Corona

De coronacrisis hakt zwaar in op het leven van mensen in armoede. Mensen die voor de coronacrisis in armoede leefden, hebben het vaak nog zwaarder te verduren. De crisis heeft alles op scherp gesteld.

Mensen in armoede ervaren structurele uitsluiting op verschillende levensdomeinen. De coronacrisis maakt de bestaande ongelijkheden extra zichtbaar, maar brengt ook nieuwe ongelijkheden en maatschappelijke uitdagingen met zich mee.

Ondanks alle tijdelijke maatregelen en goedbedoelde solidariteit, blijven structurele maatregelen nodig om armoede aan te pakken op lange termijn.

# Dossiers # Nieuws # Verhaal # Aanbeveling

Wat na de pandemie? Signalen en aanbevelingen na 2 jaar corona

18/05/2022

Twee jaar coronacrisis weegt zwaar op de samenleving, op elke mens. Voor mensen die al in armoede leefden of kwetsbaar waren, heeft de crisis er extra zwaar op ingehakt. Van begin 2020 verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Na twee jaar is de crisis helaas nog niet helemaal bezworen. Intussen komen daar de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne bovenop en worden de gevolgen op middellange en langere termijn duidelijk. De structurele problemen die de coronacrisis op scherp stelde verdienen ook structurele oplossingen en maatregelen. De signalenbundel beschrijft de situatie na twee jaar coronacrisis en bevat signalen en ervaringen van mensen in armoede uit de verenigingen, maar ook aanbevelingen rond zeven thema’s: inkomen, sociaal isolement en vrije tijd, communicatie en toegankelijkheid van diensten, zorg en gezondheid, onderwijs, wonen en lokaal sociaal beleid.

Lees meer Download
# Dossiers # Nieuws

Laat de digitale sneltrein te veel mensen achter?

20/04/2022

De voorbije 2 jaar werd ons leven digitaler dan ooit. Heeft de digitale sneltrein ook voldoende haltes en zitjes voor mensen in armoede, nieuwkomers, ouderen, anderstaligen en laaggeletterden? Sociaal.net vroeg het aan een aantal organisaties en experts, waaronder onze vereniging De Lage Drempel in Mechelen.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Goednieuwsshow over dalende armoedecijfers tijdens coronacrisis is misplaatst

30/03/2022

Het Netwerk tegen Armoede zag voor, tijdens en ook nu in de naweeën van de coronacrisis stijgende problemen bij mensen in armoede. Er komt ook een steeds grotere groep in de problemen. “Dat de armoedecijfers niet substantieel gestegen zijn, kan geen aanleiding geven tot een goednieuwsshow. De cijfers waren al hoog voor de coronacrisis”, zegt algemeen coördinator Heidi Degerickx. “Vandaag leeft nog altijd 1 op de 10 Vlamingen en 1 op de 7 Belgen met een verhoogd armoederisico. Dat is simpelweg onaanvaardbaar in een welvarend land als het onze. Wij trekken vooral de conclusie dat de kloof niet groter geworden is omdat meer mensen, ook werkenden, het moeilijk kregen." Daarmee reageert ze op uitspraken van econoom Ive Marx, die suggereert dat mensen in armoede het nu beter hebben dan voor de coronacrisis. “Dat de huidige energiesteun voor mensen in armoede hen zou weerhouden om te gaan werken, is van de pot gerukt.” De indexering van hun uitkeringen is al lang en meermaals verdampt door duurdere energie en stijgende voedselprijzen, die veel zwaarder wegen in het budget van gezinnen met een laag inkomen.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Armoedenetwerken vinden maatregelen van energieakkoord noodzakelijke boei, maar zee blijft woelig

15/03/2022

De regionale armoedenetwerken, verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), verwelkomen dat de overheid in de nacht van 14 op 15/3/2022 een akkoord heeft gesloten om de energiefacturen betaalbaarder te maken. De verlenging van de uitbreiding van het sociaal tarief voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming zorgt voor een beetje ademruimte voor een miljoen gezinnen die in energiearmoede leven. De armoedenetwerken betreuren echter dat de maatregel niet structureel is verankerd en dat de bedragen niet zijn bevroren. Bovendien werd geen enkele gerichte maatregel getroffen voor mensen van de lagere middenklasse en worden ze aan hun lot overgelaten. De federale overheid reikt een boei aan, maar de storm van de prijsverhogingen blijft woelig, zowel voor de meest kwetsbaren als voor de lagere middenklasse.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Armoedenetwerken leggen voorstellen om energiearmoede tegen te gaan op tafel bij ministers Van der Straeten en Lalieux

10/03/2022

De energieprijzen swingen de pan uit, eerst door de coronacrisis en nu door de oorlog in Oekraïne. Ondanks eerdere maatregelen om de energie voor kwetsbare mensen betaalbaar te houden, worden de prijzen steeds onbetaalbaarder voor hen. Op 10/3/2022 hebben federaal minister van energie Tinne Van der Straeten en federaal minister van Armoedebestrijding Karine Lalieux een aantal organisaties ontvangen om voorstellen en maatregelen te bespreken die energiearmoede kunnen tegengaan. De regionale armoedenetwerken, verenigd in het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), hebben er vier aanbevelingen op tafel gelegd die ze eerder al geformuleerd hadden. “We vragen aan de federale regering de structurele verankering van de uitbreiding van het sociaal tarief voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming, de uitbreiding van het sociaal tarief naar een grotere groep mensen, de tijdelijke bevriezing van het sociaal tarief en de modulering van de accijnzen volgens het inkomen”, aldus coördinator Caroline Van der Hoeven van het BAPN.

Lees meer Download
# Nieuws # Verhaal

Dossier eenzaamheid: de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis

08/03/2022

45 procent van de Vlamingen is eenzamer dan ooit. Humo publiceerde op 8/3/2022 een dossier over eenzaamheid en liet daarin 3 onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis aan het woord. Eén van hen is Orenda van Ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren, één van de verenigingen van het Netwerk tegen Armoede.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

We zien dat mensen die het al moeilijk hadden voor de energiecrisis het nu nog moeilijker krijgen

08/03/2022

Peter Heirman, beleidsmedewerker Wonen bij het Netwerk tegen Armoede was op 8/3/2022 te horen in De Ochtend op Radio 1 en het radionieuws over de gasprijzen die de pan uitswingen: "We zien dat mensen die het al moeilijk hadden voor de energiecrisis het nu nog moeilijker krijgen." Er is een uitbreiding van de groep mensen die recht heeft op een sociaal tarief, maar dat wordt telkens maar met drie maanden verlengd. "Zo creëert men veel onzekerheid: wat na die termijn?"

Lees meer
# Dossiers

Kansen en uitdagingen voor het project Digibanken

18/02/2022

E-inclusie is een hot topic. In het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting van 2020 schetste het Vlaams Netwerk tegen Armoede hoe het in Vlaanderen is gesteld met de toegang tot de digitale omgeving voor mensen in armoede. In een maatschappij waarin bijna iedere dienstverlening volop digitaliseert, heeft maar liefst 34% van de huishoudens met een inkomen lager dan 1.200 euro geen breedbandinternet. Bij de huishoudens met een inkomen van minstens 3.000 euro netto is dat slechts bij 2% het geval. Deze cijfers betreffen de periode vóór de coronacrisis.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Vlaams Netwerk tegen Armoede stelt noodplan voor in strijd tegen stijgende huurprijzen

12/02/2022

De huurprijzen bereiken nieuwe recordhoogtes, zo blijkt uit de CIB-Huurbarometer. Huurders met een laag inkomen voelen deze crisis het hardst. Net in het goedkoopste marktsegment is de krapte het grootst. Daardoor moeten mensen overleven in slechte woningen, die ook nog eens een torenhoge energiefactuur opleveren. Of hoe wooncrisis en energiecrisis elkaar versterken. “We roepen de Vlaamse Regering op om een noodplan uit te rollen in de strijd tegen de stijgende huurprijzen. Mensen in armoede uit onze 57 verenigingen hebben een aantal voorstellen uitgewerkt op korte en lange termijn voor de sociale én de private huurmarkt”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Vlaams Netwerk tegen Armoede. De wachtlijst van 170.000 gezinnen voor een sociale woning moet dringend korter worden.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Maatregelen om hoge energiefactuur in te dijken zijn goed op korte termijn, maar niet goed genoeg

01/02/2022

Dinsdagnacht 1/2/2022 werden de maatregelen bekendgemaakt om de hoge energieprijzen in te dijken. Een goede zaak dat de tijdelijke uitbreiding van het sociaal tarief naar in totaal 1 miljoen gezinnen er komt tot 1 juli. Maar we blijven pleiten voor een structurele verankering. De energieprijzen blijven onbetaalbaar voor mensen onder of net boven de armoedegrens.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Rechten van mensen in armoede steeds meer onder druk

21/01/2022

Het Netwerk tegen Armoede blikt jaarlijks terug op de opvallendste ontwikkelingen en trends in de verenigingen waar armen het woord nemen. 33 van de 57 verenigingen in Vlaanderen en Brussel namen deel aan de bevraging over 2021. Het was opnieuw een uitdagend jaar. Ook in 2021 bleven de hulpvragen pieken bij de verenigingen, en die waren al veel hoger in 2020. Voor 2021 zegt nog eens de helft van de respondenten meer hulpvragen te krijgen. De vragen gingen vooral over de coronacrisis, noodhulp, psychische hulpverlening, huisvesting, energie … Gelukkig konden de verenigingen hun deuren terug meer openen en werkten ze ook meer outreachend. Mensen in armoede maakten zich het meeste zorgen over hun huisvesting, energiefactuur, gebrek aan inkomen, eenzaamheid en bereikbaarheid van (online) diensten.

Lees meer Download
# Nieuws # Dossiers

14e Armoedebarometer

20/01/2022

De 14de Armoedebarometer, die werd voorgesteld op 20/1/2022, zet armoede terug in de “spotlights”: over armoede mag men niet meer zwijgen. Armoede vraag degelijk beleid en effectieve uitwerking van het armoedebeleid. Armoede blijft in Vlaanderen hangen rond 10%. Ook op Belgisch niveau verandert er amper iets. De 14de Armoedebarometer toont aan dat de samenleving niet gul is, integendeel. Het “tekort hebben” is voor gezinnen in of nabij armoede een dagelijks verhaal. Er is een Vlaanderen/België waar het goed gaat, er is een Vlaanderen/België dat probeert te overleven. Over armoede mag niemand meer zwijgen. Decenniumdoelen vraagt degelijk en effectief beleid.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Verlaging BTW-tarief energie geen oplossing op lange termijn

13/01/2022

“De verlaging van het btw-tarief kan in het beste geval op korte termijn financiële ademruimte geven aan mensen met een laag inkomen, maar brengt op lange termijn niets bij”, zeggen het Vlaams Netwerk tegen Armoede en SAAMO in een gezamenlijke reactie op 13/1/2022. Die verlaging veroorzaakt een indexsprong doordat de index minder snel stijgt. De energieprijzen worden afgeremd, maar andere prijzen niet, waardoor mensen met een uitkering op termijn zelfs aan koopkracht dreigen te verliezen. De uitbreiding van het sociaal tarief is de enige manier om mensen met een laag inkomen stabiliteit te geven en te beschermen tegen de onbeheersbare energieprijzen.

Lees meer
Foto door suludan diliyaer via Pexels
# Nieuws # Aanbeveling

Structurele verankering van uitgebreid sociaal energietarief dringt zich op

12/01/2022

Eind 2021-begin 2022 zijn de energieprijzen enorm gestegen. Gas en elektriciteit zijn basisbehoeften, maar steeds meer gezinnen kunnen hun energiefactuur niet of nauwelijks betalen. Tot en met 31/3 is er een uitbreiding van het sociaal tarief voorzien voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Daarna dreigen serieuze problemen. Een structurele verankering van het uitgebreid sociaal energietarief dringt zich op.

Lees meer
meisje met mondmasker op school
# Nieuws # Aanbeveling

Nieuw coronabeleid wordt aanslag op portemonnee

06/01/2022

Door de versoepelde quarantaineregels met meer zelftesten zullen mensen dieper in de buidel moeten tasten. In Vlaanderen leeft 1 op de 10 in armoede. Voor mensen in armoede is elke euro die ze extra moeten uitgeven een euro te veel, ook al betalen mensen met een verhoogde tegemoetkoming maar 1 euro voor een zelftest. Heidi Degerickx, coördinator van het Netwerk tegen Armoede, reageert in Het Nieuwsblad en De Standaard van 6/1/2022.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Nieuw jaar, nieuwe regels: deze 4 maatregelen kunnen mensen in armoede voelen in hun portemonnee

02/01/2022

Algemeen coördinator Heidi Degerickx had het op 2/1/2022 in De Ochtend op Radio 1 over wat er verandert vanaf 1 januari 2022. Sommige wijzigingen zullen mensen in armoede hard treffen.

Lees meer
# Dossiers # Nieuws

Versterken van de solidariteit, een essentiële basis voor de samenleving

20/12/2021

Op de Internationale Dag van de Solidariteit op 20/12/2021 heeft het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting zijn 11de tweejaarlijkse Verslag ‘Solidariteit en armoede’ voorgesteld. Het interfederaal Steunpunt organiseerde – midden in de COVID-19-crisis – gedurende anderhalf jaar een overleg rond het thema van solidariteit, met mensen in armoede en hun verenigingen en netwerken, terreinorganisaties, instellingen en wetenschappers.

Lees meer
Koningin Mathilde in gesprek met een kwetsbare jongere
# Nieuws # Aanbeveling

Koningin Mathilde ontmoet het Brugfigurenproject op Sinterklaasdag

06/12/2021

Zoals ieder jaar vieren vele gezinnen In België op 6 december Sinterklaas. Voor gezinnen die in armoede leven, is dit echter vaak een moeilijke en stresserende dag. Zij hebben immers niet de middelen om hun kinderen op deze dag extra te verwennen. Zij willen niets liever dan dat hun kinderen zich op deze dag niet uitgesloten voelen en dat ze net zoals de andere kinderen niet vergeten werden door de Sint. Dit is jammer genoeg niet altijd mogelijk.
Daarom ging Koningin Mathilde vandaag, samen met UNICEF België en de regionale netwerken tegen armoede verenigd in het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), in gesprek met families en jongeren in armoede. In navolging van dit bezoek roepen BAPN en UNICEF België beleidsmakers op om structurele oplossingen te bieden voor de hoge kinder- en gezinsarmoede in ons land.
(foto: UNICEF België)

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Vanaf 1 januari 2022 twee jaar uitsluiting van aanvullende ziekteverzekering voor wie lidgeld ziekenfonds niet betaalt

06/12/2021

Vanaf 1 januari 2022 zorgt een wijziging binnen de wetgeving van de mutualiteiten ervoor dat leden maar liefst 2 jaar lang kunnen worden geschorst in 2022 en 2023 voor een recht op aanvullende verzekering, zoals een tand- of hospitalisatieverzekering. Dat gebeurt als ze sinds 2019 geen aanvullende bijdrage (lidgeld) hebben betaald voor de voorbije 24 en 36 maanden. De impact is gigantisch. “De maatregel treft het hele gezin, ook kinderen ten laste. Tandzorg, een beugel, (dag)opname in het ziekenhuis en voor- en nazorg, een specialist raadplegen, een bril … voor deze zorgen zal enkel nog wettelijke minimum terugbetaald worden door hun huidige ziekenfonds. Het is een onrechtvaardige maatregel die voor zwarte sneeuw kan zorgen in kwetsbare gezinnen, met zware gezondheidsproblemen en schrijnende toestanden tot gevolg”, aldus Heidi Degerickx, algemeen coördinator van het Vlaams Netwerk tegen Armoede.

Lees meer
cover Jaarboek Armoede 2021
# Dossiers # Nieuws # Verhaal

Jaarboek Armoede 2021: 30 jaar beleidsparticipatie vanuit armoede-ervaring

01/12/2021

Het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting bestaat dertig jaar, net als beleidsparticipatie van mensen in armoede. Vanuit de visie dat mensen in armoede het best zelf spreken over die beleidsparticipatie, ging het Vlaams Netwerk tegen Armoede in gesprek met negen ervaringsdeskundigen. We vroegen hen waarom zij zich actief engageren in de strijd tegen armoede, naar hun visie op participatie, wat de meerwaarde is van het delen van ervaringskennis, het spreken vanuit ervaringskennis en naar evoluties in de armoedebestrijding. Hun reflecties vormen de ruggengraat van deze bijdrage.

Het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2021 van Universiteit Antwerpen werd voorgesteld tijdens een online colloquium op 1/12/2021.

Lees meer Download
# Nieuws

De Vrolijke Kring wint publieksprijs Matexi-Award

16/11/2021

Tijdens de vijfde editie van de Matexi-Award in Vilvoorde werden de meest verbindende buurtinitiatieven van België bekroond. Uit 120 inzendingen werden 20 projecten geselecteerd. De publieksprijs voor het meest verbindende particuliere buurtinitiatief ging naar De Kompanie in Ronse, de klusjesdienst van De Vrolijke Kring.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Acties van armoedenetwerken op 17 oktober over heel het land vragen aandacht voor groeiende armoedeproblematiek

15/10/2021

Op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Armoede, stellen de regionale netwerken
armoedebestrijding verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) het onrecht aan de kaak dat armoede nog steeds is Volgens de laatste armoedecijfers leven in België maar liefst bijna 2 miljoen mensen in armoede of lopen zij een zeer groot armoederisico (18.9% van de ganse bevolking). Dit cijfer houdt nog geen rekening met de impact van de coronacrisis en de overstromingen in juli. Deze crisissen hebben net mensen in armoede het hardst getroffen. De grootste oversterfte door het coronavirus was bij mensen in armoede. Werknemers in precaire jobs waren het minst goed beschermd door de sociale zekerheid, door de grote stijging van de uitgaven voor basisgoederen (voeding, elektriciteit, gas,…) raakten vooral zij in de problemen om hun facturen en huur te betalen. De overstromingen hebben vooral lelijk huisgehouden in de wijken waar mensen in armoede leven. Dit hoeft ons niet te verbazen. Zij wonen immers in goedkope huurhuizen die vaak in minder goede staat zijn en zich bevinden in de wijken die het minst goed gelegen zijn.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Verlenging uitbreiding sociaal tarief voor energie positief maar biedt onvoldoende perspectief voor kwetsbare gezinnen

12/10/2021

De regionale netwerken armoedebestrijding verenigd in het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) juichen toe dat de federale regering in de begroting 2022 een prioriteit maakt van de strijd tegen energiearmoede. Het betaalbaar houden van de energiefactuur voor kwetsbare gezinnen door de uitbreiding van het sociaal tarief te verlengen en door de toekenning van de energiecheque is een goede beslissing in de huidige context van immens stijgende aardgasprijzen. Deze maatregelen zijn broodnodig om mensen met een laag inkomen de winter menswaardig te laten doorkomen. Om mensen in armoede na de gezondheids- en sociaal-economische crisis van het voorbije anderhalf jaar opnieuw een perspectief te geven zijn echter meer structurele, langetermijnmaatregelen. We willen dus een lans breken voor het duurzaam verankeren van het sociaal energietarief én de uitbreiding van de groep kwetsbare gezinnen op basis van de inkomensgrens.
Het Netwerk tegen Armoede reageerde op Radio 1 en één op 11 en 12/10/2021. Tessa en Cindy getuigden over hun energiekosten.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Teken samen met mensen in armoede de krijtlijnen uit. Maak ruimte voor échte participatie

11/10/2021

De Werelddag van Verzet tegen Armoede vindt jaarlijks plaats op 17 oktober. Het is dé gelegenheid bij uitstek om wereldwijd de armoedeproblematiek onder de aandacht te brengen. Het Netwerk tegen Armoede koos dit jaar het ‘recht op maatschappelijke participatie’ als centraal thema. Mensen in armoede hebben vaak met uitsluiting te maken. Dat is tijdens de coronacrisis nog meer op scherp gesteld doordat afstandsonderwijs vaak niet lukte, door een krappe behuizing tijdens de lockdown, door hogere prijzen voor basisproducten ... Mensen in armoede willen gewoon mens kunnen zijn, ze willen graag ergens deel van uitmaken, zichzelf kunnen zijn en ontwikkelen … kortom deel uitmaken van de samenleving. Ze willen gezien en gehoord worden en de armoedecirkel doorbreken.
Het Netwerk tegen Armoede lanceerde de campagne rond 17/10 op maandag 11/10/2021.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

De stem van mensen in armoede blijft onderbelicht

07/10/2021

De stem van mensen in armoede blijft onderbelicht. Dat zeggen Katrien Boone van Howest en Pascale Cockhuyt van onze vereniging Vzw Wieder in een dubbelgesprek over participatie op Sociaal.Net: “Hoe kan het dat in een rijke samenleving 15 procent van de mensen niet genoeg geld heeft om menswaardig rond te komen? Welke mechanismen zitten daar achter?”

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Steeds moeilijker toegang tot leefloon: Armoedenetwerken stellen alternatief voor GPMI voor en lanceren campagnes 17/10

30/09/2021

Voor het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding is het Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie (GPMI) het ultieme voorbeeld van hoe het leefloon, het laatste financiële vangnet voor de meest kwetsbaren in onze samenleving, steeds meer voorwaardelijk wordt. Volgens de overheid moeten mensen die recht hebben op (en dus nood hebben aan!) een leefloon, ‘begeleid worden’. Maar het zwaartepunt ligt steeds meer op voorwaarden en controle in plaats van op begeleiding. Als gevolg daarvan neemt het risico tot non-take up of onderbescherming toe. Mensen in armoede ervaren de begeleiding niet meer als ondersteunend, maar als controlerend. Die ervaring blokkeert hun vooruitgang. Mensen kunnen via sancties zelfs uitgesloten worden van hun leefloon waardoor zij compleet zonder financiële middelen vallen.

In de aanloop van 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, roepen de netwerken armoedebestrijding verenigd in BAPN op voor een alternatief voor het GPMI, op maat van mensen in armoede, en lanceren zij hun publicatie “GPMI: te veel uitsluiting, te weinig begeleiding”.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Investeren in armoedebestrijding is investeren in welzijn én welvaart

27/09/2021

In zijn Septemberverklaring sprak minister-president Jan Jambon over investeringen in welvaart om welzijn te bevorderen. Het Netwerk tegen Armoede mist de ambitie van de Vlaamse Regering om echt het verschil te maken op het vlak van armoedebestrijding en draait het graag om: investeer in welzijn en geef meteen ook een boost aan onze welvaart. Elke euro besteed aan mensen in armoede verhoogt hun koopkracht en draagt bij aan onze welvaart.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Het is te vroeg om een einde te maken aan de coronapremie van 50 euro voor kwetsbare groepen

23/09/2021

"Het is moeilijk te begrijpen dat vanaf oktober het inkomen van de meest kwetsbaren met 50 euro verminderd zou worden". Daarom dringen de partners van het Belgisch Minimum Inkomen Netwerk (BMIN) er in Knack op 22/9/2021 op aan dat de regering-De Croo de huidige sociale #coronamaatregelen zou verlengen.

Lees meer
# Nieuws

Zwarte lijst voor sociale huurders lost niets op en werkt stigmatiserend

21/09/2021

Minister van Wonen Diependaele pakte op 21/9/2021 uit met het voorstel voor een zwarte lijst van sociale huurders die door wangedrag of verwaarlozing van de woning uit huis gezet worden. Deze mensen zouden drie jaar lang uitgesloten worden van sociale huisvesting. Het Netwerk tegen Armoede reageerde op deze plannen en betreurt dat minister Diependaele zich vergist van prioriteit. Een kleine helft van de sociale huurwoningen kampt immers met zware kwaliteitsgebreken. Dat is een veel prangender probleem dan het gedrag van de huurders die in zo’n precaire woonsituatie vastzitten.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Schaf warme maaltijden in scholen niet zomaar af

17/09/2021

Door de coronacrisis beslisten scholen tijdelijk warme maaltijden te schrappen. Maar nu het weer mag, kiezen er ineens tientallen voor een definitieve stop. Jammer, vinden experts, want zo’n middagmaal is net dé manier om de gezondheid en gelijkheid te bevorderen.

Lees meer
# Nieuws

Digitale coronapas niet evident voor tieners, ouderen en kansarmen

15/09/2021

Nu de deur openstaat voor een ruimer gebruik van de coronapas, zal iedereen vaker zijn Covidsafe-app nodig hebben. Maar is iedereen mee? Inloggen is voor min-18 jarigen ingewikkeld, voor ouderen en kansarmen speelt de digitale drempel. Het Netwerk tegen Armoede waarschuwt dat niet iedereen zomaar in het bezit is van een (recente) smartphone of vlot met apps overweg kan.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Jongerenverenigingen in gesprek met minister Dalle

14/09/2021

Op 14/9/2021 ging een aantal jongeren van onze jongerenverenigingen Betonne Jeugd, VZW Recht-Op en Centrum Kauwenberg in gesprek met minister van Jeugd Benjamin Dalle. Het werd een toffe en leerrijke ervaring. Ze hadden ook een duidelijke boodschap voor de minister.

Lees meer
# Nieuws

Voor mensen in armoede moet het ergste nog komen

12/09/2021

Het aantal mensen met een leefloon of dat financiële hulp vraagt aan het OCMW is de voorbije maanden gedaald. Toch vreest het Belgisch Netwerk voor Armoedebestrijding dat voor mensen in armoede het ergste nog moet komen, zeker nu eind deze maand de meeste steunmaatregelen aflopen. "We vrezen dat de schuldproblematiek de komende maanden nog zal toenemen". Ook het Netwerk tegen Armoede reageert in De Zondag van 12/9/2021.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Recordaantal mensen beroept zich op voedselhulp tijdens coronacrisis

27/08/2021

De coronapandemie heeft gezorgd voor een recordaantal mensen in armoede die beroep ‎moeten doen op voedselhulp in België. Hoewel meer middelen voor voedselhulp zeer welkom zijn, "mag voedselhulp enkel gezien worden als tijdelijke oplossing", zegt Heidi Degerickx, algemeen coördinator bij Netwerk tegen Armoede in MO Magazine. "Voedselhulp is goed in tijden van nood, maar geen structurele oplossing in de strijd tegen armoede."

Lees meer
# Nieuws

Stijgende huurprijzen vragen om dringende investeringen in private en sociale huurmarkt

11/08/2021

De huurprijzen voor appartementen bereiken in Vlaanderen (alweer) recordhoogtes. Met een gemiddelde huurprijs van meer dan 750 euro en een steeds krapper wordende huurmarkt blijft de wooncrisis Vlaanderen bijzonder hard treffen. Een crisissituatie die om dringende maatregelen en investeringen vraagt, in de private én sociale huurmarkt. Op korte termijn zou een breder toegankelijke huurpremie al een belangrijke stap vooruit zijn voor wie wacht op een sociale woning.

Lees meer Download
# Aanbeveling # Nieuws

BAPN roept federale regering op zo snel mogelijk werk te maken van ambitieus federaal plan armoedebestrijding

02/07/2021

Anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis en bijna een jaar na de vorming van de federale regering, is er nog steeds geen federale langetermijnstrategie voor armoedebestrijding. De volgende verkiezingen zijn gepland voor mei 2024. Dit betekent dat deze federale regering nog maar de helft van deze legislatuur de tijd heeft om een structureel armoedebeleid te voeren, op voorwaarde dat ze nu de nodige stappen voor de uitwerking ervan zet. De netwerken armoedebestrijding verenigd binnen BAPN dringen erop aan dat de federale regering een prioriteit maakt van een ambitieus en participatief plan armoedebestrijding dat vertrekt vanuit de noden en ervaringen van mensen in armoede zelf.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Zomerscholen dienen niet om alles op te lossen wat tijdens een schooljaar niet gelukt is!

30/06/2021

In mei 2021 werkte het Netwerk tegen Armoede mee aan een webinar van Welzijnszorg over zomerscholen. We pleitten onder meer voor een aantrekkelijk aanbod van activiteiten, een niet-schoolse veilige setting, op basis van vrijwillige deelname, en een laagdrempelige organisatie. Zomerscholen dienen niet om alles op te lossen wat tijdens een schooljaar niet gelukt is!

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Aanbeveling

Naar een inclusieve arbeidsmarkt

29/06/2021

Aan het einde van het schooljaar komen heel wat schoolverlaters op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt in België geeft helaas niet voor iedereen dezelfde kansen en staat al jaren bekend voor de achterstelling van kwetsbare werknemers. De eerdere economische hoogconjunctuur tot 2020 heeft niet geleid tot een sterke verbetering. Bovendien heeft de coronacrisis die uitsluiting en achterstelling alleen maar vergroot. Daadkrachtig streven naar inclusie is de enige manier om structurele uitsluiting van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt aan te pakken, zo stellen LEVL, Handicap & Arbeid en het Netwerk tegen Armoede in de nota ‘Naar een inclusieve arbeidsmarkt’.

Lees meer Download
# Dossiers # Nieuws

Zo ga je om met armoede op de werkvloer

21/06/2021

Het aantal Belgen dat het risico loopt in armoede te belanden neemt jaarlijks toe. De kans dat een van je werknemers met armoede heeft af te rekenen is reëel. Er gepast mee omgaan, is moeilijk.
Vormingsmedewerker Heleen Dom en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp aan het woord op MT.be.

Lees meer
# Nieuws

vzw De Vrolijke Kring wint Prijs Armoede Uitsluiten 2021

03/06/2021

vzw De Vrolijke Kring uit Ronse heeft op 3/6/2021 de Prijs Armoede Uitsluiten 2021 van Welzijnszorg in ontvangst genomen. Een welgemeende proficiat!

Lees meer
# Dossiers # Verhaal

Programma Zeitgeist op Klara belicht beeldvorming en diversiteit

28/05/2021

Hoe mediamakers hun boodschap brengen is nooit neutraal. Beeldvorming in de media bepaalt hoe mensen in de maatschappij worden behandeld en bekeken. Is communicatie een te weinig belichte kant van de identiteitsdebatten? Geertje De Ceuleneer trok op onderzoek in drie afleveringen in het programma Zeitgeist op Klara.

Lees meer
# Nieuws # Dossiers

Hervorming sociale huur duwt mensen in handen van huisjesmelkers

18/05/2021

Vanaf 2023 dreigen kwetsbare gezinnen veel moeilijker een sociale woning te vinden. Dat vrezen experten, terrein- en welzijnsorganisaties. “Als de Vlaamse regering haar koers niet bijstuurt, voorzie ik een ramp.”

Lees meer
# Nieuws # Dossiers

Impact van zes maanden Globale Ontmoeting

17/05/2021

Op 18/12/2020 werd de Globale Ontmoeting in Brugge opnieuw in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de signalen en noden van dak- en thuislozen en mensen in kwetsbare situaties. Door de crisis was de samenleving nogmaals op slot, de perspectieven op versoepelingen waren mager gezaaid en er heerste uitzichtloosheid bij de doelgroep. De gevolgen voor de dak- en thuislozen en mensen in kwetsbare situaties in de Brugse binnenstad waren wederom groot. Door een sterke samenwerking tussen de Brugse welzijnsorganisaties en het middenveld werd de Globale Ontmoeting opnieuw op poten gezet in de lokalen van dienstencentrum Van Volden. Via dit concept hebben de initiatiefnemers een ‘warm & solidair’ antwoord willen bieden aan de noden van onze doelgroep.

Lees meer Download
# Nieuws

De vaccins dreigen de kloof tussen rijk en arm te verdiepen

03/05/2021

Covid-19 verdiepte de kloof tussen arm en rijk al, de vaccins dreigen dat opnieuw te doen. Hoe minder gefortuneerd je bent, hoe kleiner de kans is dat je je laat vaccineren. En dat is niet per definitie uit slechte wil. ‘Kansarmen ervaren heel wat drempels.’

Lees meer
# Nieuws

Plaats kwetsbare ouderen niet opnieuw onder huisarrest

22/04/2021

Meer dan veertig organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede, de Belgische armoedenetwerken en de vakbonden van BPOST, verzetten zich tegen de controle op financieel kwetsbare ouderen die een inkomensgarantie ontvangen.

Lees meer Download
# Nieuws # Verhaal

Zes gezinnen maken hun coronarekening

03/04/2021

Een jaar geleden ging het land op slot. Jobs gingen verloren, de economie kromp en kreunde. Hoe beïnvloedde het coronajaar ons bestedingspatroon? Zes gezinnen leggen hun portemonnee op tafel.
Wendy Burgelman van Centrum Kauwenberg in Antwerpen vertelt: 'Die grotere woning bleek nodig"

Lees meer
# Nieuws

‘Er komt een vloedgolf van armoede op ons af’

02/04/2021

‘Er komt een vloedgolf van armoede op ons af’, zegt armoede-expert en professor Bea Cantillon (UAntwerpen). De brutaliteit waarmee de coronacrisis op de onderkant van de samenleving inhakt, is volgens haar ongezien. Nog maar pas werd duidelijk dat armen dubbel zo vaak sterven aan het longvirus dan rijken. Een interview met armoede-expert Bea Cantillon in De Morgen van 2/4/2021.

Lees meer
# Verhaal # Nieuws

Hard werken en toch arm zijn

29/03/2021

Bijna vijf procent van de werkenden leeft onder de armoedegrens. Ondanks een vast salaris kunnen deze medewerkers financieel niet rondkomen. Door de coronacrisis neemt de groep sterk in aantal toe. Het Netwerk tegen Armoede wil werkgevers bewustmaken van deze verborgen problematiek en werkte een coachingstraject uit. Interview over de samenwerking rond armoedegevoelig HR-beleid tussen het Netwerk tegen Armoede en schoonmaakbedrijf Care op Weliswaar.be.

Lees meer
# Nieuws

Housing Action Day Belgium 2021

28/03/2021

28 maart is de Europese Dag van de Huisvesting. Doorheen het hele land organiseerden diverse sociale organisaties acties om aandacht te vragen voor de huisvestingsproblematiek. In Brussel is de wooncrisis meer dan prominent aanwezig. 60 procent van de Brusselaars huurt, maar amper 11 procent van de beschikbare woningen is een sociale huurwoning.
Een aantal van onze Brusselse verenigingen organiseerde samen met Welzijnszorg en een een aantal andere Brusselse huisvestings- en armoedeorganisaties een interactieve wandeling met getuigenissen. De actievoerders vroegen meer inspraak en snellere vooruitgang.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal

'Het Jaar van Dylan' wint VRT Trofee Diversiteit 2021

26/03/2021

‘Durf te Vragen’ (Eén), ‘Ontoerekeningsvatbaar’ (Canvas), ‘Tekens van Leven’ (Ketnet), ‘De Inspecteur’ (Radio 2), ‘Karrewiet: Het jaar van Dylan’ (Informatie) en ‘Dertigers’ (fictie): dat zijn de winnaars van de Diversiteitstrofeeën die de VRT samen met 6 verenigingen jaarlijks uitreikt aan eigen tv- en radioprogramma’s die het afgelopen jaar zijn gemaakt. De publieksprijs gaat naar ‘Hoodie’ (Ketnet).

Lees meer
# Dossiers # Nieuws

Jaarrapport E-inclusie 2020 STA-AN

25/03/2021

STA-AN vzw bundelde alle signalen en ervaringen rond e-inclusie van de 5 Antwerpse verenigingen waar armen het woord nemen uit het labo e-inclusie in een Jaarrapport. Interessante literatuur voor alle partners en beleidsmakers die bezig zijn met het verkleinen van de digitale kloof.

Lees meer
beeld Signalenbundel 2.0
# Dossiers # Nieuws # Verhaal # Aanbeveling

Signalenbundel 2.0 - Corona één jaar later

24/03/2021

Van bij het begin van de coronacrisis verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Wat is de stand van zaken één jaar na de uitbraak van het virus? We vroegen het via de 58 verenigingen waar armen het woord nemen, Welzijnsschakels en ATD Vierde Wereld. De organisaties moesten noodgedwongen hun dagelijkse werking aanpassen. Ze gingen aan de slag met alternatieven om mensen in armoede te blijven bereiken en ondersteunen. De signalen en ervaringen zijn nu verzameld in de Signalenbundel 2.0.

Lees meer Download
# Nieuws # Verhaal

Armoedeverenigingen aan het woord in hoorzitting Commissie Onderwijs van Vlaams Parlement

18/03/2021

De verenigingen VZW Recht-Op, Vrienden van het Huizeke en Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw beleefden met Nele Schroyen van het Netwerk tegen Armoede een spannende voormiddag in de (online) Commissie voor Onderwijs van het Vlaams Parlement op donderdag 18/3/2021!

Lees meer
# Nieuws # Verhaal

Koopkracht in coronatijden: meerderheid kan rekeningen vlotter betalen, kleine minderheid zwaar geraakt door crisis

15/03/2021

Ondanks de doemberichten over de coronacrisis gingen de meeste Belgische huishoudens er in 2020 - naar eigen zeggen - qua koopkracht op vooruit. Dat blijkt uit de koopkrachtbarometer van Test Aankoop. Door de coronacrisis is wel een diepe kloof ontstaan: terwijl 7 op de 10 huishoudens geen impact voelt van de crisis op hun inkomen, wordt een minderheid wel degelijk diep in de portemonnee geraakt. Nathalie van A'Kzie Kortrijk behoort tot die laatste groep.

Lees meer
foto theatervoorstelling Groei van Ons Centrum
# Nieuws # Verhaal # Dossiers

Wat betekent vrijetijdsbeleving voor mensen in een kwetsbare situatie?

15/03/2021

Wie moet rondkomen met een laag inkomen geeft veel minder geld uit aan vrijetijdsactiviteiten. Dat blijkt uit een onderzoek naar vrijetijdsbesteding in opdracht van de VRT. Vier op de tien mensen met een laag inkomen geeft aan dat activiteiten niet binnen hun budget passen. Die financiële stress en de harde keuzes die ze moeten maken, veroorzaken minder plezier in het leven. Ze hebben minder sociale contacten, kunnen niet meepraten en raken geïsoleerd.

Radio 1, Radio 2 en MNM lieten een aantal mensen in armoede aan het woord in de week van 15 maart 2021.

Lees meer
# Nieuws

Overschakelen van energieleverancier loont niet als je sociaal tarief hebt

09/03/2021

Het loont om elk jaar van energieleverancier te veranderen. Volgens de VREG kan je tot wel 300 euro besparen. Maar De Inspecteur op Radio 2 waarschuwt: als je een sociaal tarief hebt voor gas en elektriciteit is omschakelen niet nodig. Je krijgt dan automatisch een voordelig tarief bij je energieleverancier. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp reageert.

Lees meer
# Nieuws

Sociale tarieven voor mobiele telefonie in de maak

05/03/2021

Kwetsbare mensen moeten sociale tarieven voor mobiele telefonie kunnen krijgen. Tenminste als de markt geen voldoende lage prijzen aanbiedt. Operatoren zijn niet noodzakelijk tegen. Het Netwerk tegen Armoede reageert.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal

Alleenstaande ouders over armoede in coronatijden

03/03/2021

De coronacrisis heeft naast veel menselijk leed ook bij heel wat mensen een financiële put geslagen. Niet het minst alleenstaande ouders hadden het de voorbije twaalf maanden moeilijker dan ooit om de eindjes aaneen te knopen. Kim Elens uit Hasselt, Nathalie Van Walleghem uit Kortrijk en Michaël Van Rillaer uit Leuven getuigden op 2/3/2021 bij Radio 2.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Zullen we kwetsbaren bereiken voor coronavaccin?

19/02/2021

Zullen we de meest kwetsbaren in onze samenleving wel bereiken om hen uit te nodigen voor een coronavaccin? Het is een vraag waar heel wat armoedeorganisaties en experten mee zitten. Zij vrezen dat velen uit de boot zullen vallen, onder meer door de brief die mensen moet uitnodigen. "Niet iedereen zal tot op het einde geraken", vrezen armoedeorganisaties.

Lees meer
BREEX overhandigt een cheque van 10.000 euro aan het Netwerk tegen Armoede
# Nieuws

BREEX Group schenkt 10.000 euro aan Netwerk tegen Armoede

03/02/2021

BREEX Europe nv, het sterk groeiende bedrijf dat kmo’s en zelfstandigen begeleidt om hun administratie te digitaliseren, zet zich in voor het goede doel. Vanaf 2021 steunt het jaarlijks, in functie van de gerealiseerde omzet, een organisatie die ijvert voor het maatschappelijk welzijn. In 2021 is dat het Netwerk tegen Armoede.

Lees meer Download
Sociaal restaurant De RuimteVaart
# Nieuws # Verhaal

Doodgaan onderaan de maatschappelijke ladder: elk overlijden raakt ons als basiswerkers

29/01/2021

De RuimteVaart, armoedevereniging in Leuven, werd in eind 2020-begin 2021 geconfronteerd met een aantal overlijdens van bezoekers én vrijwilligers. Mensen die met een stille trom van de radar verdwenen. Het toont hoe de eerstelijnsondersteuning onvoldoende bereikbaar is voor zij die onderaan de maatschappelijke ladder staan, schrijft algemeen coördinator Freya Boelaert. De coronacrisis heeft die kloof alleen maar groter gemaakt. Freya getuigt over hoe elk afscheid er bij hen extra hard op inhakt.

Lees meer
# Nieuws

Bevraging digitale inclusie Buurtwerk 't Lampeke

21/01/2021

In 2020 heeft buurtwerk 't Lampeke sterk gezet op het verspreiden van laptops bij kinderen en jongeren. Onderwijs ging digitaal en heel wat gezinnen kwamen hierdoor in de problemen. Samen met de verspreiding van die laptops was er inhoudelijke ondersteuning, huiswerkbegeleiding en samenwerking met de buurtscholen.

Lees meer
# Nieuws

Armoedeverenigingen kregen veel meer hulpvragen in 2020

13/01/2021

Het Netwerk tegen Armoede blikt jaarlijks terug op de opvallendste ontwikkelingen en trends in de 58 verenigingen waar armen het woord nemen. Het zal niet verwonderen dat 2020 een heel bijzonder jaar was, vooral door de coronacrisis. Meer dan 70 procent van de respondenten geeft aan dat ze in 2020 meer hulpvragen kregen dan in 2019. Die hulpvragen kwamen voornamelijk van mensen die door de coronacrisis in de (financiële) problemen zijn gekomen, alleenstaande ouders en mensen met een migratieachtergrond. De verenigingen hebben een grote flexibiliteit en creativiteit aan de dag gelegd om mensen in armoede te blijven bereiken.

Lees meer
# Nieuws

De bankkantoren staan op verdwijnen: een grote groep mensen blijft hulpeloos achter

06/01/2021

Banken verdwijnen in sneltempo uit het straatbeeld. Waarmee ze de telefoonhokjes en de schotelantennes achterna gaan. Maar wat doet dat met wie niet kan of wil online bankieren? ‘Dit is geen uitstervend probleem, zoals de banken ons willen doen geloven.’

Lees meer
# Nieuws

Het hele jaar solidair

26/12/2020

Dit jaar schuiven mensen die in armoede leven niet samen aan tafel voor een kerstmaal. Hulporganisaties voorzien zoals het hele jaar wel een aangepaste oplossing. In 2020 was solidariteit ook niet enkel iets voor de kerstperiode. De coronacrisis zorgde voor nieuwe armoede, en mensen die al in armoede leefden werden geconfronteerd met extra problemen. Tegelijk stonden ook nieuwe vrijwilligers te springen om hun handen uit de mouwen te steken.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

De nieuwe covid-steunmaatregelen voor mensen in armoede zijn nodig, maar onvoldoende om een grote sociale crisis af te wenden

18/12/2020

Op 10 december 2020 raakte bekend dat er een akkoord is binnen de Kern om een aantal nieuwe steunmaatregelen aan mensen in armoede en kwetsbare groepen toe te kennen. Deze hebben tot doel de sociale gevolgen van de coronacrisis te beperken. Op 18 december heeft de Ministerraad zich gebogen over deze maatregelen. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) verwelkomt de broodnodige extra steun die er voor mensen in armoede komt, maar maakt zich grote zorgen omdat deze onvoldoende zijn om een grote sociale crisis af te wenden.

Lees meer Download
# Nieuws # Verhaal

Koningin Mathilde in online gesprek met kwetsbare jongeren en gezinnen

03/12/2020

Op 20 november 2020, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, organiseerden UNICEF België en het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) een uitwisseling tussen Koningin Mathilde en kwetsbare jongeren en families van de armoedenetwerken in België. Het Netwerk tegen Armoede en het Brussels Platform Armoede gaven het platform aan een aantal kwetsbare jongeren en gezinnen om hun verhaal te doen.

Lees meer Download
# Dossiers # Nieuws

Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting 2020

02/12/2020

De 29ste editie van het Jaarboek onderzoekt wat digitalisering betekent voor armoede en armoedebestrijding. De samenleving digitaliseert in sneltempo en dat brengt heel wat kansen en uitdagingen mee op diverse levensdomeinen. We krijgen inzicht in de belangrijke rol van sociale ondersteuningsnetwerken voor digitale inclusie en in de digitalisering van het sociaal werk.

Lees meer Download
# Nieuws

Reactie op eenmalige coronatoeslag van 33,67 euro per kind voor kwetsbare gezinnen

17/11/2020

De Vlaamse Regering heeft beslist om een eenmalige coronatoeslag van 33,67 euro per kind voor kwetsbare gezinnen toe te kennen. Het Netwerk is blij met de aandacht voor de de laagste inkomens en de automatische rechtentoekenning, maar herhaalt wel de vraag naar andere en meer structurele maatregelen.

Lees meer
# Nieuws

Mensen in armoede door corona blijven onder de radar: "Het moeilijkste aan weinig geld hebben, is hulp vragen"

13/11/2020

Mensen die tijdens de coronacrisis in armoede belanden, blijven onder de radar. Dat zeggen de armoedeverenigingen. "Ze denken vaak dat ze het zelf nog kunnen oplossen", zegt Cindy Van Geldorp van het Netwerk tegen Armoede. "Ze schamen zich om hulp te zoeken of ze beschouwen hun situatie niet als armoede.”

Lees meer
Photo by Mike from Pexels
# Nieuws

“In uw kot blijven, maar dan binnenkort zonder kot” - Organisaties dringen aan op een verbod op uithuiszetting

06/11/2020

De nieuwe lockdown maakt het zoeken naar een geschikte woning zo goed als onmogelijk. Huisbezichtigingen zijn verboden en het is onmogelijk om met mensen buiten het eigen gezin af te spreken. Met de winter voor de deur dreigen heel wat gezinnen op straat terecht te komen. Ondersteunende maatregelen voor kwetsbare huurders zijn dus noodzakelijk. Maar op dit moment blijven die uit en daar maken de ondertekenaars van dit statement zich grote zorgen over.

Lees meer Download
Tekening gezin 'Nowhere to stay'
# Nieuws # Aanbeveling

Open brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'

23/10/2020

Het project #Ikbensolidair is een samenwerkingsverband tussen 11.11.11, Caritas, Amnesty International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, ACV en vele andere organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede. Samen komen ze op voor de rechten van migranten, mensen op de vlucht en mensen zonder wettig verblijf. Zij worden bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Met de winter voor de deur schreven ze de open brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'

Lees meer Download
# Nieuws

Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen Aalst wint Federale Armoedeprijs 2020

16/10/2020

Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen Aalst wint de Federale Prijs Armoedebestrijding 2020 voor Vlaanderen voor het project 'DigitAALST'. Het project is een samenwerkingsverband vanuit het brede Aalsterse onderwijsveld om voor elk kwetsbaar gezin een laptop te kunnen kopen en zo de digitale kloof te dichten.

Lees meer
# Nieuws

Campagne 17/10: 'Armoede is een job waar je niets voor terugkrijgt'

12/10/2020

Op 17 oktober, de Werelddag van verzet tegen Armoede, brengen organisaties wereldwijd de armoedeproblematiek onder de aandacht. Met de campagne ‘Armoede is een job waar je niets voor terugkrijgt’ pleit het Netwerk tegen Armoede voor het recht op een waardig inkomen voor iedereen. In Vlaanderen leeft iets meer dan 1 op de 10 inwoners in monetaire armoede, over heel België zelfs 1 op 6. Het Netwerk doet een oproep om uitsluiting te stoppen en steeds strengere voorwaarden voor sociale rechten aan te pakken. De extra drempels treffen mensen in armoede steeds vaker.

Lees meer

Zeven ambities voor de aanpak van armoede in Vlaanderen

05/10/2020

Op 28/9/2020 maakte de Vlaamse Regering het beleid voor 2020-2021 bekend tijdens de Septemberverklaring. De regering stelde ook het relanceplan met zeven ambities voor Vlaanderen voor. Helaas ontbreken concrete acties om de toename van armoede door de coronacrisis tegen te gaan. “Een doorgedreven aanpak met structurele maatregelen die een reëel verschil maken voor mensen in armoede ontbreekt”, aldus waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet. Daarom formuleerde het Netwerk tegen Armoede op 5/10/2020 zeven ambities voor de aanpak van armoede in Vlaanderen tijdens de hoorzitting over de coronacrisis in het Vlaams Parlement.

Lees meer Download
# Nieuws

Uitkeringen optrekken tot boven de armoedegrens: derde keer, goede keer?

02/10/2020

Een menswaardig inkomen is onontbeerlijk voor een goed armoedebeleid. Het verhogen van de laagste uitkeringen tot boven de Europese armoedegrens was daarom één van de belangrijkste speerpunten van de netwerken armoedebestrijding, verenigd in het Belgian Anti-Poverty Network (BAPN), in aanloop van de federale verkiezingen. Wij zijn dan ook tevreden dat de nieuwe federale regering hier een prioriteit van maakt, maar blijven waakzaam over de concrete uitvoering. De laatste twee volwaardige regeringen, Di Rupo (2011-2014) en Michel (2014-2018), hadden dit engagement ook in hun regeerakkoorden opgenomen. Toch is er de laatste 10 jaar bijzonder weinig gebeurd, met als gevolg dat de meeste minimumuitkeringen zich nog steeds ver onder de Europese armoedegrens bevinden. Zal het met de regering De Croo de armoede echt aanpakken en wordt de derde keer eindelijk de goede keer?

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Nieuw Vlaams Actieplan Armoedebestrijding gemiste kans voor effectieve en structurele aanpak van armoede

25/09/2020

De Vlaamse Regering heeft op 25 september 2020 het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2020-2024 (VAPA) goedgekeurd. Het Netwerk tegen Armoede is tevreden dat er werk is gemaakt van een VAPA, ondanks de coronacrisis. In volle crisis mensen in armoede betrekken is geen evidente opgave maar doet geen afbreuk aan het belang van een participatief beleid. “Dit actieplan stelt  teleur: er is weinig te merken van structurele maatregelen die een reëel verschil kunnen maken”, aldus waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet. “Omgekeerd valt in tal van acties de nadruk op de individuele verantwoordelijkheid van mensen op. We willen nu al aangeven dat er méér zal nodig zijn voor een VAPA dat die naam waardig is.” 

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Hoge schoolkosten horen geen #StreepDoorJeRekening te zijn

23/09/2020

Eén op vijf jongeren in Vlaanderen groeit op in armoede, met een inkomen van minder dan 60% van het mediaaninkomen. Scholen en leraren proberen om jongeren een goede opleiding te geven met altijd maar minder middelen en tijd. Toch zijn leerlingen vaak het kind van de rekening. De Corona-periode heeft bij veel ouders en opvoeders hard gewogen Deze periode heeft ook gezorgd voor geldproblemen bij veel mensen. Het verlagen van de schoolkosten in het secundair onderwijs is daarom nog belangrijker dan ervoor. Tijd voor actie!

Lees meer
# Nieuws

Armoedeorganisaties vragen aandacht voor de groeiende armoedeproblematiek in België, versterkt door coronacrisis

15/09/2020

Op 15/9/2020 lanceerde het Belgische Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) haar publicatie “Uit de schulden”. Tegelijkertijd lanceerde het Belgisch Netwerk samen met het Netwerk tegen Armoede, de Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté (RWLP) en het Collectief “Wat Verborgen is Zichtbaar maken” een grootschalige campagne tegen armoede over heel België in het kader van 17 oktober, Wereldverzetdag tegen armoede. Concreet en gezamenlijk vragen de organisaties dat de nieuwe federale regering en alle beleidsniveaus de nodige ambitieuze, preventieve en structurele maatregelen treffen om de groeiende armoedeproblematiek in ons land aan te pakken, en zo ook een oplossing te bieden aan de toenemende schuldenproblematiek.

Lees meer Download
# Nieuws

Schooltoelage moet sneller betaald worden

02/09/2020

Aan het begin van het schooljaar heeft het programma De Inspecteur op Radio 2 op 2/9/2020 een programma gewijd aan de schoolfacturen. Nele Buyl van Mensen voor Mensen in Aalst nam er het woord namens het Netwerk. Ze pleitte voor een betaalbare schoolfactuur en een snellere uitbetaling van de schooltoelage. Verder herhaalde ze onze eis voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs van de campagne 2019.

Lees meer
vrouwen stappen in trein (foto: NMBS)
# Nieuws

Beperken van treinen naar kust, beperkt bewegingsvrijheid personen in armoede

12/08/2020

Belga vroeg het Netwerk tegen Armoede om een reactie op de plannen om beperkende maatregelen op te leggen als gevolg van de vechtpartijen aan de kust en andere plaatsen tijdens het weekend van 8 en 9 augustus 2020, zoals het beperken van het aantal treinen naar de kust.

Lees meer
# Nieuws

Lokale crisissteun voor mensen in armoede

07/08/2020

De afgelopen maanden kregen OCMW’s in onder meer Antwerpen, Gent en Kortrijk meer aanvragen voor een leefloon of steun. Verschillende steden voorzien zelf eenmalig of tijdelijk extra steun bovenop het leefloon, maar de roep om structurele maatregelen klinkt steeds luider.

Lees meer
# Nieuws

Alles bij het oude laten? Nee, bedankt

14/07/2020

Ook middenveldorganisaties hebben lessen getrokken uit de coronacrisis. Ze scharen zich achter een progressieve agenda. Met een brede coalitie van middenveldorganisaties presenteren ze zeven prioriteiten voor een betere samenleving na corona.

Lees meer
# Nieuws

Extra inspanningen voor kansarme kinderen en jongeren nodig om van afstandsonderwijs succes te maken

29/06/2020

Vlaams minister van onderwijs (Weyts) wil afstandsonderwijs ook na de coronacrisis "structureel verankeren". Armoede-experts David de Vaal en Koen Trappeniers vragen extra aandacht voor kwetsbare kinderen en jongeren. Elke school werkt volgens hen best een plan uit om kwetsbare leerlingen volgend jaar op de best mogelijk manier te bereiken en te ondersteunen.

Lees meer
meisje aan bureau - Foto door Julia M Cameron via Pexels
# Nieuws

Afstandsonderwijs wordt een blijver: trek lessen uit het recente verleden

27/06/2020

De scenario’s voor het onderwijs vanaf september zijn bekend. Het ziet ernaar uit dat afstandsonderwijs een blijvertje wordt. Dat is in het licht van de volksgezondheid volkomen begrijpelijk. Maar afstandsleren was tot nu toe geen hoera-verhaal. Afstandsleren wordt veelal als digitaal afstandsleren ingevuld, maar dat is zeker geen onverdeeld succes gebleken. Niet voor de leerkracht die nog zoekende is tussen alle methodieken en digitale tools, niet voor scholen die niet voldoende ICT-ondersteuning kunnen bieden. En vooral niet voor de leerlingen bij wie de thuiscontext en/of digitale uitrusting nog steeds niet toelaat dat afstandsonderwijs kwaliteitsvol of met gelijke kansen gebeurt, ondanks de inspanningen van scholen. Wat hebben we nodig om van het volgende schooljaar, mét afstandsleren, een succes te maken voor alle leerlingen?

Lees meer Download
# Nieuws

Los het woonprobleem in Vlaanderen nu op

25/06/2020

Voor veel mensen blijft een goede en betaalbare woning een verre droom. Vlaanderen ploetert al lang om uit die wooncrisis te geraken. Nu, na corona, liggen er kansen om beter te doen. De Woonzaak wil die noodzakelijke verandering juridisch afdwingen.

Lees meer
# Nieuws

Minstens 1 op 8 kinderen leeft nog steeds in armoede

22/06/2020

Jaarlijks publiceert Kind en Gezin het rapport ‘Het kind in Vlaanderen’. De kansarmoede-index is de belangrijkste graadmeter voor de kinderarmoede in Vlaanderen, naast de EU-statistiek van inkomens en levensomstandigheden. De index blijft stabiel en bedraagt in 2019 14%. Dat betekent dat nog altijd minstens 1 op 8 kinderen in armoede leeft. “De cijfers tonen dat het nieuwe Groeipakket een kans mist in de armoedebestrijding, zoals wij en vele anderen hadden voorspeld. Met het Groeipakket had de Vlaamse Regering nochtans de kans de strijd tegen gezins- en kinderarmoede aan te gaan”, aldus David de Vaal, algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede. “En de impact van de coronacrisis moet nog blijken.”

Lees meer Download
megafoon
# Nieuws

Hoe kwetsbare Aalsterse gezinnen "herlanceren" na de coronacrisis?

19/06/2020

Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw schreef een open brief aan de gemeenteraadsleden van Stad Aalst met voorstellen van relancemaatregelen na de coronacrisis. De open brief werd ondertekend door 23 lokale partners en heel wat geëngageerde burgers en bevat 3 grote pijlers:

  1. Een aanvullende financiële steun voor gezinnen die ONDER de armoedegrens beland zijn
  2. Een corona-huurtoelage
  3. Een corona-internetpremie
Lees meer
Karen Nelissen en Zoë Leduc (foto: Klasse)
# Nieuws

Kleuterschool en 't Lampeke slaan handen in elkaar tegen 'coronaverlies'

18/06/2020

Kleuters mogen weer naar school, maar ze komen niet allemaal. Net kansarme ouders hebben vaker schrik dat hun kind besmet raakt met corona. Samen met 't Lampeke neemt de Sint-Janschool in Leuven die angst weg. En gaat ze corona- en zomerverlies tegen.

Lees meer
# Nieuws

Hoe bereik je klanten van een buurtrestaurant in coronatijden?

17/06/2020

T'ANtWOORD en 'tHERT Turnhout organiseren een soeptoer. Met het mobiel buurtrestaurant leveren ze soep en brood aan vaste klanten en komen ze langs bij nieuwe klanten.
Ze luisteren naar hun noden en helpen hen aan de deur.  Verder bundelen ze signalen en spelen deze door naar het lokale welzijnsbeleid.

Lees meer
ouders met kindje
# Nieuws

Armoede los je niet alleen op met voedselbonnen

08/06/2020

De maatregelen van de Vlaamse Regering voor kwetsbare gezinnen zijn meer dan welkom. Het is goed dat de Vlaamse Regering dat doet via een belangrijk en potentieel slagkrachtig instrument als het Groeipakket. Het steunpakket dat vandaag werd bekendgemaakt, bevat enkele goede maatregelen, maar laat als geheel helaas nog te veel mensen in de kou staan.

Lees meer
# Nieuws

Steunmaatregelen Vlaamse overheid zijn broodnodig, maar hoogstens een eerste stap

08/06/2020

De armoedeorganisaties en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zijn blij te zien dat de Vlaamse Regering 45 miljoen euro vrijmaakt voor kwetsbare gezinnen. Die extra aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis op deze gezinnen is hard nodig. In de maatregelen is een aantal ideeën opgepikt die we inbrachten in de taskforce kwetsbare gezinnen. Dat het Groeipakket wordt ingezet, is daarbij bijvoorbeeld een goede zaak.

Lees meer Download
euro's
# Nieuws # Aanbeveling

Een éénmalige premie van 250 euro aan leefloners, mensen met een beperking en IGO-gerechtigden is onvoldoende

30/05/2020

De versoepeling van de huidige lockdown-maatregelen betekent niet dat het einde van de Covid-crisis ingeluid wordt. Integendeel, extra inspanningen zijn net nu nodig om ervoor te zorgen dat de reeds bestaande armoede en ongelijkheden niet verder toenemen. Het gebrek aan financiële en materiële middelen maakte de lockdown-maatregelen extra zwaar voor mensen in armoede en kwetsbare groepen. Dit heeft onder andere duidelijke gevolgen op vlak van mentale gezondheid.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Verhaal

Brusselse armoedeverenigingen vragen dat overheid verder kijkt dan noodhulp

27/05/2020

De coronacrisis heeft ook in Brussel ongemeen hard toegeslagen onder mensen in armoede. Verenigingen waar armen het woord nemen en andere armoedeorganisaties zagen zich verplicht om in recordtempo over te schakelen op noodhulp: voedselbedeling, medische posten, ... Plots kwamen problemen die wij al langer zagen toenemen onvermijdelijk aan de oppervlakte. De Brusselse overheid schiet vooralsnog te kort en moet dringend verder kijken dan noodhulp. De problemen waar mensen in armoede tijdens de coronacrisis geconfronteerd werden, zijn absoluut niet nieuw, maar worden nu op scherp gezet. Tekort aan kwaliteitsvolle huisvesting maakt 'in je kot blijven' allesbehalve vanzelfsprekend, zeker als het weinig groen in de omgeving niet meer publiek toegankelijk is. Toegang tot hulp werd plots nog veel moeilijker dan voordien. Bovendien worden mensen ook financieel geraakt. Brussels Platform Armoede en onze Brusselse verenigingen waar armen het woord nemen doen daarom een dringende oproep. Werk aan structurele maatregelen om armoede en sociale uitsluiting tegen te gaan, ook en vooral na de coronacrisis.

Lees meer
# Nieuws

Online enquête #jongerenovercorona geeft kinderen en jongeren een stem

27/05/2020

Meer dan 44.000 kinderen en jongeren deelden hun belevingen en behoeften tijdens de coronaperiode in de online-enquête #jongerenovercorona, een initiatief van het Kinderrechtencommissariaat, het Kenniscentrum Kinderrechten en de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen. Het Netwerk tegen Armoede verspreidde de enquête onder haar verenigingen, want ook de stem van jongeren in armoede moet hierin gehoord worden. . Uit de enquête blijkt dat de problemen van kinderen en jongeren in kwetsbare situaties op scherp gesteld zijn en meer ‘zichtbaar’ worden. Daarom pleiten de organisaties voor bijzondere aandacht voor deze kinderen en jongeren tijdens de coronacrisis en in de exitstrategie na corona. Ze roepen op om werk te maken van structurele maatregelen.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal

Leven in armoede in tijden van corona: achter de gevels van de lockdown

25/05/2020

De coronacrisis heeft er zwaar in gehakt bij mensen met een laag inkomen. In 2 beklijvende video's ging het Netwerk tegen Armoede kijken achter de gevels van de coronacrisis. Hoe overleven mensen in armoede in lockdown? Wat zijn de financiële en mentale gevolgen van een leven met een inkomen onder de armoedegrens? Wat zijn de gevolgen op langere termijn en hoe kunnen we mensen vooruit helpen na de crisis?
We vroegen het aan mensen uit onze verenigingen in een aantal Zoom-gesprekken. Ze hebben het over inkomen, wonen, de digitale kloof, sociaal contact, onderwijs, hulp- en dienstverlening, het gezin …

Lees meer
# Nieuws # Dossiers

Impact van coronacrisis op mensen in armoede

22/05/2020

De coronacrisis heeft een zware impact op de financiële situatie en welzijn van mensen in armoede. Van bij het begin van de crisis gaan wij actief op zoek naar ervaringen van mensen binnen onze verenigingen waar armen het woord nemen. Ook andere armoedeorganisaties doen dat. Die bundeling van signalen wordt systematisch opgevolgd en geactualiseerd.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Gezinnen in armoede dreigen kopje onder te gaan in coronacrisis

20/05/2020

Samen met andere armoedeorganisaties trekken wij al van bij het begin van de coronacrisis aan de alarmbel over de nefaste impact op kwetsbare gezinnen. Niet alleen (tijdelijk) werkzoekenden komen in de problemen. Voor mensen met een uitkering onder de armoedegrens is het leven flink duurder geworden. Het afstandsleren doet kinderen in armoede massaal afhaken, ondanks de inspanningen die heel wat scholen aan de dag legden. De alarmerende signalen die wij daarover aan het beleid overmaakten, werden aanvankelijk niet gehoord. Het beleid lanceerde wel een reeks noodmaatregelen om de ergste nood te lenigen, maar dat belette niet dat gezinnen zwaar in de problemen kwamen. Nu lijkt er toch een kentering in de maak. Of dat hopen we toch.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Laptopproject voor afstandsonderwijs mag geen financiële drempels opleggen

11/05/2020

Netwerk tegen Armoede kreeg tal van signalen binnen van gezinnen die een 'gratis' laptop aangeboden kregen zodat hun kinderen afstandsonderwijs mee kunnen volgen. Gratis blijkt in dit geval nogal relatief te zijn, want sommige scholen geven met de laptop meteen een 'bruikleenovereenkosmst' mee met fikse schadevergoedingen als er iets zou mislopen. Onaanvaardbaar, want de scholen krijgen de laptops zelf kostenloos ter beschikking en zouden op die manier dus een schadevergoeding vragen voor laptops waar ze zelf geen cent aan uitgegeven hebben.

Lees meer
euro's
# Nieuws # Aanbeveling

Netwerken tegen Armoede vragen krachtige maatregelen om gezinsinkomen te beschermen in coronacrisis

11/05/2020 Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Kwetsbare jongeren worden over het hoofd gezien in coronacrisis

06/05/2020

Netwerk tegen Armoede mist het perspectief van kinderen en jongeren in deze coronacrisis - in de eerst plaats van kwetsbare jongeren. We zijn nauw betrokken in de samenwerking tussen welzijn en jeugd om samen te kijken wat kwetsbare kinderen en jongeren, die vaak heel klein behuisd zijn zonder eigen kamer, digitale toegang en/of computer, nu nodig hebben en wat we hen kunnen bieden. We sporen de Vlaamse Regering aan om diezelfde reflex te maken en zijn blij dat minister van Jeugd Benjamin Dalle hier een lans voor breekt.

Lees meer
# Nieuws

Vlaamse task force kwetsbare gezinnen moet verder kijken dan noodhulp

24/04/2020 Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Armoedeorganisaties vragen prioriteit voor leerlingen met leerachterstand bij heropstart scholen

23/04/2020

Armoedeorganisaties (Netwerk tegen Armoede, Uit de Marge, Welzijnszorg, Welzijnsschakels, ATD Vierde Wereld, Samenlevingsopbouw), samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen, reageren verbijsterd op verklaringen van de minister in het Vlaams Parlement. Afstandsleren is lang niet het succesverhaal dat minister Weyts er nu van probeert te maken. Wij vragen dringend dat bij de heropstart van scholen prioriteit gegeven wordt aan kwetsbare leerlingen. Anders dreigen duizenden leerlingen definitief af te haken.

Lees meer
# Dossiers # Nieuws

Wat met kosten voor (geannuleerde) buitenschoolse activiteiten?

21/04/2020

Veel buitenschoolse activiteiten, ook duurdere meerdaagse uitstappen, worden nu geannuleerd. Vaak is daarvoor al betaald of komt dit op de schoolfactuur terecht. Hoe moet je daarmee omgaan als ouder? Welke kosten moet je al of niet betalen en voor welke heb je recht op terugbetaling.

Netwerk tegen Armoede zocht het samen met de andere partners binnen Stos uit.

Hier vindt u een overzicht.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Start niet met pre-teaching als een pak leerlingen uit de boot dreigt te vallen

16/04/2020

Pre-teaching dreigt voor een pak leerlingen uit te draaien op een mislukking. 10.000 laptops zouden er tegen maandag verdeeld worden onder kwetsbare gezinnen. In het beste geval zullen ze pas over enkele weken op hun bestemming zijn. Bovendien geven scholen zelf aan dat er voor het secundair onderwijs alleen al minstens 18.500 moeten zijn om alle noden te lenigen. Voor Netwerk tegen Armoede is het duidelijk. Scholen noch gezinnen zijn klaar voor pre-teaching. En de gezinnen in armoede, vluchtelingen, jongeren in kwetsbare situaties… al helemaal niet. En laat dat nu net de groep zijn, de leerlingen met zogenaamde ‘lage sociaal-economische status’ (SES), die in ‘normale’ omstandigheden al het grootste slachtoffer is van de ongelijkheid in ons onderwijs. Daarom pleiten wij samen met de andere armoedeorganisaties voor uitstel van pre-teaching via afstandsonderwijs en de uitrol van alternatieven, zoals gericht lesaanbod op school voor kleinere groepen leerlingen.

Lees meer

Koningin Mathilde in gesprek met De Vrolijke Kring

09/04/2020

Hare Majesteit De Koningin ging in gesprek met onze vereniging De Vrolijke Kring. Een belangrijk signaal en een stevig hart onder de riem in deze moeilijke tijden voor mensen in armoede.

Lees meer
# Nieuws

Voyaach komt op voor mensen zonder wettig verblijf in corona-tijden

31/03/2020

De coronacrisis treft niet iedereen even hard. Mensen zonder wettig verblijf – een groep die in gewone omstandigheden reeds moeilijk in zijn basisbehoeften kan voorzien – hebben het nu extra moeilijk. De weinige (precaire) inkomensactiviteiten beschikbaar voor mensen zonder wettig verblijf liggen stil. De voedselhulp die doorgaans (maar beperkt) beschikbaar werd gesteld door organisaties en andere diensten is nu ook weggevallen. Dit is slechts een summiere opsomming van de obstakels die de corona-epidemie en de bijhorende maatregelen opwerpen.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Armoede-, vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties bundelen krachten en vragen interfederale taskforce voor mensen in kwetsbare positie

27/03/2020

Nu zaterdag komen de partijvoorzitters bijeen om de huidige aanpak van de corona-crisis met de Federale regering te bespreken. Armoede-, vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties en vrijwilligersgroepen dringen erop aan dat alle partijen dit overleg op het hoogste niveau aangrijpen om een interfederale taskforce voor de ‘mensen in een kwetsbare positie’ op te richten. De organisaties, die over de nodige expertise, terreinkennis en netwerk beschikken, vragen hen hierbij te betrekken.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal

Deze week gratis te bekijken: Partij iedereen onder dak

27/03/2020

Goed nieuws in corona-tijden. Le Centre de Video Bruxelles stelt deze week de film 'Partij iedereen onder dak' van onze vereniging Bonnevie voor. Ideaal om inspiratie op te doen voor de post-Corona-periode! De film is gemaakt door en met mensen in armoede die de droom van recht op kwaliteitsvolle en betaalbare huisvesting voor iedereen in beeld brengen. Een beklijvende film.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Geef kwetsbare leerlingen na de paasvakantie ondersteuning op school

26/03/2020

Als de scholen ook na de paasvakantie dicht blijven, dreigt de onderwijskloof tussen leerlingen onoverbrugbaar te worden. Zeker als er ondertussen ook nieuwe leerstof aangereikt wordt. Daarom pleiten Netwerk tegen Armoede, Welzijnszorg, Welzijnsschakels, ATD Vierde Wereld en Samenlevingsopbouw voor maximale ondersteuning op de school zelf voor leerlingen die dat nodig hebben.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Gelijke onderwijskansen bij coronamaatregelen

25/03/2020

Door de Coronamaatregelen worden scholen plots met bijzonder veel uitdagingen geconfronteerd. Natuurlijk moeten eindtermen of diploma’s niet op 3 weken behaald worden. Een opschorting van lessen is voor de slaagkansen van de meeste leerlingen daarom ook geen catastrofe. Maar denken we ook nu aan gezinnen in armoede? Zodat de ongelijkheidskloof niet nog groter wordt?
We zien alvast allerlei mooie initiatieven ontstaan in en rond scholen, op vlak van internetabonnementen, beleid… Die goede praktijken proberen we te bundelen ter inspiratie.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling

Brusselse en Vlaamse regering schorten uithuiszettingen op

20/03/2020

Goed nieuws. Van bij het uitbreken van de coronacrisis en de strenge preventiemaatregelen hebben wij, samen met de andere armoedeorganisaties, gepleit voor een opschorting van uithuiszettingen. Het is onmogelijk om in je kot te blijven als je geen dak boven je hoofd hebt. De Brusselse regering volgde die aanbeveling snel op en nu is ook de Vlaamse regering gevolgd. Een belangrijke bescherming voor kwetsbare mensen die, zelfs zonder uithuiszettingen, hele zware weken tegemoet gaan.

Lees meer
# Nieuws

Grondwettelijk Hof vernietigt gedeeltelijk anti-kraakwet

18/03/2020

Het arrest van het Grondwettelijk Hof over de ‘anti-kraakwet’ is een halve overwinning … met een nare bijsmaak voor de verdedigers van het recht op wonen, zeker in tijden van de huidige gezondheidscrisis.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling

Armoedeorganisaties doen concrete aanbevelingen om hulp te bieden tijdens coronacrisis

17/03/2020

Mensen in armoede hebben al moeilijker toegang tot zorg en dienstverlening. Tijdens een acute crisis zoals nu dreigen ze totaal in sociaal isolement te verzeilen en essentiële hulp mis te lopen. De armoedeorganisaties (Netwerk tegen Armoede, Samenlevingsopbouw, Welzijnsschakels, Welzijnszorg en ATD Vierde Wereld) doen concrete aanbevelingen aan lokale besturen, dienstverleners en scholen om mensen in armoede niet aan hun lot over te laten.

Lees meer
# Nieuws

Alle externe bijeenkomsten opgeschort tot en met 13 april

13/03/2020

Wij nemen onze verantwoordelijkheid en schorten alle externe bijeenkomsten op tot en met 13 april vanwege het coronavirus. Hoe jammer ook, maar we moeten kwetsbare mensen binnen en buiten onze doelgroep maximaal beschermen. Maar uitstel is geen afstel! Wie ingeschreven is voor een van onze activiteiten, wordt persoonlijk gecontacteerd. Wij houden jullie op de hoogte van nieuwe data. Wij blijven bereikbaar via de contactgegevens op onze website.

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.