwerk tegen Armoede reageerde op het Vlaams klimaatplan met een persbericht op 4/11/2021.
Lees meer DownloadInzetten op een armoedebewust HR-beleid loont
25/10/2021Werken wordt vaak beschouwd als dé manier om armoede tegen te gaan. De armoedecijfers maken echter snel duidelijk dat dat niet altijd het geval is. In 2020 leefden 4,2% van de werkende mensen in armoede. Daarenboven is er nog een groter aantal mensen dat werkt en maar net het hoofd boven water weet te houden. Werk is met andere woorden een belangrijke schakel in de weg uit de armoede, maar er is meer nodig. Naast de toegang tot duurzame jobs is een integrale benadering noodzakelijk die ook het welzijnsaspect in rekening neemt, zowel bij de toeleiding naar werk als op de werkvloer.
Tine Claes en Christine Castille schreven een artikel over het belang van een armoedebewust HR-beleid op de website van het Sterpunt Inclusief Ondernemen
Lees meerNetwerk tegen Armoede en De Ruimtevaart gingen in gesprek met kabinet minister Demir over energiecrisis
19/10/2021Het Netwerk tegen Armoede en De Ruimtevaart gingen op 19/10/2021 in gesprek met het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Uiteraard kwam de huidige energiecrisis ruim aan bod. Het werd een constructief gesprek. De minister volgt ons in ons pleidooi om zowel op korte als lange termijn maatregelen te nemen die energie terug betaalbaar moeten maken voor mensen met een laag inkomen. We kijken daarbij in de eerste plaats naar woningkwaliteit, maar ook naar de energiefactuur zelf.
Lees meerOver leven in armoede: twee straffe getuigenissen van Tessa en Peter
17/10/2021Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober vragen verschillende organisaties aandacht voor de 2,3 miljoen Belgen die een risico op armoede of sociale uitsluiting lopen. De Morgen interviewde Tessa en Peter over wat dat betekent en welke impact armoede heeft. Lees de twee straffe getuigenissen van Tessa en Peter in de Morgen van 17/10/2021. "Velen denken dat het onze eigen schuld is."
Lees meerPlak op kinderen in armoede niet al op voorhand een stigma
17/10/2021Naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober 2021 legde ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp in Libelle Mama uit wat kinderarmoede betekent en welk effect het heeft op het leven en de toekomst van kinderen.
Lees meerActies van armoedenetwerken op 17 oktober over heel het land vragen aandacht voor groeiende armoedeproblematiek
15/10/2021Op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Armoede, stellen de regionale netwerken
armoedebestrijding verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) het onrecht aan de kaak dat armoede nog steeds is Volgens de laatste armoedecijfers leven in België maar liefst bijna 2 miljoen mensen in armoede of lopen zij een zeer groot armoederisico (18.9% van de ganse bevolking). Dit cijfer houdt nog geen rekening met de impact van de coronacrisis en de overstromingen in juli. Deze crisissen hebben net mensen in armoede het hardst getroffen. De grootste oversterfte door het coronavirus was bij mensen in armoede. Werknemers in precaire jobs waren het minst goed beschermd door de sociale zekerheid, door de grote stijging van de uitgaven voor basisgoederen (voeding, elektriciteit, gas,…) raakten vooral zij in de problemen om hun facturen en huur te betalen. De overstromingen hebben vooral lelijk huisgehouden in de wijken waar mensen in armoede leven. Dit hoeft ons niet te verbazen. Zij wonen immers in goedkope huurhuizen die vaak in minder goede staat zijn en zich bevinden in de wijken die het minst goed gelegen zijn.
Luister ook naar oplossingen van mensen in armoede
15/10/2021Algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp pleiten in Apache voor meer maatschappelijke participatie van mensen in armoede aan de vooravond van de Werelddag tegen Armoede op 17 oktober. Ze pleiten ervoor dat mensen hun stem meer kunnen laten horen. Mensen in armoede kunnen zelf ook mee nadenken over oplossingen voor de problemen waarmee ze te maken hebben.
Lees meerTien jaar CEBUD: Een menswaardig inkomen voor iedereen
14/10/2021Op 14 oktober 2021 vierde CEBUD zijn tiende verjaardag met een feestelijke studiedag. Ze stonden plenair stil bij het belang van een menswaardig inkomen voor iedereen en doken in de namiddag in sociaal werkpraktijken van de toekomst. Het Netwerk tegen Armoede nam deel aan de studiedag, zowel aan het panelgesprek in de voormiddag als een workshop in de namiddag.
Lees meerVerlenging uitbreiding sociaal tarief voor energie positief maar biedt onvoldoende perspectief voor kwetsbare gezinnen
12/10/2021De regionale netwerken armoedebestrijding verenigd in het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) juichen toe dat de federale regering in de begroting 2022 een prioriteit maakt van de strijd tegen energiearmoede. Het betaalbaar houden van de energiefactuur voor kwetsbare gezinnen door de uitbreiding van het sociaal tarief te verlengen en door de toekenning van de energiecheque is een goede beslissing in de huidige context van immens stijgende aardgasprijzen. Deze maatregelen zijn broodnodig om mensen met een laag inkomen de winter menswaardig te laten doorkomen. Om mensen in armoede na de gezondheids- en sociaal-economische crisis van het voorbije anderhalf jaar opnieuw een perspectief te geven zijn echter meer structurele, langetermijnmaatregelen. We willen dus een lans breken voor het duurzaam verankeren van het sociaal energietarief én de uitbreiding van de groep kwetsbare gezinnen op basis van de inkomensgrens.
Het Netwerk tegen Armoede reageerde op Radio 1 en één op 11 en 12/10/2021. Tessa en Cindy getuigden over hun energiekosten.
Teken samen met mensen in armoede de krijtlijnen uit. Maak ruimte voor échte participatie
11/10/2021De Werelddag van Verzet tegen Armoede vindt jaarlijks plaats op 17 oktober. Het is dé gelegenheid bij uitstek om wereldwijd de armoedeproblematiek onder de aandacht te brengen. Het Netwerk tegen Armoede koos dit jaar het ‘recht op maatschappelijke participatie’ als centraal thema. Mensen in armoede hebben vaak met uitsluiting te maken. Dat is tijdens de coronacrisis nog meer op scherp gesteld doordat afstandsonderwijs vaak niet lukte, door een krappe behuizing tijdens de lockdown, door hogere prijzen voor basisproducten ... Mensen in armoede willen gewoon mens kunnen zijn, ze willen graag ergens deel van uitmaken, zichzelf kunnen zijn en ontwikkelen … kortom deel uitmaken van de samenleving. Ze willen gezien en gehoord worden en de armoedecirkel doorbreken.
Het Netwerk tegen Armoede lanceerde de campagne rond 17/10 op maandag 11/10/2021.
Werelddaklozendag: Jongeren die in fleur van hun leven zouden moeten zijn, maar zonder dak boven hun hoofd
09/10/2021Een aantal verenigingen vraagt in Knack van 9/10/2021 aandacht voor de situatie van jongeren die in de fleur van hun leven zouden moeten zijn, maar geen dak boven het hoofd hebben.
Lees meerSuccesvol klimaatbeleid kan niet zonder ambitieus sociaal beleid
08/10/2021De opwarming van de aarde is niet langer een ver-van-ons-bed-show, ook België deelt in de klappen. Kijk maar naar de overstromingen van half juli, die ook de sterke sociale ongelijkheid pijnlijk duidelijk maken. Duizenden gezinnen waar het water al aan de lippen stond, verloren hun woonst en heel hun hebben en houden en dreigen nu helemaal kopje-onder te gaan. Hoewel ze het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatopwarming, dragen ze wel de grootste gevolgen. Een succesvol klimaatbeleid kan niet zonder een ambitieus en adequaat sociaal beleid. De armoedenetwerken in België roepen de verschillende overheden op tot sociale rechtvaardigheid. Ze vragen om mensen in een kwetsbare positie te begeleiden en ondersteunen in de groene transitie én te investeren in kwalitatieve en energiezuinige (sociale) woningen.
Lees meerDe stem van mensen in armoede blijft onderbelicht
07/10/2021De stem van mensen in armoede blijft onderbelicht. Dat zeggen Katrien Boone van Howest en Pascale Cockhuyt van onze vereniging Vzw Wieder in een dubbelgesprek over participatie op Sociaal.Net: “Hoe kan het dat in een rijke samenleving 15 procent van de mensen niet genoeg geld heeft om menswaardig rond te komen? Welke mechanismen zitten daar achter?”
Lees meerWoonzaak in december naar Straatsburg tegen Vlaams woonbeleid
04/10/202138 sociale organisaties stappen op 17 december onder de noemer Woonzaak naar het Europees Comité voor Sociale Rechten om de problemen in het Vlaamse woonbeleid aan te kaarten. Een juridische studie heeft aangetoond dat zo’n zaak kans maakt. Hugo Beersmans, woordvoerder van de Vlaamse Woonzaak, legt de vinger op de wonde in De Morgen van 4/10/2021 naar aanleiding van een webinar.
Lees meerKLIMAATBELEID JA - KLIMAATARMOEDE NEEN
01/10/2021Tik. Tak. De klok tikt. De opwarming van de aarde is niet langer een ver-van-ons-bed-show. Ook België deelt in de klappen. Kijk maar naar de overstromingen van half juli dit jaar. De overstromingen maken ook de sterke sociale ongelijkheid pijnlijk duidelijk. Armoede krijgt plots een nieuw gezicht. Duizenden gezinnen waar het water al aan de lippen stond, verloren hun woonst en heel hun hebben en houden. Ze dreigen nu kopje-onder te gaan.
Kom op 10 oktober mee in actie tijdens de klimaatmars! Het Netwerk tegen Armoede loopt ook mee met een delegatie. Dat is aan de vooravond van een belangrijke Europese top en de grote klimaattop in Glasgow. Er is nog tijd om de loop van de geschiedenis te veranderen. En jij, Wat deed jij op 10 oktober 2021?
Steeds moeilijker toegang tot leefloon: Armoedenetwerken stellen alternatief voor GPMI voor en lanceren campagnes 17/10
30/09/2021Voor het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding is het Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie (GPMI) het ultieme voorbeeld van hoe het leefloon, het laatste financiële vangnet voor de meest kwetsbaren in onze samenleving, steeds meer voorwaardelijk wordt. Volgens de overheid moeten mensen die recht hebben op (en dus nood hebben aan!) een leefloon, ‘begeleid worden’. Maar het zwaartepunt ligt steeds meer op voorwaarden en controle in plaats van op begeleiding. Als gevolg daarvan neemt het risico tot non-take up of onderbescherming toe. Mensen in armoede ervaren de begeleiding niet meer als ondersteunend, maar als controlerend. Die ervaring blokkeert hun vooruitgang. Mensen kunnen via sancties zelfs uitgesloten worden van hun leefloon waardoor zij compleet zonder financiële middelen vallen.
In de aanloop van 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, roepen de netwerken armoedebestrijding verenigd in BAPN op voor een alternatief voor het GPMI, op maat van mensen in armoede, en lanceren zij hun publicatie “GPMI: te veel uitsluiting, te weinig begeleiding”.
Lees meerSteeds strengere voorwaarden leefloon zorgen voor uitsluiting
29/09/2021Leefloners hebben steeds vaker te maken met strengere voorwaarden om recht op leefloon te laten gelden. Dat zorgt voor heel veel stress en tast het zelfvertrouwen aan
Onderzoek BAPN toont dat Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie GPMI veeleer sanctionerend werkt dan traject op maat is. Snow getuigt in De Standaard van 29/9/2021.
Investeren in armoedebestrijding is investeren in welzijn én welvaart
27/09/2021In zijn Septemberverklaring sprak minister-president Jan Jambon over investeringen in welvaart om welzijn te bevorderen. Het Netwerk tegen Armoede mist de ambitie van de Vlaamse Regering om echt het verschil te maken op het vlak van armoedebestrijding en draait het graag om: investeer in welzijn en geef meteen ook een boost aan onze welvaart. Elke euro besteed aan mensen in armoede verhoogt hun koopkracht en draagt bij aan onze welvaart.
Lees meer DownloadBoekencheck: drie procent leerlingen secundair heeft geen schoolboeken aan begin schooljaar
24/09/2021Uit Boekencheck van Krijt vzw blijkt dat drie procent van leerlingen in secundair onderwijs geen schoolboeken heeft wegens armoede. Het blijkt ook dat scholen een verschil kunnen maken. Dat staat in De Morgen van 24/9/2021.
Lees meerHet is te vroeg om een einde te maken aan de coronapremie van 50 euro voor kwetsbare groepen
23/09/2021"Het is moeilijk te begrijpen dat vanaf oktober het inkomen van de meest kwetsbaren met 50 euro verminderd zou worden". Daarom dringen de partners van het Belgisch Minimum Inkomen Netwerk (BMIN) er in Knack op 22/9/2021 op aan dat de regering-De Croo de huidige sociale #coronamaatregelen zou verlengen.
Lees meerSterke aflevering van Durf te vragen met straffe getuigenissen over leven in armoede
22/09/2021Siska Schoeters maakte op 21/9/2021 in Durf te vragen op één op een openhartige manier bespreekbaar hoe het is om in armoede te leven. Een aantal mensen uit onze verenigingen bracht straffe getuigenissen. Ze ontkrachtten veelgehoorde clichés en antwoordden op vaak gehoorde vragen als "Zou je niet beter wat harder gaan werken?", "Ben je bang om dakloos te worden?", "Waarom hebben arme mensen altijd een huisdier?". Een heel sterke aflevering die op een respectvolle manier de mensen in hun kracht toont.
Lees meerZorg voor betere voorwaarden voor schoolboeken kwetsbare leerlingen
22/09/2021‘Als je op een zwarte lijst staat, krijg je je schoolboeken niet. We roepen al jaren om het systeem te veranderen, en onderhandelen over betere voorwaarden voor kwetsbare ouders. Maar er is geen interesse om daar iets aan te doen’, aldus Colette Victor van vzw Krijt in De Standaard van 22/9/2021.
Contacteer onsZwarte lijst voor sociale huurders lost niets op en werkt stigmatiserend
21/09/2021Minister van Wonen Diependaele pakte op 21/9/2021 uit met het voorstel voor een zwarte lijst van sociale huurders die door wangedrag of verwaarlozing van de woning uit huis gezet worden. Deze mensen zouden drie jaar lang uitgesloten worden van sociale huisvesting. Het Netwerk tegen Armoede reageerde op deze plannen en betreurt dat minister Diependaele zich vergist van prioriteit. Een kleine helft van de sociale huurwoningen kampt immers met zware kwaliteitsgebreken. Dat is een veel prangender probleem dan het gedrag van de huurders die in zo’n precaire woonsituatie vastzitten.
Lees meerUitbreiding sociaal energietarief is eerste buffer tegen energiearmoede op korte termijn
20/09/2021'De energieprijzen die plafond na plafond doorbreken veroorzaken (terecht) grote onrust bij de brede bevolking, maar bij mensen in armoede is de paniek niet ver weg meer. Met de winter voor de deur dreigen gezinnen kopje onder te gaan als de huidige prijsstijgingen aanhouden.' Daarom vragen BAPN (Belgisch Netwerk Armoedebestrijding), Netwerk tegen Armoede en Samenlevingsopbouw maatregelen op korte en lange termijn om de strijd tegen energiearmoede op te voeren. 'Die strijd is de verantwoordelijkheid van alle beleidsniveaus in ons land. Van België over de regio's tot de lokale besturen.'
Lees meerSchaf warme maaltijden in scholen niet zomaar af
17/09/2021Door de coronacrisis beslisten scholen tijdelijk warme maaltijden te schrappen. Maar nu het weer mag, kiezen er ineens tientallen voor een definitieve stop. Jammer, vinden experts, want zo’n middagmaal is net dé manier om de gezondheid en gelijkheid te bevorderen.
Lees meerToeleiding naar vakantie blijft belangrijk
16/09/2021Op 16/9/2021 vond een armoedeoverleg over toerisme plaats. Het Netwerk tegen Armoede ging samen met de verenigingen Betonne Jeugd, Wijkpartenariaat De Schakel en A'kzie Vzw online in gesprek met het kabinet van minister Zuhal Demir.
Het werd een vruchtbaar gesprek over het belang van vakantie voor mensen in armoede. We benadrukten dat er naast financiële drempels, ook andere drempels de toegang tot vrije tijd en vakantie bemoeilijken. De Rap Op Stap-kantoren blijven daarom een belangrijke manier om mensen in armoede toe te leiden.
Cultuur opent deuren naar andere domeinen
15/09/2021Op 15/9/2021 was het Netwerk tegen Armoede met een aantal mensen uit de verenigingen VZW Recht-Op, De Schakel Puurs en Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw te gast op het kabinet van minister-president Jan Jambon voor een armoedeoverleg over cultuur.
Lees meerDigitale coronapas niet evident voor tieners, ouderen en kansarmen
15/09/2021Nu de deur openstaat voor een ruimer gebruik van de coronapas, zal iedereen vaker zijn Covidsafe-app nodig hebben. Maar is iedereen mee? Inloggen is voor min-18 jarigen ingewikkeld, voor ouderen en kansarmen speelt de digitale drempel. Het Netwerk tegen Armoede waarschuwt dat niet iedereen zomaar in het bezit is van een (recente) smartphone of vlot met apps overweg kan.
Lees meer