# Nieuws # Dossiers # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Digitalisering # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Klimaat # Lokaal beleid # Mobiliteit # Onderwijs # Schulden # Werk # Wonen, water, energie # Duurzame tewerkstelling

Vlaams minister Benjamin Dalle erkent 7 bijkomende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen

05/12/2022

Vlaanderen kent al sinds het armoededecreet in 2003 een structureel kader om de participatie van mensen in armoede aan het beleid te verzekeren. In 2009 werd hier uitvoering aan gegeven met onder meer de erkenning en subsidiëring van verenigingen waar armen het woord nemen. Sinds de laatste uitbreiding in 2013 werden er 52 van deze verenigingen erkend en gesubsidieerd. Dit voorjaar besliste de Vlaamse Regering om dit aantal op te trekken tot 58. Op 5/12/2022 maakte minister Dalle bij Doucheflux bekend welke 7 verenigingen vanaf 2023 een erkenning en bijhorende subsidiëring ontvangen: Compagnie & Co uit Lommel, Uit het Niets uit Vilvoorde, Kinderfonds De Tondeldoos uit Dendermonde, Doucheflux uit Anderlecht, Het Vonkje uit Beringen, Jong Gent in Actie uit Gent en VLOS uit Sint-Niklaas.

Lees meer

Onderwijs voor alle lagen van de samenleving

29/11/2022

Afgelopen week kopten de Vlaamse kranten dat het lerarentekort scholen met kwetsbare kinderen het hardst treft. Dit bleek uit een analyserapport dat KU Leuven maakte op basis van de niet-ingevulde schoolopdrachten voor de 1.500 basisscholen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Het lerarentekort vormt vast en zeker een bedreiging voor het onderwijs van alle leerlingen. Het is echter nóg een groter gevaar voor de onderwijskansen en toekomst van de meest kwetsbaren, namelijk kinderen met laaggeschoolde moeders of waarvan de thuistaal niet het Nederlands is. Openstaande vacatures voor leerkrachten geraken immers het moeilijkst ingevuld in scholen met veel kwetsbare leerlingen. LEVL en Netwerk tegen Armoede pleiten daarom voor een beleid dat daadkrachtig en ambitieus wil inzetten op effectieve gelijke onderwijskansen, los van crisissen.

Lees meer
# Dossiers # Aanbeveling # Armoede # Onderwijs

Onderwijs en armoede

24/11/2022

Er is een groeiende aandacht voor armoede binnen het onderwijs. En terecht, want maar liefst 1 op de 8 Vlamingen wordt in kansarmoede geboren. Leerlingen in een kwetsbare situatie ondervinden meer moeilijkheden op school. Een te hoge boekenfactuur, stress waardoor ze zich moeilijk kunnen concentreren en geen stille plekken om huiswerk te maken zorgen voor slechte punten. Wanneer leerkrachten niet verder kijken dan hun prestaties, komen ze al snel in het watervalsysteem terecht of stoppen ze met school. Hoewel er gesproken wordt over gelijke onderwijskansen, zien we dit niet wanneer de bel gaat. Onderwijs kan armoede niet oplossen, maar wel het verschil maken. Directeurs merken steeds vaker op dat leerlingen met niet aangepaste kledij of ongezonde voeding op school komen. Ze gaan vaak zelf op zoek te gaan naar oplossingen, maar even vaak weten ze niet waar te beginnen, welke maatregelen het verschil maken en hoe ze armoede kunnen herkennen. Het Netwerk tegen Armoede ondersteunt scholen in hun zoektocht naar hoe zij het verschil kunnen maken in de strijd tegen armoede.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie

Netwerk tegen Armoede zoekt een beleidsmedewerker Wonen

23/11/2022

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede is op zoek naar een beleidsmedewerker Wonen (80% tot 100%). Als beleidsmedewerker op het thema Wonen lever je een directe bijdrage aan het garanderen van het recht op wonen voor iedereen. Zonder een goede woning kunnen mensen niet floreren, kinderen niet leren. De strijd tegen energiearmoede en vóór een rechtvaardige klimaattransitie maken deel uit van deze functie. Deadline: 16 december 2022

Lees meer
# Nieuws # Werk # Armoede

Eerste stappen naar een strijdbaar 17/10 rond thema "Werk"

22/11/2022

55 leden van onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, kwamen dinsdag 22 november samen om na te denken over "werk", het thema voor Werelddag Verzet tegen Armoede 17/10 in 2023. We wisselden ervaringen uit, identificeerden bestaande drempels en stelden aanbevelingen op rond de re-integratie van langdurig zieken op de arbeidsmarkt, kwalitatieve tewerkstelling in de sociale economie, toegankelijke begeleiding naar werk, opleidingen en over menswaardig werk.

Lees meer
# Aanbeveling # Nieuws # Armoede # Digitalisering # Onderwijs

Netwerk tegen Armoede en Vlaamse Scholierenkoepel vragen betaalbaar secundair onderwijs

21/11/2022

De Vlaamse Scholierenkoepel stelde een adviesrapport op om meer gelijke kansen te creëren in het onderwijs. Een onmiddellijke bevriezing van de schoolkosten, gratis openbaar vervoer en een maximumfactuur zijn enkele standpunten. Het Netwerk tegen Armoede is blij dat er aandacht is voor het recht op onderwijs. Algemeen coördinator Heidi Degerickx gaf in De Ochtend van Radio1 op 21 november een reactie. Op 22 november was Ingrid, ervaringsdeskundigde uit één van onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, te zien op VTM nieuws over de hoge schoolkosten.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk

Tweedaagse voor jongeren over vrije tijd en welbevinden

02/11/2022

Op 1 en 2 november organiseerde het Netwerk tegen Armoede een thematische tweedaagse voor 14 jongeren uit vier verenigingen: Centrum Kauwenberg, Jong Gent in Actie, Betonne Jeugd en PSC Open huis. Ze dachten na over uitdagingen en aanbevelingen op vlak van ‘vrije tijd voor allen’ en ‘welbevinden en positieve identiteisontwikkeling’. Twee prioriteiten van het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan. Dit wordt vervolgd aan de hand van een uitgebreid rapport dat begin 2023 zal gelanceerd worden. 

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Verhaal # Dossiers # Armoede # Gezondheid

‘Mensen worden altijd en overal richting goedkope, ongezonde voeding gepusht’

27/10/2022

Gezonde voeding is belangrijk, maar ligt niet altijd binnen ieders bereik. Mensen in armoede eten bijvoorbeeld vaak ongezonder. Maar dat heeft niets te maken met wilskracht of motivatie. “Betaalbaar en gezond winkelen vergt planning, tijd en mentale ruimte. Zaken die mensen in armoede vaak missen.”
Een uitgebreid en genuanceerd artikel op Sociaal.Net van 27/10/2022, waaraan onze vereniging T'ANtWOORD heeft meegewerkt dat sociaal restaurant t'HERT uitbaat in Turnhout.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Cera verdubbelt bijdrage partners voor De Warmste Week

26/10/2022

Voor bijdragen van partners van Cera voor De Warmste Week doet Cera het bedrag maal twee. Vele vennoten wouden hun steentje kunnen bijdragen in deze moeilijke tijden om zo samen een dam op te werpen tegen kansarmoede. De opbrengst van het De Warmste Week-Fonds gaat integraal naar 270 projecten in Vlaanderen en Brussel die werken rond (kans)armoede. Daaronder zitten heel wat Cera-partners, waaronder het Netwerk tegen Armoede en haar verenigingen. Heidi Degerickx en Cindy Van Geldorp doen in een video een warme oproep aan de vennoten van Cera om te storten voor De Warmste Week.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Inkomen

Kinderarmoede vraagt structurele aanpak op verschillende domeinen

24/10/2022

In het weekend van 22 en 23/10 waren algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp te zien op Vlaamsparlement.tv in het programma Het Gesprek, naar aanleiding van het actuadebat over kinderarmoede op 19/10/2022.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Gezondheid # Wonen, water, energie # Klimaat

Armoedenetwerken voorop in Klimaatmars op 23/10

23/10/2022

Op zondag 23/10/2022 vond de Klimaatmars plaats in Brussel. De armoedenetwerken liepen voorop in de stoet met een duidelijke boodschap: KLIMAATBELEID JA - KLIMAATARMOEDE NEEN. Daarmee willen ze duidelijk maken dat niemand mag achterblijven in de klimaattransitie.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Digitalisering # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Mobiliteit # Onderwijs # Schulden # Werk # Wonen, water, energie

Armoede is als een spinnenweb waarin alles met elkaar verweven is

17/10/2022

Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober lanceerde de VRT een video met Linde Merckpoel en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp. Ze vergelijken er armoede met een spinnenweb waarin alles met elkaar verweven is. Een probleem komt nooit alleen, maar gaat vaak gepaard met problemen op andere vlakken. Zo is het voor mensen in armoede vaak moeilijk uit het spinnenweb te geraken. Cindy getuigt in de video wat dat voor haar betekende en hoe ze er is uitgeraakt.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Netwerk tegen Armoede zoekt een Zakelijk / HR Coördinator

14/10/2022

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede zoekt een Zakelijk / HR Coördinator. Je bent de rechterhand van de algemeen coördinator waaraan je rechtstreeks rapporteert. Binnen deze duofunctie draag jij de eindverantwoordelijk voor het zakelijk beheer van alle interne processen en het personeel.

Lees meer
# Dossiers # Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie

Achter de energiecrisis schuilt een veel grotere wooncrisis

13/10/2022

Op 17 oktober vindt de Werelddag van het Verzet tegen Armoede plaats. In december volgt De Warmste Week met steun voor initiatieven rond kansarmoede, waar het Netwerk tegen Armoede nauw bij betrokken is. "Door de energiecrisis staat armoede meer dan ooit in de schijnwerpers. Maar achter die energiecrisis schuilt een veel grotere wooncrisis", zeggen algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp in een interview met Sociaal.Net op 13/10/2022.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie

Sociaal bloedbad dreigt door energiecrisis. Armoedenetwerken trekken aan alarmbel op 17/10

13/10/2022

Op 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, voeren de armoedenetwerken samen met mensen in armoede actie over heel het land om het onrecht dat armoede is aan te kaarten. Dat is dit jaar, meer dan ooit te voren, van cruciaal belang. De huidige energiecrisis en stijgende levenskosten storten onze samenleving in een ongeziene verarming. Er dreigt een sociaal bloedbad voor gezinnen in armoede en de lagere middenklasse. De armoedenetwerken trekken daarom aan de alarmbel: Naast crisissteun moet het beleid dringend investeren in structurele maatregelen, te beginnen met kwaliteitsvolle en energiezuinige huisvesting!

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Werk # Duurzame tewerkstelling

Netwerk tegen Armoede leert werkgevers signalen herkennen

11/10/2022

Algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp spraken met Rekto:Verso over armoede op de werkvloer. Dat is ook nodig, want maar liefst 62 procent van de ondernemingen heeft werknemers met financiële problemen. Hun slechte situatie blijft vaak onder de radar. Dat is jammer, want werkgevers kunnen een win-win situatie creëren waar er een betere werkomgeving is voor kwetsbare werknemers met gevolg van een hogere productiviteit en minder uitval op de werkvloer. Het Netwerk tegen Armoede help bedrijven met een audit en een actieplan om bewuster te worden en structurele maatregelen te nemen.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Wonen, water, energie

Gezocht: 180.000 woningen voor een warme thuis - Actieweek rond 17/10 gestart

10/10/2022

Op 17 oktober vindt jaarlijks de Werelddag van Verzet tegen Armoede plaats, dé dag met wereldwijd aandacht voor de armoedeproblematiek. Dit jaar zet het Netwerk tegen Armoede het ‘recht op wonen’ centraal tijdens de actieweek die start op 10/10. Vlaanderen kampt met een wooncrisis. 180.000 gezinnen staan op de wachtlijst voor een sociale woning, vaak al jaren lang. Het woonbeleid faalt. “We willen garanties om het recht op wonen voor iedereen waar te maken. Het is tijd voor actie en oplossingen die echt werken: meer en betere sociale woningen en een woonbeleid dat de kwaliteit en de betaalbaarheid van private huurwoningen verbetert”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx. De actieweek werd afgetrapt op Werelddaklozendag op 10 oktober met een symbolische actie met wachtrij van krijtfiguren van het station Brussel-Noord tot het kabinet van Vlaams minister van Wonen Diependaele. Wij gingen nadien ook in gesprek met de minister zelf.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Onderwijs

Kwaliteitsalliantie voor toegankelijk lesmateriaal

10/10/2022

10 oktober 2022 was het Netwerk tegen Armoede aanwezig tijdens de voorstelling van de langverwachte Kwaliteitsalliantie door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts in Don Bosco in Halle. Het Netwerk tegen Armoede ondertekende - als een van de educatieve partners in het proces - de 12 engagementen en oproepen tot engagementen (acties die op middellange termijn de kwaliteit van de lespraktijk kunnen optimaliseren). Kwaliteit verliest echter haar betekenis wanneer je zonder boeken in de klas moet zitten. Het Netwerk tegen Armoede is dan ook blij dat de educatieve partners in de Kwaliteitsalliantie een oproep doen aan de rechtstreeks verantwoordelijken om ervoor te zorgen dat alle leerlingen op 1 september beschikken over de nodige leermiddelen. We hopen dan ook dat de boekendistributeurs ingaan op deze oproep en mee aan tafel komen zitten.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Mobiliteit

Spoorvisie zoekt centen

10/10/2022

Wordt het spoor de ruggengraat van de Belgische duurzame mobiliteit? De Spoorvisie 2040 én de nieuwe beheersovereenkomsten met spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel beloven een radicale heropwaardering van het spoorvervoer. Vorige week vrijdag kreeg ook het goederenvervoersplan groen licht, na aandringen van vakbonden, werkgeversorganisaties als VOKA en de havenbedrijven. Tegen 2030 moet het goederenvervoer verdubbelen.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede

Standaardtest en inschrijvingsgeld verplichte inburgeraars in strijd met de grondwet

10/10/2022

De aanpassingen die worden doorgevoerd aan het decreet volwassenenonderwijs zijn in strijd met drie fundamentele grondrechten. Dat stellen Ligo, Centra voor Basiseducatie, ACV, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Netwerk tegen Armoede. “De Vlaamse regering luistert niet naar ons, dus we kunnen niet anders dan naar het grondwettelijk hof trekken” Aldus Joke Drijkoningen, directeur van de federatie van Ligo, die Nederlands als tweede taal geven.

Lees meer
# Nieuws # Mobiliteit # Armoede

3500 werknemers van 48 werkgevers fietsen tegen vervoersarmoede in oktober

03/10/2022

Niet iedereen kan het zich veroorloven om zich te verplaatsen, want zich verplaatsen kost geld. Om mensen in vervoersarmoede te helpen fietst de Fietsersbond met de benefietactie Bike for Life samen met 48 werkgevers en hun 3500 werknemers naar het werk tijdens de maand oktober 2022. Door hun werknemers te sponsoren als ze met de fiets naar het werk komen brengen de werkgevers geld bij elkaar. Met de opbrengst worden via de lokale afdelingen van de Fietsersbond fietsen, deelfietsen en fietsonderhoud aangeboden voor wie in kansarmoede leeft. Weerman Bram Verbruggen en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp geven de aftrap van Bike for Life.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie # Inkomen # Werk

Gerichte en sociale maatregelen Septemberverklaring kunnen acute noden helpen lenigen

29/09/2022

Met een aantal dagen uitstel heeft minister-president Jan Jambon op 29/9/2022 zijn Septemberverklaring toegelicht in het Vlaams Parlement. “De maatregelen uit de Septemberverklaring kunnen een verschil maken voor mensen in armoede gedurende de komende wintermaanden”, zegt algemeen coördinator Heidi Degerickx. “We blijven verdere maatregelen bepleiten voor de langere termijn, in de eerste plaats om de woon- en energiecrisis een halt toe te roepen."

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede

Vlam jij mee tegen kansarmoede?

27/09/2022

De Warmste Week staat dit jaar in het teken van kansarmoede. Maar liefst 270 projecten zijn door de jury geselecteerd. Tal van organisaties en bedrijven organiseren allerlei acties om geld in te zamelen voor het goede doel. Onze verenigingen hebben in totaal 37 projecten ingediend. Bovendien werkten verschillende verenigingen mee aan programma's, podcasts en dossiers om kansarmoede onder de aandacht te brengen. Steun jij ook mee de 37 projecten voor De Warmste Week?

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie

De armoedenetwerken roepen de federale en regionale regeringen op om dringend een taskforce “wonen-energie” op te richten

26/09/2022

De afgelopen maanden en weken hebben de verschillende regeringen in ons land verschillende maatregelen genomen om de impact van de energiecrisis op kwetsbare gezinnen, de middenklasse en zelfstandigen te verminderen. De armoedenetwerken verwelkomen deze inspanningen, maar vrezen dat deze onvoldoende zullen zijn om een sociaal bloedbad te vermijden. Reeds voor de covid-crisis leefden maar liefst één op vijf mensen in België in energiearmoede. De huidige energiecrisis, die bovenop een algemene stijging van de levensduurte en de nasleep van de covid-crisis en de overstromingen van 2021 komt, heeft als gevolg dat de energiefactuur niet enkel onbetaalbaar wordt voor mensen in armoede, maar ook voor de lagere middenklasse.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Wonen, water, energie

Koppel tijdelijke plafonnering huur aan energieprestatie woning

23/09/2022

Zowel de energie- als de huurprijzen gingen de voorbije maanden door het dak en aan die ongeziene prijsstijgingen lijkt maar geen einde te komen. Dat is een financiële wurggreep voor duizenden gezinnen. Aan de vooravond van de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering doet het Vlaams Netwerk tegen Armoede een concreet voorstel om de prijsspiraal voor huur en energie te doorbreken. “Plafonneer tijdelijk de huurprijzen en laat de indexering nadien afhangen van de energieprestatie van de woning. Koppel hogere steun voor verhuurders aan meer woningkwaliteit en een gereguleerde huurprijs. Zo maak je huurwoningen betaalbaar, verlaag je de energiefactuur van kwetsbare gezinnen en boek je enorm veel klimaatwinst”, benadrukt algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Vlaams Netwerk tegen Armoede. Dit opiniestuk werd gepubliceerd in De Wereld Morgen en Het Nieuwsblad.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Inkomen # Wonen, water, energie # Armoede

De gevolgen van de energiecrisis gaan verder dan een koud huis

22/09/2022

De energiecrisis heeft een groot effect op het financiële budget van een persoon, maar de gevolgen gaan nog verder dan de portemonnee. Door de hoge rekeningen worden mensen gedwongen ook te besparen op andere levensdomeinen, zoals vrijetijd en kledij. Daarnaast heeft de financiële stress een weerslag op het mentale welzijn. Experts waarschuwen voor een stijging van psychologisch leed. De Morgen en Het Nieuwsblad spraken met algemeen coördinator Heidi Degerickx en evaringsdeskundige Cindy Van Geldorp van het Netwerk tegen Armoede.

Lees meer
# Aanbeveling # Nieuws # Onderwijs # Armoede

Iedereen een laptop op school, en toch blijft boekenfactuur even hoog: in elke klas zit leerling die schoolboeken niet kan betalen

21/09/2022

De resultaten van de #Boekencheck 2022 zijn binnen en tonen alarmerende cijfers: 5,12% van de gescreende leerlingen zit momenteel zonder boeken in de klas (los van leveringsproblemen). Dit is maar liefst 2,17% meer dan vorig jaar. Laat dit een signaal zijn naar de overheid dat er nog werk is aan gelijke onderwijskansen.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede

Trotseren we de komende winter eensgezind, of niet?

16/09/2022

Een unaniem advies van de sociale partners over de verdeling van de welvaartsenveloppe blijft uit. De koopkrachtcrisis moet een sociaal rechtvaardig antwoord krijgen. Wij verwachten van de regeringen geen uitdieping van de crisis maar extra koopkrachtmaatregelen, en van de werkgevers een verantwoordelijke houding.

Lees meer
# Aanbeveling # Nieuws # Armoede

Armoedebarometer 2022. Het beleid moet vooral focussen op mensen in armoede.

15/09/2022

De Armoedebarometer 2022 die handelt over het jaar 2021 toont twee gezichten: aan de ene kant dalende of stabiele armoedecijfers; aan de andere kant een exponentiële groei van hulpvragen bij de Voedselbanken, de OCMW ’s. Terwijl de economie aan het bloeien was, verdiepte de armoede zich. Het tweede, armoedig gezicht is een voorbode van 2022 waar de hollende kosten armen dieper in de armoedeval duwen, lage inkomens in armoede worden geduwd. Een armoedebestrijdingsbeleid dringt zich meer dan ooit op.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Verhaal # Armoede # Mobiliteit

Fietsersbond en Netwerk tegen Armoede fietsen in tandem tegen vervoersarmoede

15/09/2022

De Fietsersbond en het Netwerk tegen Armoede gaven op 15 september 2022 de aftrap van de solidaire fietscampagne Bike for Life bij de start van de Week van de Mobiliteit. Maar liefst 392.000 Vlaamse gezinnen hebben geen fiets in huis. 8% van de Vlamingen heeft geen toegang tot een vervoermiddel. Tijdens Bike for Life sponsoren werkgevers de fietsritten van hun personeel van 3 tot en met 31 oktober. De opbrengst gaat naar het project ‘Een fiets voor iedereen’ waarmee de Fietsersbond en het Netwerk tegen Armoede mensen in vervoersarmoede op weg helpen met een fiets.

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.